TMO müdahale alımlarıyla üreticinin yüzünü güldürüyor - Son Dakika
Ekonomi

TMO müdahale alımlarıyla üreticinin yüzünü güldürüyor

TMO müdahale alımlarıyla üreticinin yüzünü güldürüyor

Son dönemde ana görev alanında bulunan hububat ve bakliyat gibi tarım ürünlerinin dışında fındık, kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısı gibi tarım ürünlerinde de devreye giren Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), piyasa düzenleyici rolünde yaptığı müdahale alımlarıyla üreticinin yüzünü güldürüyor.

25.09.2020 11:07  Güncelleme: 12:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Son dönemde ana görev alanında bulunan hububat ve bakliyat gibi tarım ürünlerinin dışında fındık, kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısı gibi tarım ürünlerinde de devreye giren Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), piyasa düzenleyici rolünde yaptığı müdahale alımlarıyla üreticinin yüzünü güldürüyor.

1938 yılında Resmi Gazetede yayınlanan kanunla buğday fiyatlarının üreticiler bakımından normalin altına düşmesinin ve tüketici aleyhine yükselmesinin engellenmesi, buğday piyasasının korunması ve düzenlenmesi amacıyla kurulan TMO'ya, takip eden yıllarda arpa, yulaf, çavdar, mısır, pirinç, muhtelif yağlar, et, balık, yonca tohumu ve bakliyat alım görevleri de verildi.

Türkiye'nin dört bir yanındaki limanlarda ve tarımsal üretimin yoğun olduğu bölgelerde depolar yapan ofis, 4 milyon ton depolama kapasitesine ulaştı.

Ana görev alanında bulunan hububat ve bakliyat gibi tarım ürünlerinin dışında ilk olarak 2006 yılında fındıkta üretici ve tüketiciyi koruyup piyasayı düzenleme adına müdahale alımına başlayan ofis, fındıktan olumlu sonuç alınca benzer piyasa sorunlarının yaşandığı kuru üzüm için 2017 yılında, kuru incir için 2019'da, kuru kayısıda ise bu yıl müdahale alımlarına başladı.

TMO'nun devreye girmesi ve açıkladığı alım fiyatları, fındık ile kuru meyve sektöründe üretim yapıp, yıllarca piyasa sorunları yaşayan başta üreticiler olmak üzere pek çok kesimi memnun etti.

TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, AA muhabirine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla ana görev alanlarında yer alan hububat ve bakliyatın dışında fındık, kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısıda da devreye girdiklerini belirtti.

Ofis olarak her zaman üreticinin memnuniyeti ve emeğinin karşılığını alması için gayret ettiklerini vurgulayan Güldal, müdahale alımı yaptıkları tüm ürünlerde verdikleri fiyatların büyük bir memnuniyetle karşılandığını söyledi.

"Amacımız, üreticiyi ve ülkemizin menfaatlerini korumak, ihtiyacımızı üretmek, ürettirmek." diyen Güldal, şöyle konuştu:

"Alım yaptığımız ürün gruplarının artmasından dolayı hiçbir endişemiz yok. Çünkü fındık, üzüm, incir ve kayısı gibi ürünlerimiz bizim en çok ihracat yaptığımız, dünyada lider olduğumuz ürünlerin başında geliyor. Bu ürünlerin değerlerinin korunmasıyla beraber ülkemizin tarımsal ihracatının da değeri artmış oluyor. Fındıkla başlayıp kuru üzümle devam eden müdahale alımlarıyla Türkiye'nin bu ürünlerde yaptığı ihracata ciddi katkı sunduk."

Güldal, fındıkta ülkeye 300 milyon dolarlık ilave bir katkı sağladıklarına dikkati çekerek kuru üzümde de bunu görmeye başladıklarını dile getirdi.

Sahada yaptıkları incelemelerde üreticilerin memnuniyetini yakından gördüklerini anlatan Güldal, "Ülkemizin her köşesinde herkes ofisin müdahale alımı yapmasını istiyor. Görev alanımızdaki ürünlerde biz bunlara cevap veriyoruz. Üreticilerimizin çokça memnuniyet ifade eden teşekkürleriyle karşılaşıyoruz." diye konuştu.

Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk de TMO'nun alımlarıyla üreticinin yüzünün güldüğünü anlattı.

Bu sene hava koşullarından ötürü sofralık yaş üzüm rekoltesinin düştüğüne işaret eden Türk, "Bu yüzden üretici üzümü kurutmaya yönelince arz fazlası oluştu. TMO devreye girmese fiyatlar düşecekti." dedi.

Manisa'da 8,5 ton kuru üzümünü TMO'ya satan üretici Mustafa Demirel ise ürününü 12,5 liradan verdiğini ve fiyattan memnun olduğunu ifade etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi TMO müdahale alımlarıyla üreticinin yüzünü güldürüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İBB Başkanı İmamoğlu, 2023 Faaliyet Raporunu Meclise Sundu
    18:38 İBB Başkanı İmamoğlu, 2023 Faaliyet Raporunu Meclise Sundu

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2023 yılı faaliyet raporunu İBB Meclisine sundu. İmamoğlu, raporda yapılan yatırımları ve hizmetleri detaylı bir şekilde açıkladı. Ayrıca, İBB'nin iştirak şirketlerinin 2023 yılını karla kapattığını belirtti.

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TAİK ve AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Üyelerini Kabul Etti
    18:33 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TAİK ve AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Üyelerini Kabul Etti

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve Amerikan Şirketler Derneği (AmCham Türkiye) Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti. Yılmaz, Türkiye ve ABD arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara ulaşması hedefine yönelik istişarelerde bulunduklarını ve kamu-özel sektör işbirliğini güçlendirmeye devam edeceklerini belirtti.

  • Shenzhen'in dış ticareti 1 trilyon yuanı aştı
    18:29 Shenzhen'in dış ticareti 1 trilyon yuanı aştı

    Çin'in güneyindeki Shenzhen metropolünden yerel yetkililer, şehrin dış ticaretinin bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 28,8 artışla 1,02 trilyon yuana (yaklaşık 140,8 milyar ABD doları) ulaştığını açıkladı. Shenzhen'in özel işletmelerinin dış ticareti ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 45,2 artışla 720,96 milyar yuana ulaştı ve şehrin toplam ticaret hacminin yüzde 70,7'sini oluşturdu.

  • Çin, Shanghai limanlarından araç ihracatını artırdı
    18:28 Çin, Shanghai limanlarından araç ihracatını artırdı

    Çin'in Shanghai limanları üzerinden 2024 yılının ilk çeyreğinde geçen yıla göre yüzde 30,7 artışla 529.000 araç ihraç edildi. Waigaoqiao liman bölgesindeki gümrüklerde ise bir önceki yıla göre yüzde 20'nin üzerinde bir artışla 280.000'den fazla araç ihraç edildi. Yangshan gümrüğü ise yeni enerjili araçların yüzde 70'inden fazlasını işlemden geçirdi.

  • Yalova'da yapılan yatırımlar değerlendirildi
    18:24 Yalova'da yapılan yatırımlar değerlendirildi

    Yalova Dr. Hülya Kaya başkanlığında gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda bir önceki dönemde kentte yapılan yatırımlar değerlendirildi.

  • Mersin Mezitli'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi
    18:23 Mersin Mezitli'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi

    Mersin'in Mezitli ilçesinde bulunan kovanlarda üretilen narenciye balının sağımı için hasat etkinliği düzenlendi. Vali Ali Hamza Pehlivan'ın da katıldığı etkinlikte, Mersin'in Türkiye genelinde arı kovanı sayısıyla 4. sırada yer aldığı ve yıllık yaklaşık 115 bin ton bal üretiminin 3 bin 500 tonunun burada gerçekleştirildiği belirtildi.

  • Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor
    18:14 Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor

    Tarım ve Orman Bakanlığı'nın talimatnamesi kapsamında Ordu'da ana arı yetiştiriciliği kursu düzenleniyor. Eğitimde, koloni bireyleri tanıma, üretim yöntemleri, kalite kontrolü gibi konular ele alınacak. Başarılı olan kursiyerlere sertifika verilecek.

  • Kastamonu'da Son 21 Yılda 217 Bin 740 Dekar Tarım Arazisi Sulamaya Açıldı
    17:49 Kastamonu'da Son 21 Yılda 217 Bin 740 Dekar Tarım Arazisi Sulamaya Açıldı

    DSİ tarafından yapılan açıklamaya göre, Kastamonu'da son 21 yılda inşa edilen sulama tesisleri ile 217 bin 740 dekar tarım arazisi sulamaya açıldı. Ayrıca, yapılan yatırımlarla 9 baraj ve 2 gölet inşa edilerek 119,68 milyon metreküp su depolama hacmine ulaşıldı. Kastamonu'da taşkın riskini azaltmak için tamamlanan 80 taşkın koruma tesisi ile şehir merkezi, yerleşim yerleri ve arazilerin taşkın kontrolü sağlandı. Ayrıca, Kastamonu'da 86 bin 710 dekar alanda arazi toplulaştırma tescili yapıldı ve 13 HES tesisi ile yıllık 327,38 gigawatt enerji üretimi sağlandı.


Advertisement