TMMOB'dan İş Sağlığı ve Güvenliği Toplantısı - Son Dakika
Güncel

TMMOB'dan İş Sağlığı ve Güvenliği Toplantısı

Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu, Soma’da yaşanan maden faciasının ardından iş sağlığı ve güvenliği hakkında basın toplantısı düzenledi.

28.05.2014 14:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu, Soma'da yaşanan maden faciasının ardından iş sağlığı ve güvenliği hakkında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, maden kazasına ilişkin iddialar hakkında da konuşan Makine Mühendisleri Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu Sekreteri Melih Yalçın, "İçeride Suriyelilerin çalıştığına dair herhangi bir bilgi yok. Hayatını kaybeden madencilerimizin sayısının verilen bilgilere göre doğru olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu, Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciası sonrası basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, maden ocaklarındaki iş sağlığı ve güvenliği hakkında görüş ve önerilerini belirten birlik üyeleri, maden kazasının ardından ortaya atılan, "Madende Suriyeliler var" ve "Ölü sayısı 301'den fazla" iddialarının da doğru olmadığını söyledi.

Makine Mühendisleri Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu Sekreteri Melih Yalçın, "İçeride Suriyeliler var, onların kimsesi yoktur. Kim gelip soracak, deniyor ama orada Suriyelilerin çalıştığına dair bir bilgimiz yok. Orada sahada çalışan üyelerimiz var. Onlar tamamen verilen bilgilerin doğru olduğunu teyit ediyorlar. Şu anda hayatını kaybeden madencilerimizin sayısının verilen bilgilere göre doğru olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

"YENİDEN DÜZENLENMELİ"

Maden ocaklarında özelleştirmelerin durdurulması ve taşeronlaştırma uygulamalarının kaldırılması gerektiğini kaydeden Maden Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Muhammed Yıldız ise şöyle konuştu:

"İşletmelerin, bilim ve teknolojinin ışığında hareket eden mühendisin denetimine açılması için mesleki güvencelerin sağlanabilmesi amacıyla Maden Kanunu'nda teknik nezaretçinin, iş sağlığı ve güvenliği yasasında ise iş güvenliği uzmanının mesleki sorumluluğu, iş ve ücreti devlet tarafından güvence altına alınmalıdır. Bu amaçla mevcut Maden Kanunu tasarısı geri çekilip önerilerimiz doğrultusunda yeniden düzenlenmelidir. 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun, işçi ölümlerinin, meslek hastalıklarının önlenmesinde tek başına yeterli olmadığı, bu facia ile bir kez daha açığa çıkmıştır."

"TÜM TARAFLARIN GÖRÜŞLERİ ALINMALI"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından Maden Kanunu değişikliği tasarısının alelacele Bakanlar Kurulu gündemine getirileceğinin kamuoyuna yansıdığını ifade eden Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu durum mevcut zihniyetin hala değişmemiş olduğunu göstermektedir. Tasarı; sendikaların, meslek odalarının, üniversitelerin ve sektör temsilcilerinin görüşlerinin tasarıya yansıtılmaması sonucu yeni Soma'ların oluşabileceği bir düzenlemedir. Oysa böyle bir tasarı demokratik katılımcılık anlayışı ile düzenlenmeli ve tüm tarafların görüşleri alınmalıdır." - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel TMMOB'dan İş Sağlığı ve Güvenliği Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement