Tiyatro Festivali, 27 Mart'ta Başlıyor - Son Dakika
Yerel

Tiyatro Festivali, 27 Mart'ta Başlıyor

"Devlet Tiyatroları Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali" 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü'nde başlıyor.

12.03.2013 14:05  Güncelleme: 14:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ve Sabancı Vakfı işbirliğiyle düzenlenen "Devlet Tiyatroları Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali" 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü'nde başlayacak.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin, Adana Devlet Tiyatrosu'ndaki tanıtım toplantısında, Adana'da düzenlenecek olan festivalin bu yıl 15'incisinin gerçekleştirileceğini söyledi.

Festival sürecinde Adana'da yaklaşık 66 ülkenin çok değerli oyunlarını ve sanatçılarını ağırladıklarını belirten Bilgin, "Dünyanın her ülkesinden yaklaşık 5 bin sanatçı Adana'da konuk oldu. Festival çok kısa sürede dünyadaki önemli festivaller arasında yer aldı" dedi.

Bu yıl 7 ülkenin katıldığı, yerli oyunların, özel ve devlet tiyatrolarının örneklerinin sunulacağı bir festival gerçekleştirileceğini anlatan Bilgin, "Bu yıl iki önemli konuğumuz var. Birisi Shakespeare'in Globe tiyatrosu, bu dünyanın en saygın tiyatrolarından birisi. İlk defa Türkiye'de bir festivale katılacaklar. Aynı zamanda Hindistan'ın Bollywood müzikali de Türkiye'ye ilk defa gelecek. Bu iki önemli tiyatroyu ilk defa Türkiye'de ağırlayacağız" diye konuştu.

Festivalin arkasında çok ciddi bir destek olduğunu vurgulayan Bilgin, Sabanca Vakfı'na desteklerinden dolayı teşekkür ederek etti.

Festivale 66 ülke, 72 grup, 5 bin sanatçı ve 550 tiyatro ekibinin 15 yılda Adana'da sahne aldığını ifade eden Bilgin, bu yıl festivale başvuran 58 ülke arasından tercihte bulunduklarını kaydetti.

Bilgin, bir gazetecinin sorusu üzerine, Türkiye'de son yıllarda salon koltuk sayılarının talebe yetmediğini de dile getirdi.

Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan ise 15 yıldır bu festivalin Devlet Tiyatroları ile birlikte sürdürülebilirliğini sağladıklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Bu çok önemli, kamu ve özel sektörün, vakfın işbirliği yapması demek. Ortaklıklar olduğu zaman güç birliği oluyor, ama zorlukları da var, çok büyük emek var arkasından. Aylardır bu festival için çalışılıyor. Tüm devlet tiyatroları ekibine teşekkür ediyoruz. Festival ilk yıllarda rahmetli Sakıp Sabancı'nın isteği üzerine yerel bir şenlik olarak başlamıştı ama çok kısa sürede uluslararası düzeye erişti. Son 5 yıldır da sokağa çıktı. Hatta sokağa çıkmakla kalmayıp Seyhan Nehri ve Taş Köprü üzerinde devam ediyor. Dolayısıyla her yıl 60 binden fazla Adanalı bu festivali istiyor. Sadece açılış gecesi 20-30 bin kişi nehrin kenarında etkinlikleri izliyor."

Yurt dışından ve diğer illerden bu festivali izlemek için gelenlerin olduğunu anlatan Koyunsağan, "Çok önemli bir sinerji kayaladığımızı düşünüyorum. İnşallah çok uzun yıllar devam edecek bir festival olur" dedi.

Koyunsağan, festivalde Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Onur Ödülü'nü de vereceklerini hatırlatarak bu yıl ödülü alacak sanatçının açılış gecesi ilan edileceğini söyledi.

Adana Devlet Tiyatrosu Müdürü Fırat Demirağ da, festival kapsamında 10 gün süren Taş Köprü etkinlikleri yapılacağını, festival biletlerinin cuma günü satışa sunulacağını bildirdi.

-"Su ve Ateş Anıları" ile başlayacak-

Festival, dünyaca ünlü İtalyan topluluk Studio Festi'nin Seyhan Nehri ve Taşköprü üzerinde sergileyeceği "Su ve Ateş" adlı gösteriyle başlayacak.

Oyunlar, Adana Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi ve Adana Devlet Tiyatrosu Fuayene Sahnesi'nde sergilenirken, 5 tiyatro oyununun Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi'nde sahnelenmesiyle, İstanbullu sanatseverler de festival coşkusuna ortak olacak.

Festival, 30 Nisan'da Hollandalı Close Art grubunun "İstila" adlı sokak gösterisiyle sona erecek.

Muhabir: Volkan Kaşik

Yayıncı: Tevfik Işık - ADANA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Tiyatro Festivali, 27 Mart'ta Başlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement