TOBB : Nükleer Sektörü, Sanayicimiz İçin Fırsat Alanı - Son Dakika
Ekonomi

TOBB : Nükleer Sektörü, Sanayicimiz İçin Fırsat Alanı

TOBB : Nükleer Sektörü, Sanayicimiz İçin Fırsat Alanı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) CERN Sanayi İrtibat Ofisi Temsilcisi Hakan Kızıltoprak, Türk sanayicilere Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) daha çok yer alma ve nükleer enerjiyle ilgili fırsatları değerlendirme çağrısında bulunarak, "Bu santral sadece Türkiye'nin elektrik...

14.11.2018 12:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) CERN Sanayi İrtibat Ofisi Temsilcisi Hakan Kızıltoprak, Türk sanayicilere Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) daha çok yer alma ve nükleer enerjiyle ilgili fırsatları değerlendirme çağrısında bulunarak, "Bu santral sadece Türkiye'nin elektrik enerjisi ihtiyacına katkı sunmayacak, aynı zamanda sanayicimiz için de önemli bir fırsat alanı oluşturacak" dedi.

Geçen yıl Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) Sanayi İrtibat Temsilcileri Kurulu Başkanlığına seçilen Hakan Kızıltoprak "Akkuyu NGS, sanayicilerimizin nükleer sektörle tanışmasını ve sektörde yer alabilmek için çalışmalar yapmalarını sağlayacak. Dört reaktörden oluşan ve yaklaşık 20 milyar dolarlık bir yatırımdan söz ediyoruz" dedi ve yerli sanayicilerin tahmini yüzde 30'luk bir katkı verebileceği bir ekipman alımı söz konusu olacağını duyurdu.

Mersin'de Rusya Devlet Nükleer Enerji Şirketi Rosatom tarafından kurulan Akkuyu NGS'nin hem inşaat hem de işletimi boyunca bölge ekonomisini canlandıracağını belirten Kızıltoprak şunları söyledi:

"Akkuyu NGS inşaatı sırasında bölgede ekonomik canlılık ve istihdam yaratacak. İşletmeye alındıktan sonra da hem istihdam, hem kurumsal faaliyetler için ekipman ve malzeme temini, hem de düzenli bakım faaliyetleri dolayısıyla bölge firmalarına çeşitli fırsatlar yaratacak.

"Dünyanın nükleer teknolojiye sahip pek çok ülkesinde olduğu gibi bilimsel bilginin gelişmesine katkıda bulunacak. Başlangıçta bölge üniversitelerinde, zaman içinde de yurt genelinde sağlık, tarım, mühendislik ve nükleer bilim dallarındaki akademik çalışmaların, AR-GE faaliyetlerinin ve yetişmiş insan gücünü artmasına yardımcı olacak. Bizim ülke olarak nükleer santral teknolojisinden uzak durma lüksümüz yok."

Nükleer teknolojinin önemli bir alternatif enerji kaynağı potansiyeli oluşturduğunu söyleyen TOBB-CERN Sanayi İrtibat Ofisi Temsilcisi Hakan Kızıltoprak "Bugün dünya üzerinde 31 ülkede kurulu 450 reaktör faaliyet gösteriyor. İnşaatı devam eden 60, yapımı planlanan 160 reaktör var. Bilim insanlarının ve ülkelerin, nükleer teknolojisinden elde ettikleri 70 yıllık deneyimle, bugün santraller artık daha güvenli inşa ediliyor. Nükleer santraller, yenilenebilir enerji kaynaklarının yanında ülkelerin alternatif enerji kaynağı ve bilimsel araştırmaları için bilgi havuzu olmaya devam edecek" dedi.

Ekim ayında Mersin'de Rosatom, Akkuyu Nükleer A.Ş. ve firmaları buluşturan tedarikçiler toplantısının Türk sanayicilerinden yoğun ilgi gördüğünü belirten Kızıltoprak "Sanayicimiz Türkiye'nin ilk nükleer güç santrali olacak Akkuyu NGS'nin işleyişi ve satın almalar konusunda yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi edinme fırsatı buldu. Rosatom ve proje paydaşlarının verdiği bilgiler, detaylı sunumları, ihalelere katılmak isteyen ve sektörel hazırlık yapan firmaların güvenini daha da arttırdı. Önümüzdeki süreçte toplantıların devamının Ankara, İzmir gibi, sanayi şirketlerimizin yoğunlaştığı bölgelerde devam etmesinin sektörel ilgi ve bilgilendirme açısından faydalı olacağına inanıyorum. Bu süreçte sanayi odalarımız ve özel sektörümüz daha fazla rol alabilir" dedi. (Fotoğraflı) - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi TOBB : Nükleer Sektörü, Sanayicimiz İçin Fırsat Alanı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.

  • Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi
    19:13 Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi

    Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, Türk müteahhitliğinin dünyada bir marka haline geldiğini belirterek, Avrasya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde çalıştıklarını ve Sahra Altı Afrika bölgesindeki faaliyetlerini artırdıklarını söyledi. Türk müteahhitlik firmalarının mart sonu itibarıyla 136 ülkede, 507 milyar dolar tutarında 12 binin üzerinde proje üstlendiği ifade edildi.

  • Et ve Süt Kurumu et fiyatlarına yüzde 20-25 arasında zam yaptı
    18:45 Et ve Süt Kurumu et fiyatlarına yüzde 20-25 arasında zam yaptı

    Et ve Süt Kurumu (ESK), bugün itibarıyla et fiyatlarına yüzde 20-25 arasında zam yaptı. Kıymanın kilogramı 229 TL'den 279 TL'ye; kuşbaşının kilogramı ise 259 TL'den 319 TL'ye yükseldi. Fiyat zamları internet sitesinde yer almasa da mağazalarda güncel fiyatla satılmaktadır.

  • İSKİ'den vatandaşları uyardı: İstanbul Büyükşehir Belediyesi adıyla dolandırıcılık!
    18:17 İSKİ'den vatandaşları uyardı: İstanbul Büyükşehir Belediyesi adıyla dolandırıcılık!

    İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), son zamanlarda İstanbul Büyükşehir Belediyesi adı kullanılarak yapılan dolandırıcılık olaylarına dikkat çekti. Vatandaşlar, bedava su arıtma cihazı vaadiyle aranarak dolandırılmaya çalışılıyor.


Advertisement