TOBB Türkiye Ekonomi Şurası - Son Dakika
Politika

TOBB Türkiye Ekonomi Şurası

TOBB Türkiye Ekonomi Şurası

Başbakan Binali Yıldırım, "Cumhuriyetin kuruluşundan beri Türk siyasi hayatında var olan Atatürk'ün partisinin, bugün bölücü marjinal örgütlerin ağına düşmesi bu ülkeye yakışmıyor.

07.02.2017 15:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Binali Yıldırım, "Cumhuriyetin kuruluşundan beri Türk siyasi hayatında var olan Atatürk'ün partisinin, bugün bölücü marjinal örgütlerin ağına düşmesi bu ülkeye yakışmıyor. Sırtını dağa yaslamış, bölücü terör örgütlerine yaslamış, ülkenin demokrasisini yok etmeye çalışan FETÖ ile Türkiye'nin ana muhalefet partisinin aynı safta yer almasını ben milletin takdirine sunuyorum." dedi.

Yıldırım, TOBB Türkiye Ekonomi Şurası'nda yaptığı konuşmada, ihracata önemli teşvikler verdiklerini belirterek, ihracattaki son 4-5 yılın rekor artışıyla bu verilen teşviklerin ne kadar yerinde olduğunun bir kez daha görüldüğünü söyledi.

Dış ticareti canlandırmak için özellikle beyaz eşyada ve konutta KDV'nin indirilmesi gibi teşvik edici tedbirlerin sonuç verdiğini ifade eden Yıldırım, otomotivde yeni bazı vergilerin düşürülmesiyle rekor düzeyde otomobil ve motorlu araç satışı olduğunu dile getirdi.

Başbakan Yıldırım, sicil affı getirmek suretiyle firmaların önündeki kaynağa erişim engelini de kaldırdıklarına işaret ederek, "İşsizlik Fonu'nuna benzer bir fonu da 'Ahilik ve Esnaf Fonu' olarak bu günlerde Meclis Genel Kuruluna getirmek suretiyle çıkaracağız. Böylece küçük ölçekli esnaflarımız, işlerini kaybettikleri zaman belirli bir süre bu fondan, Ahilik Fonu'ndan yararlanmak suretiyle sıkıntılarını gidermiş olacak." diye konuştu.

Küçük ölçekli işletmelere 50 bin liraya kadar bir yıl ödemesiz, 2 yıl geri ödemeli faizsiz destek verdiklerini hatırlatan Yıldırım, geçen yıl 15 bin KOBİ'ye bu desteği verdiklerini ancak bu yıl 250 binin üzerinde müracaat olduğunu dile getirdi.

Yıldırım, şartlarını sağlayan herkesi bu imkandan yararlandıracaklarının altını çizerek, şöyle konuştu:

"Şirket kuruluşlarında devrim denecek kolaylıklar getirdik. Şirket tasfiyelerinde de yine kolaylıklar getirdik. Ayrıca terörden uzun yıllardan beri etkilenen Doğu ve Güneydoğu'daki 23 ilimize cazibe merkezleri oluşturulması için burada yatırım yapacak iş adamlarımıza, sanayicilerimize fevkalade önemli avantajlar sağlıyoruz, destekler sağlıyoruz. Ben bu heyetten işlerinizin bir kısmını, en azından Doğu ve Güneydoğu'ya kaydırmanızı talep ediyorum ve istiyorum, bütün şartlar müsait. Terörün etkilerini ortadan kaldırmak ve oralarda tekrar vatandaşlarımızın yerlerine yurtlarına dönmelerini sağlamak için böyle bir sosyal sorumluluğa ihtiyaç olduğunu düşünüyorum."

"Burada yapılan devlet-millet işbirliğinin en güzel örneğidir"

Bu konuyla ilgili detayların Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan tarafından çeşitli toplantılarla il il gezilerek anlatıldığını ifade eden Yıldırım, bu toplantının devamında da yatırım yapılacak bölgelerle ilgili çalışmaların olacağını söyledi.

Binali Yıldırım, bölücü terör örgütüyle mücadele verirken iş alemini ihmal etmediklerine işaret ederek, "Bugün burada yapılan devlet-millet işbirliğinin en güzel örneğidir. Ekonomiyi tekrar şaha kaldırmak, istihdama alan açmak için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği mensubu bütün oda ve borsa başkanları, bünyelerinde çalıştırdıkları şirketlere en az bir kişi almak suretiyle bu konuda başlattığımız ekonomideki seferberliğe ben de varım diye katkı sağlıyor." ifadesini kullandı.

Nisan ayında gerçekleşecek halk oylamasının bir seçim olmadığına işaret eden Yıldırım, bu oylamanın 18 defa değiştirilen ama bir türlü milletin ihtiyacını karşılayamayan, "yamalı bohça"ya dönmüş anayasanın 19'uncu değişikliği olduğunu anlattı.

Yıldırım, bu değişikliğin diğerlerinden önemli bir farkı olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"2007'de Cumhurbaşkanı'nı 363 milletvekili olan AK Parti, Meclis'te seçemedi. Niye seçemedi? Ana muhalefet partisi CHP, o gün bir hukuk icadı ortaya koydu, 367 diye bir icat. Türkiye Cumhuriyeti kuruluşundan beri hiçbir şekilde uygulanmamış, hiç kimsenin aklına gelmemiş böyle bir garabet uygulamayı Meclis'e dayatmaya kalktı. O gün, AK Parti başından beri 'Sorunların gerçek çözümünün kaynağı milletir.' dedi ve 21 Ekim 2007'de 'Cumhurbaşkanını madem siz seçtirmiyorsunuz Meclis'te, bizde millete gideriz, millet seçer.' dedik. O referandumda millet yüzde 70'e yakın oyla, 'Evet sizi engellediler, cumhurbaşkanını artık vekillere seçtirmiyorum, ben seçecem.' dedi.

Başbakan Yıldırım, bunun ilk 10 Ağustos 2014'te uygulandığını, partilerinin kurucusu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçilmesiyle Türkiye'de yeni bir dönem başladığını söyledi.

Bu dönemin geniş yetkileri olan ancak sorumluluğu olmayan bir cumhurbaşkanlığı dönemi olduğunu ifade eden Yıldırım, bu mevcut durumun, iki başlılığın anayasayla düzeltilmesinden başka çare bulunmadığını vurguladı.

Bu değişikliği bütün partilerle beraber yapmak istediklerini, bunun için ana muhalefet partisine, MHP'ye gittiklerini hatırlatan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dedik ki, 'Gelin beraber yapalım, biz zaten anayasa yapmıyoruz, biz sadece değişikliği halkın onayına sunacağız. Onay makamı biz değiliz, millet olacak. Onun için gelin burada uzlaşalım, bu işi halledelim'. Maalesef bu mümkün olmadı. Bunun üzerine anamuhalefet partisi CHP Genel Başkanına başka bir teklif götürdüm. Dedim ki 'Peki siz farklı düşünüyorsunuz, eyvallah... O zaman siz de teklifinizi getirin, biz de teklifimizi getirelim, ikisini birden oylayalım. Millete ikisini de götürelim.' Fakat ses yok. Ona da gelmediler. Dolayısıyla MHP ile beraber ülkenin bu önemli sorununu çözmek ve 2007'de başlanan, yarım kalmış işin devamı olan değişiklik önerisini Meclis Genel Kuruluna getirdik. Meclis'te komisyon, Genel Kurul çalışmalarıyla 339 milletvekilinin 'evet' kabul oyuyla teklif kabul edildi ve şimdi halk oylaması süreci devam ediyor. İşin özeti, hikayesi budur. Dolayısıyla bundan sonra söz sizin, karar da sizin."

Yıldırım, iş dünyası temsilcilerine, Türkiye'nin muasır medeniyetler seviyesine ulaşmasının yolunu hızlandıracak, demokrasisini, istikrarını daha da güçlendirecek bu değişime hazır olup olmadıklarını sordu.

"Çok manidar ve düşündürücü"

Halk oylamasında milletin her şeyi enine boyuna değerlendirip kararını ona göre vereceğini dile getiren Yıldırım, "Ben şöyle bir şey söyledim. Dedim ki, ' PKK, FETÖ, HDP, hayır diyorsa biz, tabii ki evet diyeceğiz.' Fakat onlardan ses çıkmadı, ses CHP'den geldi. CHP başladı, 'Bu ne biçim konuşuyor Başbakan böyle şey olur mu'. Bu çok manidar ve düşündürücü. CHP'nin Türkiye'nin, Cumhuriyet'in kuruluşundan beri Türk siyasi hayatında var olan Atatürk'ün partisinin, bugün bölücü marjinal örgütlerin ağına düşmesi bu ülkeye yakışmıyor. Sırtını dağa yaslamış, bölücü terör örgütlerine yaslamış, ülkenin demokrasisini yok etmeye çalışan FETÖ ile Türkiye'nin ana muhalefet partisinin aynı safta yer almasını ben milletin takdirine sunuyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Binali Yıldırım, halk oylamasında milletin her şeyi değerlendireceğini ve ülkenin aydınlık yarınları için en isabetli kararı vereceğine inandığını dile getirerek, TOBB camiasına ekonominin, iş aleminin geleceği için ortaya koydukları dayanışmadan dolayı teşekkür etti.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Politika TOBB Türkiye Ekonomi Şurası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Hatay'daki çalışmalara ilişkin bilgi aldı
    21:27 Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Hatay'daki çalışmalara ilişkin bilgi aldı

    Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu ile birlikte Hatay'a gitti. Bakan Güler, 8'inci Komando Tugay Komutanlığı'nda inceleme ve denetlemelerde bulunduktan sonra Hatay Valiliği'ni ziyaret ederek Vali Mustafa Masatlı'dan kentteki çalışmalara ilişkin bilgi aldı.

  • Bakan Bayraktar: 'Göktepe 1' adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz
    21:26 Bakan Bayraktar: 'Göktepe 1' adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sakarya gaz sahasının daha kuzeybatısında 'Göktepe 1' adını verdikleri yeni bir kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı. Bayraktar, bu keşif ve arama kuyusundan önümüzdeki haftalarda yeni bir rezerv bulmayı umduklarını belirtti.

  • DEM Parti İBB Başkan adayı Meral Danış Beştaş, seçim çalışmalarına devam ediyor
    21:25 DEM Parti İBB Başkan adayı Meral Danış Beştaş, seçim çalışmalarına devam ediyor

    Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Meral Danış Beştaş, Bağcılar ve Kadıköy'de seçim çalışmalarına devam etti. Beştaş, Bağcılar'da cemevi ziyareti yaparak bilgi aldı ve her kesimle buluşmaya önem verdiklerini vurguladı. Ardından Kadıköy'de partisinin seçim standındaki kadınlarla görüşen Beştaş, kalabalığa hitap ederek kendisi için oy istedi.

  • Enerji Bakanı Bayraktar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu kazılacağını açıkladı
    21:19 Enerji Bakanı Bayraktar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu kazılacağını açıkladı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraklar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu olan 'Göktepe 1' adlı kuyunun kazılacağını duyurdu. Bayraklar, bu kuyudan önümüzdeki haftalarda yeni bir keşif ve ilave rezerv bulmayı umduklarını belirtti. Ayrıca, Sakarya gaz sahasında günlük gaz üretimini artırarak, Türkiye'nin doğal gaz ihtiyacını karşılamayı hedeflediklerini söyledi.

  • Fatih'te İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto eden 4 bin kişi toplandı
    21:13 Fatih'te İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto eden 4 bin kişi toplandı

    Fatih'te yaklaşık 4 bin kişi, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etmek amacıyla Sultanahmet Meydanı'nda toplandı. Protestocular, İsrail aleyhine slogan atarak Eminönü Meydanı'na yürüdü. Gruptakilere yerli ve yabancı turistler de destek verirken, polis ekipleri güvenlik önlemi aldı. Katılımcılar, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının görmezden gelindiğini belirterek, soykırımın durdurulması çağrısında bulundu.

  • Anadolu Alimler Birliği: Mahalli İdareler Genel Seçimleri Ümmetin ve Milletin Geleceğini Düşünme Zamanıdır
    21:09 Anadolu Alimler Birliği: Mahalli İdareler Genel Seçimleri Ümmetin ve Milletin Geleceğini Düşünme Zamanıdır

    Anadolu Alimler Birliği, Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesinde yaptığı açıklamada, tüm kardeşlere ümmetin ve milletin geleceğini düşünmeleri çağrısında bulundu. Açıklamada, seçimlerin sadece yerel seçim olarak algılanmaması gerektiği vurgulanarak, Türkiye'nin İslami kimliği, ruhu ve kaderini belirleyecek kritik bir seçim olduğu ifade edildi. Ayrıca, İstanbul ve büyükşehirlerde tehlikeli bir projenin olduğu ve partilerin değil ümmetin ve milletin geleceğinin düşünülmesi gerektiği vurgulandı.

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: İstanbul'un ikinci bir 5 yıla daha tahammülü yok
    21:09 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: İstanbul'un ikinci bir 5 yıla daha tahammülü yok

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ümraniye Belediyesi tarafından düzenlenen bir programda konuştu. Yılmaz, İstanbul'un yatırım oranının en fazla azalan il olduğunu belirterek, İstanbul'un ikinci bir 5 yıla daha tahammülü olmadığını söyledi.

  • Cevdet Yılmaz: İstanbul'un tahammülü yok
    21:07 Cevdet Yılmaz: İstanbul'un tahammülü yok

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İstanbul'un yatırım oranının en fazla azaldığını belirterek, İstanbul'un ikinci bir 5 yıla daha tahammülü olmadığını söyledi.

  • CHP Genel Başkanı Özel:
    21:04 CHP Genel Başkanı Özel: "Marmaris'te de Muğla'da da Rantiyecilere Geçit Vermeyeceğiz"

    Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Muğla Marmaris’te halk buluşmasında konuştu, “Marmaris’i AKP’ye verip de Marmaris’in koylarını, varlıklarını, TÜRGEV, TÜGVA, Ensar’a kaptırmaya siz razı gelir misiniz? diye sordu. Muğla'da da 4 katı geçen bina olmadığını belirten Özel, "Eğer Muğla Büyükşehir’e AKP’nin adayı gelse, Muğla’da her yerde dikey mimarı, her yerinde rant söz konusu olacak. O yüzden Marmaris'te de Muğla’da da rantiyecilere geçit vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

  • Fatih Erbakan, İstanbul'da adaylarını çekmek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 3 şart sundu
    21:04 Fatih Erbakan, İstanbul'da adaylarını çekmek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 3 şart sundu

    Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, yerel seçimlerde İstanbul adayını geri çekmek için hükümete 3 şart sundu. Erbakan, İsrail'le ticaretin sonlandırılması, Malatya'daki Kürecik Radar Üssü'nün kapatılması, emekli maaşının ise 20 bin TL'ye çıkarılması durumunda İstanbul adayını yarıştan çekeceklerini duyurdu.


Advertisement