Tim, "İnovalig" ile İnovasyon Şampiyonlarını Seçecek - Son Dakika
Ekonomi

Tim, "İnovalig" ile İnovasyon Şampiyonlarını Seçecek

Tim, "İnovalig" ile İnovasyon Şampiyonlarını Seçecek

TİM Başkanı Büyükekşi: "Türkiye'nin şu an en büyük problemi, cari açık değil inovasyon açığıdır" "Türkiye'nin ilk inovasyon geliştirme programı İnovalig ile inovasyona değer veren şirketleri yarıştırmayı hedefliyoruz" "İnovalig projesiyle Türkiye'deki firmaların inovasyon karnelerini çıkararak her yıl.

25.02.2014 13:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türkiye'nin ilk inovasyon geliştirme programını hayata geçirdi. Türkiye'nin yaratıcılık potansiyelini katma değere dönüştürmeyi hedefleyen TİM, uluslararası danışmanlık firması AT Kearney işbirliğiyle oluşturulan "İnovalig" projesinde, inovasyon şampiyonlarını belirleyecek.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, İnovalig'e ilişkin düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, şirketlerin sürdürülebilirlikleri, karlılıkla büyümeleri ve Türkiye'nin geleceği adına inovasyonu çok önemsediklerini söyledi.

Tüketicilerin istedikleri yenilikçi ürünleri pazara sunabilmenin, en önemli başarı haline geldiğine değinen Büyükekşi, "Artık dünyada tek başına üretmek hiçbir şey ifade etmiyor; yapılmayanı yapmak ve rakiplerden farklı olmak çok önem kazanıyor. Biz de rekabetçiliğimizi sürdürebilmek, tüm iş süreçlerinde inovasyonu geliştirmek için Türkiye'deki firmalara yol gösterici olmak ve inovasyonu şirketlerimizin tüm katmanlarına yaymak istiyoruz" diye konuştu.

Türkiye'de inovasyon kültürünün yerleşmesi ve şirketlerin bir inovasyon organizasyonu haline gelmesinin şart olduğunu vurgulayan Büyükekşi, "Türkiye'nin şu an en büyük problemi, cari açık değil inovasyon açığıdır. Cari açık sorunundan katma değerli ürün üreterek, değerli üretim ve ihracat sayesinde kurtulabileceğimize inanıyoruz. Bunun için de konteynerlerimizi yükte hafif pahada ağır mallarla dolduracağız" dedi.

"İnovalig bir olimpiyat olacak"

Türkiye'nin ilk inovasyon geliştirme programı İnovalig ile inovasyona değer veren şirketleri yarıştırmayı hedeflediklerini belirten Büyükekşi, "Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmasında bu çalışma önemli bir rol oynayacak, şirketlerimizin prestijleri açısından önemli bir yol haritası olacak. Bu girişim, şirketlerimizin organizasyonlarına inovasyon kültürünü yerleştirmeleri için önemli bir fırsat olacak. Ülkemize de ciddi bir fikri sermayeyi aktarmaya çalışacağız. İnovalig çalışması Avrupa'da 17 ülkede uygulanıyor. AT Kearney işbirliğiyle oluşturacağımız İnovalig projesiyle Türkiye'deki firmaların inovasyon karnelerini çıkararak her yıl inovasyon şampiyonlarını belirleyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Büyükekşi, mümkün olduğu kadar çok firmanın katılmasını istedikleri için İnovalig'te başvuruyla ilgili bir kısıtlama olmadığını ve firmalardan herhangi bir başvuru ücreti talep edilemeyeceğini de dile getirdi.

"İnovalig bir futbol müsabakası değil olimpiyat olacak" diyen Büyükekşi, İnovalig'te yer alan firmaların, hem Türkiye hem de Avrupa standartlarında inovasyon karnelerini göreceğini söyledi.

Bu proje ile şirketlerin organizasyonlarına ve günlük operasyonlarına inovasyon kültürünü yerleştirmeleri için oldukça önemli bir fırsat sunduklarını aktaran Büyükekşi, "Böylelikle Türkiye'nin yaratıcılık potansiyelini, doğru inovasyon yönetim yetkinlikleriyle katma değere dönüştürmeyi hedefliyoruz. Bu projenin Türkiye'nin 2023 stratejik hedeflerine büyük katkı sağlayacağına inanıyor ve tüm firmaları bu yarışma katılmaya davet ediyoruz. Türkiye'de Ar-Ge'nin Ar'ı var, Ge'si yok. İnovalig, bu Ge'yi ortaya çıkaracaktır" değerlendirmesini de yaptı.

- "İnovasyon Haftası'nın İnovasyon Yılı'na dönüşmesi adına bu organizasyona başladık"

TİM İnovasyon Komitesi Başkanı Tahsin Öztiryaki ise İnovalig'in, firmalar için kendilerini uluslararası standartta değerlendirebilecekleri bir alan olduğunu ifade ederek, "İnovasyon Haftası'nın İnovasyon Yılı'na dönüşmesi adına bu organizasyona başladık. İnovasyonun aralıksız düşünülmesi konusunda bu organizasyon etkili olacaktır. Firmalar inovasyonu her gün düşünmeli. Bu çalışma bunu harekete geçirecektir. İnovalig ile firmalar kamuoyu önünde itibar kazanacak" şeklinde konuştu.

- "İnovalig ile Türkiye'nin inovasyon haritasını da çıkartacağız"

TİM İnovasyon Komite Üyesi Ömer Burhanoğlu da 2023 hedefi için ihtiyaç duyulan sıçramanın dünya standartında inovasyon ile mümkün olacağını vurguladı.

Burhanoğlu, "İnovalig ile Türkiye'nin inovasyon haritasını da çıkartacağız. Küresel standartlarda bir yarışma düzenliyoruz. Ürünler değil yapılar yarışacak" dedi.

Konuşmaların ardından TİM Başkanı Büyükekşi ile AT Kearney Yöneticisi Michael Weiss tarafından İnovalig projesiyle ilgili protokol imzalandı.

Süreç nasıl işleyecek

Bu arada TİM Başkanı Büyükekşi'nin verdiği bilgilere göre, şampiyonada yer almak isteyen firmalar, 31 Mayıs'a kadar "www.inovalig.com" web sitesinden online kayıt yaparak inovasyon anketini dolduracak. İnovalig'de yarışacak firmalar, ilk aşamada anket değerlendirmesinden geçecek. İlk aşama süresince haftalık ve aylık bildirimler, eğitim materyalleri, konferanslar düzenlenerek katılımcı firmaların inovasyon yetkinliklerini artırmaya yönelik adımlar atılacak. İlk aşama sonucunda katılımcı her bir firma için yaklaşık 100 sayfalık bir rapor hazırlanacak. Bu rapor, firmaların kendi yetkinliklerinin, yerel ve uluslararası pazarlardaki benzerleri ile karşılaştırıldığı bir "benchmarking" raporu olacak.

Firmalar, bu benchmarking raporu ile AT Kearney'in inovasyon yönetimi metodolojisinde kullandığı 5 kategori çerçevesinde kendilerini değerlendirecek. Bu 5 kategori, "inovasyon stratejisi", "organizasyon ve kültür", "inovasyon yaşam döngüsü süreci", "etkinleştirici faktörler", "inovasyon sonuçları" olacak. Anketler sonrasında, en iyi skora sahip 250 firma ilk tur etkinliğine davet edilecek. Firma raporlarının incelenmesi ile 5 farklı kategoride seçilecek 50 firma, yarı finallere katılmaya hak kazanacak.

Yarı finalistler, eylül ayında düzenlenecek bir organizasyonda, 15'er dakikalık, inovasyon yönetimi yaklaşımlarını anlatan sunumlar yapacak. Bu sunumlar sonucunda her kategoride seçilecek 5 firma, toplamda 25 firma finalde yarışmaya hak kazanacak. 25 finalist, 2014 Türkiye İnovasyon Haftası'nda büyük jüri önünde yarışacak ve 5 inovasyon kategorisindeki "Türkiye'nin İnovasyon Şampiyonları" belirlenecek. Her kategoriden öne çıkan firmalar, "İnovasyon Ligi Avrupa Şampiyonasında" Türkiye'yi temsil edecek. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Tim, 'İnovalig' ile İnovasyon Şampiyonlarını Seçecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement