Tıp dünyasının favorisi at nalı yengeci! Yemek yemeden 1 sene yaşıyor, mavi kanının litresi 15 bin dolara satılıyor - Son Dakika
Yaşam

Tıp dünyasının favorisi at nalı yengeci! Yemek yemeden 1 sene yaşıyor, mavi kanının litresi 15 bin dolara satılıyor

Taşıdığı kan sebebiyle tıp dünyasının göz bebeği olan At Nalı Yengeci yeniden gündeme geldi. Yengecin mavi kanının litresi 15 bin dolardan satılıyor. Hatta bu fiyat bazen daha da yükseğe çıkabiliyor.

19.10.2021 17:48  Güncelleme: 18:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tıp dünyası, çeşitli hayvanların özelliklerinden yararlanarak insanlık adına önemli çalışmalar gerçekleştiriyor. İşte tıp dünyasına çalışmalarında çok fayda sağlayan hayvanlardan biri de mavi kanlı at nalı yengeci. Yengeç, mavi kanı nedeniyle çok ender bulunuyor. Tıbbın birçok alanında kullanılan kanın litresi, 15 bin dolardan alıcı buluyor.

450 MİLYON YILDIR YAŞIYOR

Mavi kanın mikropları tespit etme özelliği sayesinde, bilim adamları pek çok ilacın ve tıp cihazının güvenilirliğini ölçebiliyor. Ayrıca bu 450 milyon yıldır yaşadığı tespit edilen bu canlının kabuğundaki bazı maddeler, birçok ilacın ve ameliyat dikiş ipliklerinin yapımında da kullanılıyor.

KANININ LİTRESİ 15 BİN DOLAR

İlaç yapılan ortamın ve tıbbi aletlerin steril (mikropsuz) olduğundan emin olunması gerektiği gibi toksik (zehirli) olmadığından da emin olunması gerekir. İşte tam bu noktada at nalı yengeci devreye giriyor. Tıbbi malzemeler sterilliğini tespit eden test, mavi kan özütü ile yapılıyor. İnsan hayatı için çok önemli, litresi 15 bin dolar olan bu mavi kanı dünyada sadece 4 laboratuvar üretiyor.

Tıp dünyasının göz bebeği at nalı yengeci! Yemek yemeden 1 sene yaşıyor, mavi kanının litresi 15 bin dolar

KANSERLİ HÜCRELERİ TEŞHİS EDİYOR

Bu ilginç canlının faydaları bununla da bitmiyor. Kanındaki öz sayesinde kanserli hücreler de teşhis ediliyor. İlk fosil kayıtları 450 milyon yıl öncesine dayanan At Nalı Yengeci, günümüzde aynı şekli ile varlığını sürdüren en eski canlı.

DİNOZORLARDAN DA ÖNCE YAŞIYORDU

En genç At Nalı Yengeci fosilinin bile dinozorlardan en az 100 milyon yıl öncesine ait olduğu tespit edilmiş. At Nalı Yengeci (Limulus polyphemus) bir deniz kabuklusu olmasına rağmen, aslında bir örümcek türü. Meksika Körfezi ve Kuzey Amerika başta olmak üzere, Kuzey Atlantik kıyıları boyunca görülüyor.

Tıp dünyasının göz bebeği at nalı yengeci! Yemek yemeden 1 sene yaşıyor, mavi kanının litresi 15 bin dolar

YEMEK YEMEDEN 1 SENE YAŞIYOR

Kumsalda rahat yürümesini sağlayan ve bir dümen gibi hareket eden kuyruğu, son derece kompleks birleşik yapıdaki iki gözü ve tüm diğer özel yapıları ile At Nalı Yengeci, aşırı sıcaklığı ve tuzluluk oranını tolere edebiliyor. Bu özel canlılar yemek yemeden bir sene yaşayabiliyor. Ortalama yaşam süreleri 20 - 40 yıl arası. Milyonlarca yıldır varlığını sürdüren bu mucizevi mavi kanlı at nalı yengeçleri, günümüzde ise bilinçsiz avlanma nedeni ile nesli tükenmekte olan canlılar arasında yer alıyor.

Tıp dünyasının favorisi at nalı yengeci! Yemek yemeden 1 sene yaşıyor, mavi kanının litresi 15 bin dolara satılıyor
Kaynak: Xinhua

Son Dakika Yaşam Tıp dünyasının favorisi at nalı yengeci! Yemek yemeden 1 sene yaşıyor, mavi kanının litresi 15 bin dolara satılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • mossi : insanoğlu;hayvanlar aleminin şeytanıdır 4 1 Yanıtla
  • İstanbul'da Metrobüs Kuyrukları Devam Ediyor
    11:35 İstanbul'da Metrobüs Kuyrukları Devam Ediyor

    İstanbul'da akşam saatlerinde metrobüs durakları ve üst geçitlerde uzun kuyruklar oluştu. Vatandaşlar durağa ulaşmakta güçlük çekiyor ve araçlara binmekte zorlanıyor. Yoğunluk iftar vaktine kadar devam etti. Yolcuların kalabalık nedeniyle ilerlemekte zorlandığı görülürken, E-5 yolunda zaman zaman trafik durma noktasına geldi.

  • Eskişehir'de Kullanılmayan Lojman ve Depolama Alanları Vatandaşları Endişelendiriyor
    11:33 Eskişehir'de Kullanılmayan Lojman ve Depolama Alanları Vatandaşları Endişelendiriyor

    Eskişehir Seyitgazi İlçe Belediyesine ait kullanılmayan lojman ve depolama alanlarının günlük yaşamı olumsuz etkilemesi nedeniyle vatandaşlar tepki gösterdi. İkiçeşme Mahallesi'nde bulunan bu alanlarda ölü köpek yavrularının bulunması ve kimliği belirsiz kişilerce kullanılması mahalle sakinlerini tedirgin ediyor. Vatandaşlar, boş binaların çocuklar için tehlike oluşturduğunu ve buraların yıkılıp yeni konutlar yapılmasını istediklerini belirtiyor.

  • Muğla'da Arızalanan Tekne Kıyı Emniyet Ekipleri Tarafından Kurtarıldı
    11:28 Muğla'da Arızalanan Tekne Kıyı Emniyet Ekipleri Tarafından Kurtarıldı

    Muğla'nın Bodrum ilçesi Yalıçiftlik açıklarında içinde 4 kişinin bulunan 17 metre uzunluğundaki tekne, makine arızası sonrası sürüklenmeye başladı. Tekneden yapılan yardım çağrısı üzerine Kıyı Emniyet Genel Müdürlüğü ekipleri, KIYEM-6 hızlı tahlisiye botuyla tekneyi emniyetle yanaştırdı.

  • Beytüşşebap'ta şiddetli yağış nedeniyle okullar tatil edildi
    11:28 Beytüşşebap'ta şiddetli yağış nedeniyle okullar tatil edildi

    Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde iki gündür etkili olan sağanak yağış nedeniyle okullar tatil edildi. Beytüşşebap ve Uludere ilçelerinde dün akşamdan beri etkili olan yağmur Sağanak yağış nedeniyle dereler taştı, birçok okulda eğitimin akmasına neden oldu. Beytüşşebap Kaymakamlığı, ilçe genelinde olumsuz hava koşulları nedeniyle eğitim ve öğretime bir gün ara verdiklerini duyurdu.

  • İstanbul'da Metrobüs Duraklarında Uzun Kuyruklar Oluştu
    11:20 İstanbul'da Metrobüs Duraklarında Uzun Kuyruklar Oluştu

    İstanbul'da akşam saatlerinde metrobüs durakları ile üst geçitlerde uzun kuyruklar oluştu. Durağa ulaşmakta güçlük çeken yolcular, araçlara binmekte zorlanırken, yoğunluk iftar vaktine kadar devam etti. İstanbul Yenibosna'da metrobüs hattını kullanan vatandaşlar, üst geçit ve duraklarda aşırı yoğunlukla karşılaştı. Üst geçitlerde başlayan yoğunluk metrobüs durağına kadar uzadı. Durağa ulaşmakta güçlük çeken yolcular, araçlara binmekte zorlandı. Tek sıra halinde ilerlemeye çalışan vatandaşlar, güçlükle yürürken o anlar ise havadan görüntülendi. Görüntülerde yolcuların kalabalık nedeniyle ilerlemekte zorlandığı görülürken, E-5 yolunda ise zaman zaman trafiğin durma noktasına geldiği dikkat çekti. - İSTANBUL

  • Tokat'ta İtfaiye Köpeği Kurtardı
    11:19 Tokat'ta İtfaiye Köpeği Kurtardı

    Tokat'ın Niksar ilçesinde bir köpek, bir dükkanın kapı demirinin altına sıkıştı. İhbar üzerine olay yerine gelen itfaiye ekipleri, yaklaşık 20 dakikalık bir çalışma sonucunda köpeği kurtardı.

  • 90 Yaşındaki Emekli Cerrah Erdoğan Sönmez Hayatını Kaybetti
    11:15 90 Yaşındaki Emekli Cerrah Erdoğan Sönmez Hayatını Kaybetti

    Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde yaşayan 90 yaşındaki emekli cerrah Erdoğan Sönmez, kuruttuğu yaprakları sanata dönüştürerek tanınmıştı. Sönmez'in cenazesi Kocacamide kılınan namazın ardından Börülceköy mezarlığında defnedildi. Meslektaşları ve sevenleri cenaze törenine katıldı.

  • Süs Bitkisi Çalınan Esnaf: 'İki Gün İçinde Getirmezse Şikayetçi Olacağım'
    11:15 Süs Bitkisi Çalınan Esnaf: 'İki Gün İçinde Getirmezse Şikayetçi Olacağım'

    Aydın'ın Efeler ilçesinde havalandırmak için dükkanının önüne çıkardığı süs bitkisinin saksısında olmadığını fark eden esnaf Aykut Ünlü, kamera kayıtlarını izleyince çalındığını fark etti. Ünlü, hırsıza seslenerek 'İki gün içerisinde geri getirmezse elimizdeki görüntülerle suç duyurusunda bulunacağız' dedi.

  • Engelli Adam, İhtiyaç Sahiplerine Ekmek Dağıtıyor
    11:11 Engelli Adam, İhtiyaç Sahiplerine Ekmek Dağıtıyor

    Suudi Arabistan'da yaşadığı kaza sonucu engelli kalan Mehmet Taşçı, Yozgat'ın Sorgun ilçesinde hayırseverlerin ve fırıncıların katkısıyla aldığı ekmek ve temel ihtiyaç malzemelerini 3 tekerli engelli aracıyla ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor. Taşçı, her gün Sorgun sokaklarını dolaşarak yaklaşık 100 aileye sıcak ekmekler götürüyor ve insanların memnuniyetiyle mutlu oluyor.

  • Antalya'da Kentsel Dönüşüm Projesi Tamamlandı
    11:11 Antalya'da Kentsel Dönüşüm Projesi Tamamlandı

    Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'in Kepez ve Santral Mahallesi Kentsel Dönüşüm alanına kazandırdığı kapalı pazar yeri ile park alanı projeleri hizmete açılıyor.

  • Uzmanı açıkladı: 'Bir günlük oruç bir saatlik yürüyüşe eş değer'
    11:09 Uzmanı açıkladı: 'Bir günlük oruç bir saatlik yürüyüşe eş değer'

    Oruç tutmanın bir saatlik yürüyüşe eş değer olduğunu belirten Diyetisyen Gülsüm Hazman, orucun kalp sağlığına da olumlu etkilerinin bulunduğunu belirtti. Oruç tutmanın hem bedene hem de ruha iyi geldiğini söyleyen Hazman, orucun vücutta bir onarım sağladığını ve bağışıklık sistemini yenilediğini ifade etti.


Advertisement