Tkyd: Sürekli Değişen Dünyada Kurumsal Yönetim Şart - Son Dakika
Ekonomi

Tkyd: Sürekli Değişen Dünyada Kurumsal Yönetim Şart

– Faaliyetlerini, kurumsal yönetim anlayışının gelişmesi ve bu alandaki iyi uygulamaların artırılması misyonuyla sürdüren Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD), her yıl gerçekleştirdiği Kurumsal Yönetim Zirvesi'nin 11'incisini düzenledi.

17.01.2018 15:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

–  Faaliyetlerini, kurumsal yönetim anlayışının gelişmesi ve bu alandaki iyi uygulamaların artırılması misyonuyla sürdüren Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD), her yıl gerçekleştirdiği Kurumsal Yönetim Zirvesi'nin 11'incisini düzenledi. Zirvede yaptığı açılış konuşmasında TKYD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır, dünyanın yeni normali gereği artık öngörülebilir bir gelecekten söz etmenin kolay olmadığını belirterek, şirketlerin belirsizlik dönemlerine ve krizlere karşı dayanıklı hale gelebilmeleri için, sağlam birer kurumsal yönetim yapısına kavuşmalarının elzem olduğunu söyledi.

Açılış konuşmalarını Ali Pandır'ın dışında TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, Sermaye Piyasası Kurulu Başkan Yardımcısı Bora Oruç ve Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ yaptı.

Zirveye ayrıca Turcas Petrol CEO'su Batu Aksoy, Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Selim Akın, Marsh Türkiye CEO'su Hakan Kayganacı, Netaş CEO'su C. Müjdat Altay, Gürallar Yönetim Kurulu Başkan Vekili Esin Güral Argat, Turkven Başkan Yardımcısı Emre Demirel, İş Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı Genel Müdürü Murat Özgen, Arzum Elektrikli Ev Aletleri Genel Müdürü Murat Kolbaşı, Ar-Ge Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Yılmaz Argüden, Anadolu Sigorta Genel Müdürü ve TKYD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İlhami Koç katıldı.

Pandır "Sağlam kurumsal yönetim yapısı, düzenleyicilerden şirketlere, yatırımcılardan, hissedarlara kadar tüm paydaşlara, sahip oldukları ortak yönetim anlayışı nedeniyle güven duygusu aşılar. Yeni küresel ekonomik düzen, siz hangi sektörden olursanız olun, bu güvene ve güce kavuşmanızı zorunlu kılıyor. Çünkü yatırımcılar artık güvende hissetmeyecekleri hiçbir alanda durmuyor."

Pandır: "Benim şirketim, benim kararım" anlayışı yanlış

Türkiye'deki şirket yapılarının çoğunluğunu, milli gelirin ise yüzde 90'ını oluşturan aile şirketlerine de değinen Pandır, bu şirketlerdeki gelişimin önündeki en büyük engelin "şirket benim, karar benim" anlayışı olduğunu söyledi. Şirketlerdeki insan kaynağının önemini de vurgulayan Pandır, "Çalışanlarımızı kucaklayacak bir gelişim kültürünü yaygınlaştırabildiğimiz ölçüde, dayanıklılık ve esneklik konularındaki başarımız da artacaktır" dedi.

İnsanımızın güvenini tazelemek zorundayız

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik ise yaptığı konuşmada, dünyada yönetim alanında gerçek bir rönesans yaşandığını vurgulayarak "Bu değişimi yakalamak için kurumsal yönetim ilkeleri sayesinde 'iyi yönetim'in tanımını herkes için objektif olarak ortaya koyabiliriz. Bu önemli, çünkü bugün, toplumumuzda neredeyse birçok alanda bir güven sorunu yaşandığını görüyoruz. İnsanımızın güvenini tazelemek zorundayız" dedi.  OECD'nin Kurumsal Yönetim İlkeleri'nin önsözünde "Tek ölçü, her bedene uymaz" yazdığını hatırlatan Bilecik, "Başarı için bizim kendi bedenimize uygun ölçüyü bulmamız şart" dedi.

SPK Başkan Yardımcısı: Hiçbir başarı veya büyüme tesadüfi değil

Kurumların büyüdükçe yönetim yöntem ve şekillerinin de değişmesi gerektiğini belirten Sermaye Piyasası Kurulu Başkan Yardımcısı Bora Oruç ise, "Hiçbir başarı veya büyüme tesadüfi değil. Kurumsal yönetim de, şirketleri başarıya götürecek, onlara esneklik ve dayanıklılık kazandıracak güçlerin uyum içinde aynı hedefe yönelimlerini sağlayan yönetim anlayışıdır" dedi.

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ ise 2018 yılının kalkınma yılı olacağını kaydetti ve kurumsal yönetim ilkelerinin uygulamasının, yasa ve düzenlemelerle zorunluluk haline getirilmesi yerine, beraberinde daha iyi bir süreç yönetimi getireceği yönündeki farkındalığın artmasıyla gönüllü olması gerektiğinin altını çizdi.

Kurumsal Yönetim Ödülleri sahiplerini buldu

Zirvede ayrıca, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından hazırlanan metodoloji doğrultusunda yıl içinde aldıkları Kurumsal Yönetim Derecelendirme notlarına göre Kurumsal Yönetim Ödülleri de sahiplerini buldu. Bu yıl sekizincisi verilen ödüllerde "En Yüksek Kurumsal Yönetim Derecelendirme Notuna Sahip İlk Üç Şirket" kategorisinde birinci Aksa Akrilik, ikinci Doğuş Otomotiv, üçüncü ise TAV Havalimanları oldu.

En Yüksek Kurumsal Yönetim Derecelendirme Notuna Sahip Halka Açık Olmayan Şirket Ödülleri'nde ise "Halka Açık Olmayan Aile Şirketi Kategorisi"nde ödülü Sütaş; "Halka Açık Olmayan Finans Şirketi Kategorisi"nde ise ödülü Garanti Emeklilik aldı.

"Yönetim Kurulu Kategorisinde En Yüksek Derecelendirme Notuna Sahip Şirket" ödülü Garanti Bankası'na giderken, "Kurumsal Yönetim Endeksinde Son Bir Yılda Notunu En Çok Artıran Şirket" Doğuş Gayrimenkul oldu.

"En Yüksek Kurumsal Yönetim Derecelendirme Notuna Sahip İlk Üç STK" ödülleri ise sırasıyla Darüşşafaka Cemiyeti, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı ve Toplum Gönüllüleri Vakfı'na verildi.(Fotoğraflı) - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Tkyd: Sürekli Değişen Dünyada Kurumsal Yönetim Şart - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı
    20:46 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi dağıttı. Dağıtım töreninde İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında yapılan fidan dağıtımının, bitkisel üretimi artırmayı hedeflediğini belirtti. Proje kapsamında düşük gelirli, küçük ölçekli, organik tarım ve iyi tarım uygulamaları yapan üreticilerin öncelikli olarak faydalandığı ifade edildi.

  • İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Atık Su Bedellerinde İndirim Yapacak
    20:39 İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Atık Su Bedellerinde İndirim Yapacak

    İzmir Büyükşehir Belediyesi Nisan ayı Olağan Meclis Toplantısında, 0.4 metreküplük su ve atık su bedellerinde yüzde 25 indirim yapılması oy çokluğuyla kabul edildi. İlk birleşimde alınan kararla, 1 Haziran'dan itibaren tüm abonelere indirim uygulanacak.

  • Batman'da Gıdacılar Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi'nin temeli törenle atıldı
    20:38 Batman'da Gıdacılar Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi'nin temeli törenle atıldı

    Batman'da Gıdacılar Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi'nin temeli, Vali Ekrem Canalp ve AK Parti Milletvekili Ferhat Nasıroğlu'nun katıldığı bir törenle atıldı. Kooperatifin bölgeye hitap edeceğini belirten Vali Canalp, tesisin kentin geleceği için önemli bir adım olduğunu vurguladı. Milletvekili Nasıroğlu ise kooperatifin başarı hikayesi olduğunu ve açılışını 2025'te birlikte yapacaklarını söyledi.

  • Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri ile İstanbul'da görüşecek
    20:22 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri ile İstanbul'da görüşecek

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri ile yarın İstanbul'da bir araya gelecek. Görüşmede Türkiye-Mısır Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin hazırlıkları, ekonomik ilişkiler ve bölgesel gelişmeler ele alınacak. Ticaret hacminde 15 milyar dolar hedefi bulunuyor ve Türk yatırımcılar tarafından Mısır'da 100 binden fazla kişi istihdam ediliyor. Ankara, iki ülkenin çıkarlarının giderek birleştiği görüşünde.


Advertisement