Tmb Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetleri Ödül Töreni - Son Dakika
Güncel

Tmb Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetleri Ödül Töreni

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Oturdukları yerden siyaset, muhalefet yapmaya alışmış olanlar bizim tavrımızı yargılıyorlar.

16.02.2015 16:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Oturdukları yerden siyaset, muhalefet yapmaya alışmış olanlar bizim tavrımızı yargılıyorlar. Halbuki asıl eleştirilmesi, garip karşılanması gereken onların durumu. Proje desen proje yok, vizyon desen vizyon yok, hayal desen o bile yok. Çalışma, gayret zaten hiç yok. O zaman bu millet niye sana ülkeyi teslim etsin, niye geleceğini emanet etsin. Sizlerin şantiyelerinizde güvenip, inanıp bekçi bile yapmayacağınız, bekçi olarak dahi işe almayacağınız kişilere bu millet niye itibar etsin? Etmiyor zaten" dedi.

Erdoğan, Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetleri Ödül Töreni'nde yaptığı konuşmada, dünyanın en büyük 250 müteahhitlik firması arasında yer alan 42, dünyanın 225 teknik müşavirlik firması arasında yer alan 5 firmayı kutlayarak, ödül alan firmaların patronlarından mühendislerine, şantiyedeki işçilerine kadar bu başarıda emeği olanlara teşekkür etti.

Başbakan ve Cumhurbaşkanı olarak dünyanın her yerinde Türkiye'ye bu gururu yaşatan firmaların büyümesi, başarısı için çalıştıklarını söyleyen Erdoğan, bu ödül törenine en son 2010'da katıldığını, o zaman 33 olan ödül alan firma sayısının bugün 42'ye çıktığını, üstlenilen projelerin 40 milyon doların altında olan ortalama bedelinin geçen yıl 82 milyon doları aştığını anlattı. Türkiye'nin, 42 firmayla ikinci sırada yer aldığı listede, 62 firmayla Çin'in ilk sırada olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk firmalarının 2014'te yürüttüğü projelerin yüzde 98'inin Bağımsız Devletler Topluluğu, Ortadoğu ve Afrika'da yer aldığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin, daha çok "kardeş" olarak nitelediği, ortak tarihi ve kültürel geçmişe sahip olduğu yakın çevrede yoğunlaşıldığına dikkati çekerek, "Bazen bize soruyorlar, daha doğrusu sataşıyorlar, 'Sizin Ortadoğu'da, Afrika'da, Güney Amerika'da, Güney Asya'da ne işiniz var' diyorlar. 'Niçin oralara gidiyorsunuz, niçin oralarla ilgileniyorsunuz' diyorlar. Geçen hafta pazar akşamı yola çıktık ve cuma gecesine kadar Kolombiya, Küba ve Meksika'yı kapsayan bir ziyaret yaptık. Yine aynı serzenişler, yine aynı sataşmalar" diye konuştu.

Kolombiya, Küba ve Meksika'yı kapsayan ziyaretinde kendisine, aralarında TMB Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Yenigün'ün de bulunduğu isimlerin eşlik ettiğini belirten Erdoğan, "Biz sürekli oralarda olmasak, oralara gitmesek hem resmi ilişkilerimizi hem kişisel dostluklarımızı geliştirmesek, işadamlarımızın, müteahhitlerimizin oradaki varlığını nasıl sağlarız? Nasıl güçlendiririz? Bunu yapacağız ki bu ilişkiler neticesinde kapılar bize açılsın" değerlendirmesini yaptı.

Son 10-12 yılda, yurtdışı yatırımlarda bazı yerlerde 1'e 10, bazı yerlerde 1'e 100 artış sağlandığını ifade eden Erdoğan, yurtdışı ziyaretlerinde iş dünyası temsilcilerinin kendisine eşlik ettiğini, iş konseyi toplantıları düzenlendiğini, ziyaretlerde işadamlarının sektörel bazda görüşmeler yaptığını, anlaşmalar imzalandığını ve mekanizmalar kurulduğunu dile getirdi.

-"Bir ayağımızı Türkiye'ye sabitleyip diğeriyle tüm dünyayı dolaşacağız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Latin Amerika ziyaretinde de müteahhitlik sektöründe müthiş potansiyel olduğunu gördüklerini aktararak, "Bunu bizzat o ülkelerin cumhurbaşkanları söylediler. 'Biz sizlerle beraber çalışmak isteriz' dediler. Oradaki muhattaplarımıza müteahhitlerimizin dünyada üstlendiği projelerdeki başarıları anlattık, kendilerinden faydalanmalarını onlara tavsiye ettik" ifadelerini kullandı.

Seyahatte kendisine eşlik eden işadamlarının da çok faydalı görüşmeler yaptığına inandığını belirten Erdoğan, bu görüşmelerin neticesinde oluşan temasların, Türkiye'ye yapılacak iade-i ziyaretlerde daha ileri seviyeye ulaşacağını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Bazıları bizim oralara turistik seyahat yaptığımızı iddia ediyor. Kendileri sadece o amaçla yurtdışına çıkıyor olabilirler ama biz gittiğimiz her yerde, görüştüğümüz herkesle ülkemize nasıl bir fayda sağlayabiliriz, oralarda insanımızın önünü nasıl açabiliriz, onu konuşuyoruz, ona bakıyoruz. Bundan sonra da Mevlana'nın 'pergel' benzetmesinden ilham alarak, bir ayağımızı Türkiye'ye sabitleyip diğeriyle tüm dünyayı dolaşmaya devam edeceğiz. 'Durmak yok, yola devam' diyeceğiz. Çünkü bizim 2023 hedeflerimiz var. Türkiye'yi dünyanın en gelişmiş 10 ülkesinden biri haline getirmek için daha çok çalışmalı, daha çok gayret göstermeliyiz."

"Ankara'da sadece evrak imzalayan değil, çalışan, koşturan, terleyen bir cumhurbaşkanı olacağım" dediği zaman birilerinin buna karşı çıktığını anımsatan Erdoğan, başarının oturarak sağlanamayacağını vurguladı. Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ülkemizin en seçkin işadamları var burada, kendilerine soruyorum, siz bu başarıyı oturarak mı elde ettiniz? Oturarak başarı elde etmek mümkün mü? Dünya ikincisi nasıl oldunuz, oturarak mı çalışarak, koşturarak mı oldunuz? Elbette çalışacağız, koşturacağız, terleyeceğiz. Oturdukları yerden siyaset, muhalefet yapmaya alışmış olanlar bizim tavrımızı yargılıyorlar. Halbuki asıl eleştirilmesi, garip karşılanması gereken onların durumu. Proje desen proje yok, vizyon desen vizyon yok, hayal desen o bile yok. Çalışma, gayret zaten hiç yok. O zaman bu millet niye sana ülkeyi teslim etsin, niye geleceğini emanet etsin? Sizlerin şantiyelerinizde güvenip, inanıp bekçi bile yapmayacağınız, bekçi olarak dahi işe almayacağınız kişilere bu millet niye itibar etsin? Etmiyor zaten."

-"Kişisel görüşüm ama 40 yıllık siyasi deneyimin neticesi"

Genel seçimlerin 7 Haziran'da yapılacağını hatırlatan Erdoğan, Türkiye'nin bu seçimde yeni Türkiye'yi, yeni başkanlık sistemini ve yeni anayasayı çok geniş anlamda tartışması gerektiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kolombiya, Küba ve Meksika'nın başkanlık sistemiyle yönetildiğine işaret ederek, şöyle konuştu:

"Seçimden sonra oluşacak Meclis evvela bu mesele üzerinde çalışmalı ve süratle netice almalı. Çünkü sistem dinamik olmazsa, ön açmazsa, sürekli tıkarsa bir yere varamazsınız. Onun için ön açıcı bir sistem. Bu adımları bunun için atmaya mecburuz. Bu benim kişisel görüşüm, kişisel tavsiyem ama 40 yıllık siyasi hayatımdaki deneyimlerimizin neticesi. Ben kitabın sahifeleri arasından konuşmuyorum. Teori başarıyı getirmez. Eğer teori pratikle bütünleşirse başarıyı elde edebilirsiniz.

Bu sisteme karşı çıkanlara bakıyorsunuz, ne istiyorsunuz diyorsunuz, onlar seçim sonrası nasıl bir Türkiye hayal ediyorlar diye merak ediyorsunuz, anlamaya çalışıyorsunuz maalesef hiçbir şey yok. Ne bu ülkenin geleceği ne milletin daha mutlu, müreffeh bir düzeye ulaşabilmesi için hiçbir projeleri, hiçbir öngörüleri yok. Onun için sizlerle birlikte çalışmaya devam edeceğiz, çünkü siz inşa için varsınız. Siz, ihya için varsınız ama bunlarda ne inşa var ne ihya var."

-"Gönül sınırlarımızın kapsama alanı çok geniş"

Dünyada gidilmemiş ülke, el atılmamış iş bırakmayacaklarını ifade eden Erdoğan, yaptıkları seyahatler sayesinde Türkiye'nin yerini de daha iyi anladıklarını söyledi. Yapılacak daha iyi işler olduğunu ve ona ulaşmak için çalışılacağını dile getiren Erdoğan, dünya ülkeleriyle ilişkilerin devlet kurumları, işadamları, sivil toplum ve yardım kuruluşları, üniversiteler aracılığıyla süreceğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"Biz gittiğimiz hiçbir yere sadece iş yapmak, sadece para kazanmak, sadece diplomatik temaslar için gitmiyoruz. Bizim oralara giden diğer tüm ülkelerden, diğer herkesten bir farkımız var. Biz oralardaki insanları dostlarımız olarak görüyoruz. Bir kardeş, bir kardeşe nasıl giderse, bir dost bir dosta nasıl giderse, niçin giderse biz de onun için gidiyoruz. Çünkü bizim oralardaki insanlarla hem ortak tarihi ve kültürel geçmişimiz hem de ortak bir gelecek tasavvurumuz var.

Mesela son ziyareti yaptığımız Güney Amerika bize ne kadar uzak, bizimle ne kadar ilgisiz gözüküyor değil mi? Non-stop 14 saat uçuşla ulaştık Kolombiya'ya. Halbuki tam tersi Amerika kıtasının tamamı gibi Güney Amerika ülkelerinde de 1800'lü yıllardan itibaren bu coğrafyadan göç edip oralara yerleşmiş, yüzbinlerce kardeşimiz var, belki milyonlarca. Bunların içinde gittikleri ülkelerde siyasette, ticarette, kültürde, sanatta çok önemli konumlara gelen kişiler bulunuyor. Bu insanlar üzerinden oluşturacağımız ünsiyet bile tek başına bizim Güney Amerika'da çok güçlü bir şekilde var olmamıza yetiyor.

Aynı şekilde Güney Asya'ya bakıyorsunuz, bize çok uzak gözüküyor. Oysa Osmanlı döneminde oralarda çok ciddi, çok önemli ilişkiler tesis etmişiz, Afrika aynı şekilde. Kısa bir süre önce Etiyopya, Cibuti ve Somali'ye gittik. Düşünebiliyor musunuz, buralara dünyanın en güçlü ülkeleri girmiyorlar ama biz giriyoruz. Diyoruz ki gittiğimiz yer bizimle farklı bir ilişki içerisine girecektir ama gitmediğimiz yerde olmayacaktır. Balkanlar, Orta Asya, Ortadoğu zaten ayrılmaz bir parçamız. Gönül sınırlarımızın kapsama alanı çok geniş, yeter ki oralara ulaşalım, gerisi gerçekten çok kolay."

Erdoğan, konuşmasının sonunda ödül kazanan müteahhitlik şirketlerini tebrik etti, başarılarının devamını diledi.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tmb Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetleri Ödül Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement