Tiyatro oyununa "sansür" iddiası - - Son Dakika
Kültür Sanat

Tiyatro oyununa "sansür" iddiası -

Tiyatro oyununa "sansür" iddiası -

Kocaeli Büyükşehir Bele Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Ali Yeşildal, Gebze Osman Hamdi Bey Kültür Merkezi'nde sahnelenmesi planlanan ve tiyatro oyucusu Barış Atay'ın rol alacağı "Kırmızı Yorgunları" adlı oyuna izin verilmediği iddiasının gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

30.01.2014 18:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kocaeli Büyükşehir Bele Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Ali Yeşildal, Gebze Osman Hamdi Bey Kültür Merkezi'nde sahnelenmesi planlanan ve tiyatro oyucusu Barış Atay'ın rol alacağı "Kırmızı Yorgunları" adlı oyuna izin verilmediği iddiasının gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Yeşildal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Büyükşehir Belediyesi olarak sanata ve sanatçıya değer veren bir kurum olduklarını belirterek, Türkiye çapında çok sayıda kültürel etkinliğe ev sahipliği yaptıklarını söyledi.

Şehir tiyatroları olarak sanatı özgürleştiren bir yönetmelik çıkardıklarını ifade eden Yeşildal, bu yönetmeliği herkesin onayladığını kaydetti.

Yeşildal, şehir tiyatrolarında hiçbir dönemde olmadığı kadar oyun sahnelendiğini dile getirerek, "Seyirci sayımız da oldukça arttı. Bunun dışında dışarıdan gelen talepleri de olabildiğince cevaplıyoruz. Bu çalışmalarda kimsenin taleplerinde kimliğine, kişiliğine ve ideolojisine bakma gibi bir davranış içinde değiliz" diye konuştu.

Sahnelerinde dün akşam Müjdat Gezen'in tiyatrosunun oynandığını belirten Yeşildal, bu oyunun siyasi içerikli olduğuna dikkati çekti.

Yeşildal, ideolojik bir yaklaşım veya sınıflandırma yapmadıklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Oyuncu (Barış Atay) Gebze'deki Osman Hamdi Bey Kültür Merkezimize tiyatro oyunu sergilemek üzere sözlü bir başvuruda bulunuyor. 'Ticari olarak bilet satarak tiyatro sahnelemek istediğini' sözlü olarak bildiriyor. Oradaki çalışanlarımız da 'ücretli oyunların yasalar, kanunlar ve meclis kararıyla bir tarifesinin olduğunu, tahsis için de bin 100 lira gibi bir rakamın ilgili birime yatırılması gerektiğini' kendisine iletiyor. 'Bunu getirmek kaydıyla salonun tahsis edileceğini' söylüyor. Ancak oyuncu bugüne kadar herhangi bir işlem yapmıyor, bugün arkadaşlarımız kendisini arayarak ödeme tarihinde bugünün son gün olduğunu hatırlatıyor. 'Mesai saati bitimine kadar ödeme yapılması takdirde tahsis yapılacak' deniyor. Arkadaşımıza bunun üzerine 'ben ücret ödemem' şeklinde bağırıyor. Olayların bütün kaynağında bin 100 liralık kanuni bir fatura ödemesinin yapılmamasıdır."

- "Onunla hiçbir görüşme yapmadım"

Yeşildal, Atay'ın iddia ettiği gibi "iktidar aleyhine çok konuştuğu için" oyunun iptal edilmediğini ifade ederek, söz konusu oyunun içinde hükümet aleyhinde bir içeriğin olmadığını kaydetti.

Kendilerine yapılan hakareti yadırgadıklarını dile getiren Yeşildal, bütün sanatçıların buna tepki göstermesi gerektiğini anlattı.

Yeşildal, Atay'ın Twitter'da kendisine ait olduğunu iddia ettiği bazı ifadeleri paylaştığını vurgulayarak, "Bu bile etik değil. Bu arkadaşımız benimle hiçbir görüşme yapmadı ve talepte bulunmadı. Beni hiçbir şekilde tanımıyor. Bunu ispat etmesi gerekir. Bunu Twitter ortamında açıklamalı. Ben onunla hiçbir görüşme yapmadım, eğer bunu ispat ederse kendi istifamı onun Twitter hesabı üzerinden yayınlayacağım" ifadesini kullandı.

Kamuoyunu yanıltmaya yönelik bu davranışı kınadıklarını belirten Yeşildal, konuyla ilgili hukuki süreci başlatacaklarını dile getirdi.

-ali yeşildal

-oyuncu barış atayın iddiası

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Tiyatro oyununa 'sansür' iddiası - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement