Times: İnsan kaçakçıları Vietnamlı çocukları özel okullara kaydettirerek İngiltere'ye sokuyor - Son Dakika
Dünya
BBC

Times: İnsan kaçakçıları Vietnamlı çocukları özel okullara kaydettirerek İngiltere'ye sokuyor

Times: İnsan kaçakçıları Vietnamlı çocukları özel okullara kaydettirerek İngiltere\'ye sokuyor

Gazetenin araştırmasına göre insan kaçakçıları özel okullara ilk dönemin parasını yatırarak çocukları kaydettiriyor, çocuklar ülkeye yasal bir vizeyle giriş yapıyor, okul yurtlarına ya da ailelerin yanına yerleştiriliyor, birkaç hafta ya da birkaç ay sonra ortadan kayboluyor.

04.11.2019 11:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Times gazetesi, insan kaçakçılarının Vietnamlı çocukları İngiltere'ye getirmek için özel okullara kaydettirme yoluna gittiklerini, bu çocukların yasal vizeyle ülkeye giriş yaptıktan bir süre sonra ortadan kaybolduklarını bildirdi.

İngiltere merkezli gazetenin araştırmasına göre son 4 yılda yaşları 15 ve üzeri en az 21 çocuk özel okulda okumak için ülkeye geldikten sonra kayboldular.

Joshi Herrmann ve Katie Gibbons imzalı haber göre, insan kaçakçıları özel okullara ilk dönemin parasını yatırarak çocukları kaydettiriyor, çocuklar ülkeye "özel okul vizesi" olarak bilinen yasal bir vizeyle giriş yapıyor, okul yurtlarına ya da ailelerin yanına yerleştiriliyor, birkaç hafta ya da birkaç ay sonra ortadan kayboluyor.

İçişleri Bakanlığı ve Emniyet birimlerinin kayıp çocukları aradığı, ancak pek çoğunun bulunamadığı belirtiliyor.

Gazete çocukların manikür-pedikür dükkanlarında, esrar tarlalarında ya da seks işçisi olarak çalıştırılma riski altında olduklarını yazıyor.

3 yıl önce 16 yaşındayken kaybolan bir çocuk halen aranırken, bazı çocuklar İngiltere'deki manikür-pedikür dükkanlarında bulundu.

İngiltere'nin Essex bölgesinde geçen ay bir TIR içinde 39 ceset bulunmuş, kurbanların İngiltere'ye kaçak yollarla girmeye çalışan Vietnamlılar olduğu ortaya çıkmıştı.

Times gazetesi, İngiltere'deki insan kaçakçılarının en fazla hedef aldığı ilk 3 milletten birinin Vietnamlılar olduğunu kaydediyor.

Çocuk kaçakçılığı üzerine çalışan İngiltere merkezli bir hayır kuruluşu olan 'Every Child Protected Against Trafficking', Vietnamlıların başvurularında artış olduğunu bildiriyor. Hayır kuruluşu, 2012 yılında yapılan başvuru sayısı 135 iken, bu sayının 2018'de 704'e yükseldiğine dikkat çekiyor.

Araştırmaya göre, yıllık ücreti 25 bin sterlin olan Londra'daki Chelsea Independent College isimli okula kayıtlı 8 Vietnamlı çocuk ortadan kayboldu. Okulun bir eski çalışanına göre, kız çocuklarından biri gece yarısı yangın merdiveninden kaçtı.

Worcestershire bölgeindeki Abbey College'a 2017'nin Eylül ayında başlayan 15 yaşındaki başka bir kız çocuğunun Noel tatilinin ardından okula dönmediği, bir yıl sonra ülkenin kuzeyindeki Yorkshire'da sadece nakit para kabul eden bir manikür-pedikür dükkanında bulunduğu belirtiliyor.

Londra'daki bir başka okul olan Cambridge Tutars Collage'dan ise 2016'dan beri 4 Vietnamlı öğrenci kayıp.

Öğrencilerin kaybolduğu okullardan birinde öğretmenlik yapmış olan bir kişi, "Okul tatillerinin ardından geri dönmezlerdi. Sonunda birileri bunun Vietnamlı kızları sisteme sokmanın bir yolu olduğunu farketti" diyor.

Okulların bir dönemlik ücreti genel olarak 5 bin ila 10 bin sterlin arasında değişiyor.

Times, haberinde yer verdiği bütün okulların prosedürleri yerine getirdiğini ve kayıpları polise ve İçişleri Bakanlığı'na haber verdiğini kaydediyor.

Bütün çocukların İngiltere'ye yasal vizeyle girdikleri ve okullara kabul aşamasında İngilizce sınavından geçirilmedikleri de haberde yer alan bilgiler arasında.

'Okumaya geldikleri zannedilirken aslında köleliğe getiriliyorlar'

İçişleri Bakanlığı yetkilisi Yvette Cooper, "Bu gerçekten şoke edici" diyor. "Evden binlerce kilometre uzağa okumaya geldikleri zannedilen çocukların aslında İngiltere'ye köleliğe getiriliyor olmaları akla hayale sığmıyor." Bakanlığı bu vize imkanını kötüye kullanmaya karşı harekete geçmeye çağıran yetkili, okullara da kabul sürecinde sorumluluk düştüğünü kaydediyor.

Gazeteci Joshi Herrmann, yasa dışı göçmenlerin Vietnam'dan Avrupa'ya gelirken genellikle Rusya'ya uçtuklarını, ardından araba ve kamyonlarla, çoğunlukla Letonya ve Belarus üzerinden Fransa'ya geldiklerini ve bu yolculuğun riskli olduğunu yazıyor.

Özel yatılı okul sisteminin tercih nedenini ise şu sözlerle açıklıyor:

"Özel yatılı okul sistemini kullanan insan kaçakçıları Vietnam'dan öğrenci getiren okullar için çalışan eğitim ajanslarından biriyle irtibata geçiyor. Eğitim ajansı aracılığıyla öğrenci, uluslararası öğrencilerin İngiltere'deki üniversitelere hazırlanmasına yönelik dersler veren bir özel okula yazılıyor.

"Rusya üzerinden Avrupa'ya ve Avrupa kıtasında araçlarla yapılan yolculuğun bedelinin 10 bin ila 35 bin sterlin arasında değiştiği tahmin ediliyor. Bu, yatılı özel okul ücreti seçeneğini mantıklı kılıyor - buhar olup uçmadan önce bir uçak bileti ve bir dönemlik özel okul ücreti."

Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Times: İnsan kaçakçıları Vietnamlı çocukları özel okullara kaydettirerek İngiltere'ye sokuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • TİKA, Sırbistan'da Ramazan Programı kapsamında 1600 koli gıda dağıttı
    18:29 TİKA, Sırbistan'da Ramazan Programı kapsamında 1600 koli gıda dağıttı

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından desteklenen 'Ramazan Programı' kapsamında Sırbistan'ın farklı bölgelerinde 1600 koli gıda maddesi dağıtıldı. Dağıtımın gerçekleştiği Belgrad'ın Zemun semtinde Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Hami Aksoy da hazır bulundu. Aksoy, yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasının mutluluk verici olduğunu belirterek, dayanışmanın toplumlar arasında dayanışmayı arttırdığını ifade etti.

  • İngiltere'de kurtarma ekipleri, kayalıklarda mahsur kalan adamı kurtardı köpeğini ölüme terk etti
    17:47 İngiltere'de kurtarma ekipleri, kayalıklarda mahsur kalan adamı kurtardı köpeğini ölüme terk etti

    İngiltere'de bir köpek, yaralı sahibiyle birlikte gelgit nedeniyle mahsur kaldı. Sahibiyle birlikte kayalıklarda mahsur kalan köpek, kurtarma ekipleri tarafından bulunmasına rağmen kurtarılamadı. Sahibi helikopterle hastaneye kaldırılırken, köpeğin kurtarılması için Sahil Güvenlik ekipleri görevlendirildi. Ancak köpek tüm çabalara rağmen hayatını kaybetti. Olay, birçok kişinin büyük üzüntü duymasına neden oldu.

BBC

Advertisement