TMMOB-HKMO-İzmir Şubesince Kentsel Dönüşüm Çalıştayı Düzenlendi - Son Dakika
Güncel

TMMOB-HKMO-İzmir Şubesince Kentsel Dönüşüm Çalıştayı Düzenlendi

TMMOB-HKMO-İzmir Şubesince Kentsel Dönüşüm Çalıştayı Düzenlendi

TMMOB-HKMO-İzmir Şubesince Mülkiyetin Dönüşümü, Kentin Dönüşümü, İnsanın Dönüşümü konuları hakkında Kentsel Dönüşüm Çalıştayı düzenlendi.

09.07.2013 12:58  Güncelleme: 12:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HKMO İzmir Şubemizin ev sahipliğinde Tepe Kule Kongre ve Sergi Merkezi'nde gerçekleştirilen çalıştay, bölgedeki meslektaşlarımızın, diğer mühendislik dalları mensuplarının, mimarlar ve şehir plancılarının, akademisyen ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşti.

Panelin açılışında İzmir Şube Başkanı Servet Alabalık, Çalıştay Başkanı Hüseyin Ülkü, Oda Genel Başkanımız Ertuğrul Candaş, TMMOB Yürütme Kurulu Üyesi Ali Fahri Özten ve İzmir Vali Yardımcısı Mustafa Erdoğan birer konuşma yaptılar.

İzmir Şube Başkanı Sn. Servet Alabalık İzmir'in çarpık ve kaçak yapılaşmanın yoğun olduğu bir kent oluşundan sözetti. Kentsel dönüşüm kapsamında İzmir'de gerçekleşen düzenlemelere değindi.

Çalıştay Başkanlığı görevini üstlenen Odamız 39. Dönem Genel Başkanı Sn. Hüseyin Ülkü Türkiye'de taşınmaz değerlerin belirlenmesinin ve kayıt altına alınmasının kentsel dönüşüm uygulamaları, imar uygulamaları ve kamulaştırma işlemlerinin işleyişinde oluşan eksiklikler ve aksaklıkların giderilmesinde önemli olduğunu belirtti.

Genel Başkan Sn. Ertuğrul Candaş ise kentlerimizi yapamadığımızı bu nedenle de kentsel dönüşüm çalışmalarına destek verileceğini ancak bu desteğin koşullu olduğunu belirtti. Sn. Candaş konuşmasında "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi" adı altında çıkarılan 6306 sayılı Kanun'a ve gündeme ilişkin olarak Gezi Parkı olaylarına değindi. 6306 sayılı Kanun'un bir sıkıyönetim yasası olduğunu ve dönüşüm sürecinin bu yasayla birlikte kaygı verici bir hal aldığını belirtti. Gezi Parkı olaylarının sosyal ve siyasal boyutunun dışında kentlerin talan edilmek istendiğini gösteren bir kanıt olduğunu söyleyen Sn. Candaş İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne Bakanlar Kurulu Kararıyla park olarak kullanılmak üzere bedelsiz verilen ve tapu kaydında şerh bulunan bu alanın park dışında kullanılamayacağını hatta ortada bir yargı kararı bulunduğu için referandum ve plebisit düşüncesinin hukuksuzluk ve haksızlığa meşruiyet kazandırma çabası olduğunu savundu. TMMOB Yürütme Kurulu Üyesi Sn. Ali Fahri Özten konuşmasında TMMOB`nin kentsel dönüşüme nasıl yaklaştığı konularında bilgi verdi. Sn. Özten kentlerin talan edilmemesi için mutlaka kentleri izlememiz gerektiğini ve birlikte-örgütlü bir şekilde mücadele verilmesi gerektiğini söyledi. Daha sonra söz alan Vali Yardımcısı Sn. Mustafa Erdoğan ise çalıştay konularının çok önemli seçildiğini belirtti ve bu nedenle de Şubemizi ve Odamızı tebrik etti. Bununla birlikte vatandaş katılımının yeterince yoğun olmamasını, oysa bu konunun onları çok ilgilendirdiğini, bu nedenle de vatandaşın neden yoğun katılımı olmadığının araştırılması gerektiğini, katılımı artırmak için uygulanabilecek yöntemlerin belirlenmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Açılış konuşmaları sonrasında gerçekleşen oturumlar ile çalıştayda Kentsel Dönüşüm ile ilgili önemli konulara değinildi. Çalıştay amacına uygun sonuçlandı. Çalıştayın düzenlenmesini üstlenen İzmir Şubemize, panele sunumları ile katkıda bulunan panelistlere ve tüm katılımcılara teşekkür ediyoruz.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel TMMOB-HKMO-İzmir Şubesince Kentsel Dönüşüm Çalıştayı Düzenlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement