Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gönüllü: "Türkiye, Canlıdan Nakilde Kore'den Sonra İkinci Dünya... - Son Dakika
Genel

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gönüllü: "Türkiye, Canlıdan Nakilde Kore'den Sonra İkinci Dünya...

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gönüllü: "Türkiye, canlıdan nakilde Kore'den sonra ikinci dünya ülkesi" "Gelişmiş ülkelerden birçok cerrah gelip bizim cerrahlarımızın nakillerini inceliyor" "Türkiye'de kadavradan nakil daha az gerçekleşiyor" "Türkiye'de 22 bin kişi böbrek nakli bekliyor"ANKARA...

16.11.2018 11:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gönüllü: " Türkiye, canlıdan nakilde Kore'den sonra ikinci dünya ülkesi"

"Gelişmiş ülkelerden birçok cerrah gelip bizim cerrahlarımızın nakillerini inceliyor"

"Türkiye'de kadavradan nakil daha az gerçekleşiyor"

"Türkiye'de 22 bin kişi böbrek nakli bekliyor"

ANKARA - Atılım Üniversitesi Tıp Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. Uğur Gönüllü, "Türkiye dünyada canlıdan nakil yapanlar arasında Kore'den sonra ikinci sırada, en çok tecrübeye sahip ülkelerden biri. Gelişmiş ülkelerden birçok cerrah gelip bizim cerrahlarımızın bu nakillerini inceliyor. Ülkemizde yapılan her 10 nakilden 7 veya fazlası canlıdan yapılıyor" dedi.

Ülkemizde ilk organ bağışı 3 Kasım 1975 yılında böbrek nakli ile gerçekleştirildi. Bu vesileyle her yıl 3-9 Kasım tarihleri Organ ve Doku Bağışı Haftası olarak anılmakta. Yasal desteğe sahip olmasına rağmen organ ve doku nakli hizmetlerinin geliştirilmesinde en önemli husus organ ve doku bağışının temini. Bu bağışın artırılması için kamuoyunda organ bağışı bilincinin geliştirilmesi ve halkın organ ve doku bağışı konusunda teşvik edilmesi gereklidir. Bu kapsamda tüm kurum ve kuruluşlar farkındalığı arttırmak üzere her yıl etkinler gerçekleştiriyor. Üniversitemizde de konuya ilişkin bir etkinlik yapıldı.

Atılım Üniversitesi Tıp Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. Uğur Gönüllü de organ bağışı bilincinin gelişmesi konusunda İHA muhabirine önemli değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'de 25 binden fazla insanın birtakım rahatsızlıklar nedeniyle organ nakli beklediğini belirten Gönüllü, naklin olması için de organlarını bağışlayan insanların olması gerektiğini ifade etti. Gönüllü, "Bir hastanın beyin ölümü gerçekleştiyse onun organları birçok kişiye hayat verebilir, bunu düşünmemiz lazım. Organ bağışında bulunmayı herkese öneriyorum" çağrısında bulundu.

"Bütün gelişmiş ülkelerle baş edebilecek noktadayız"

Türkiye'de böbrek, karaciğer, kalp, akciğer ve bağırsaklar gibi organların naklinin yapıldığını aktaran Gönüllü, kalp kapakçığı, kornea, cilt ve yüz gibi dokuların da naklinin yapılabildiğini söyledi. İki tür organ nakli olduğunu anlatan Gönüllü, bunlardan birisinin canlıdan canlıya, diğerinin ise kadavradan canlıya şeklinde yapıldığını kaydetti. Türkiye'de yapılan nakillerin yüzde 70'ten fazlasının hayatını kaybetmemiş kişilerden yapıldığını vurgulayan Gönüllü, "Ülkemizde hayatını kaydetmiş olanlardan çok fazla nakil yapılmıyor. Halbuki diğer gelişmiş ülkelerde daha çok kadavradan nakiller fazladır ama bizde canlıdan yapılıyor. Türkiye dünyada canlıdan nakil yapanlar arasında Kore'den sonra ikinci sırada, en çok tecrübeye sahip ülkelerden biri. Gelişmiş ülkelerden birçok cerrah gelip bizim cerrahlarımızın bu nakillerini inceliyorlar. Bu konuda bütün gelişmiş ülkelerle baş edebilecek noktadayız" şeklinde konuştu.

"Bizim isteğimiz kadavradan organ nakli"

Türkiye'de kadavradan naklin çok fazla gerçekleşmemesine değinen Gönüllü, bu durumun birinci derece yakınların, hayatını kaybeden kişilerin bedenlerinin bozulmamasını istemelerinden kaynaklandığını aktardı. Konuya açıklık getiren Gönüllü, "Organlar hayatını kaybeden kişiden itinayla alınıyor ve tekrar dikiliyor. Canlıda ne kadar itina gösteriyorsanız, ölüye de aynı itinayı gösteriyorsunuz. Organların alındığı belli bile olmuyor. Tabi bunun için ancak beyin ölümü gerçekleşmiş olan kişilerden organ nakli yapılabilir. Beyin ölümünün gerçekleştiğine de anestezist ve beyin sinir hastalıkları cerrahı olmak üzere en az iki hekimin karar vermesi gerekiyor. Bizim isteğimiz de daha çok hayatını kaybetmiş kişilerden naklin daha fazlalaşması" mesajını verdi.

Dekan Gönüllü, Türkiye'de 50 binin üzerinde böbrek için diyalize giren kişi olduğunu ve 22 bininin nakil beklediğini ifade etti. Geçtiğimiz yıl 2 bin civarında karaciğer nakli yapıldığı bilgisini veren Gönüllü, ciddi miktarda organ bağışçısı ihtiyacı olduğunun altını çizdi.

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gönüllü: "Türkiye, Canlıdan Nakilde Kore\'den Sonra İkinci Dünya...
Kaynak: İHA

Son Dakika Genel Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gönüllü: 'Türkiye, Canlıdan Nakilde Kore'den Sonra İkinci Dünya... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement