TOKİ Başkanı Turan: Özlediğimiz Ayder'i İnşa Edeceğiz - Son Dakika
Ekonomi

TOKİ Başkanı Turan: Özlediğimiz Ayder'i İnşa Edeceğiz

TOKİ Başkanı Ergün Turan, "Ayder Yaylası'nı doğal güzelliklerine tekrar kavuşturup özlediğimiz Ayder'i inşa edeceğiz" dedi.

03.12.2017 13:52  Güncelleme: 16:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rize'nin Çamlıhemşin İlçesi'nde bulunan Ayder Yaylası, 1987 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile 'Turizm Merkezi' ilan edildi. Aynı zamanda belediye mücavir alanı olan ve doğal güzelliği ile öne çıkan yaylada bu tarihten sonra gelişigüzel yapılaşma başladı. 5 ayrı koruma kararına rağmen kaçak yapıların yükseldiği Rize'nin Ayder Yaylasında TOKİ tarafından uygulanacak Kentsel Dönüşüm Projesi için ihale yapıldı.

"4 FARKLI ALTERNATİF PROJE VAR"

Ayderi yenilemek ve korumak için 14-15 Ekim tarihleri arasında 'Arama Konferansı' gerçekleştirdiklerini belirten TOKİ Başkanı Ergün Turan, Kentsel tasarım projesi için 4 farklı alternatif proje çalışması başlattık. Arama Konferansı ile sivil toplum örgütleri, kamu sektörü, özel sektör ve özellikle Ayderdeki hak sahipleri ve yerel halkımızın katılımı ile ortak bir fikir arayışı gerçekleştirdik. Sonuç raporlarımız tamamlanma aşamasındadır. Kentsel tasarım projelerimizi tamamlayıp, yapacağımız çalıştayla kentsel tasarım ve mimari yaklaşım alternatifleri üzerinde istişarelerde bulunacağız. Sonrasında kentsel tasarım projelerimizi tamamlayıp, projemizi vatandaşlarımıza tanıtacağız dedi.

"HAK SAHİPLERİNİN GÖRÜŞLERİ ALINACAK"

Kentsel tasarım projesini vatandaşlara tanıtıp hak sahiplerinden görüş alacaklarını belirten Ergün Turan, Bölgedeki bütün paydaşları bir araya getirip sürdürülebilir bir Ayder nasıl inşa ederiz bunun arayışı içerisindeyiz. Arama Konferansı, alan gezisi ve gerçekleştireceğimiz çalıştay neticesinde Ayderi doğal güzelliklerine tekrar kavuşturup özlediğimiz Ayderi inşa edeceğiz diye konuştu.

Ayder Yaylasında yakın zamanda yeni yapılmış olan evlerin büyük oranda betonarme yapım tekniğinde geleneksel yapım karakterinden uzak olarak plansız bir şekilde inşa edildiğine vurgu yapan Turan şöyle devam etti: Ayder Yaylasının, güçlü bir altyapıya ulaştırılması gerekmektedir. Mevcut olanakları en iyi biçimde değerlendirip doğayı bozmadan, kısa vadeli çıkarlar yerine uzun vadeli çıkarlar için yatırım yapılmalı ve parçacı yaklaşımdan çok bütüncül bir yaklaşımla ele alınmalıdır. Yapacağımız Çalıştay sonrasında hedefimiz; Ayderin gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarılabilmesi için öncelikle tescilli ve korunmaya değer yapıların rehabilitasyonu üzerinde durmak olacaktır."

"CAZİBE MERKEZİNE DÖNÜŞECEK"

Bugüne kadar bu büyüklükte planlanmış bir yayla projesinin olmadığına vurgu yapan Turan, Bu çalışma ülkemizde plancılık, mimarlık ve mühendislik açısından bir ilk olacaktır. Ayrıca, oluşan kaçak yapıların önüne geçilebilmesi ve geleneksel dokuya uygun bir dönüşüm yaşanması halinde bölge turizm açısından yeniden bir Cazibe Merkezi haline dönüşecektir dedi. Yapılacak restorasyon çalışmalarında vatandaşların asla mağdur edilmeyeceğini ve yaylanın geleneksel dokusunun bozulmayacağını ifade eden Turan, Karadeniz kültürünü yansıtan mimarinin bölgede yaşatılacağını söyledi.

PROJEDE BİRÇOK PAYDAŞ BULUNUYOR

Ayder Yenileme ve Koruma projesinde birçok paydaşın olduğunu da belirten Turan, Yaptığımız protokoller neticesinde projenin ana yürütücüsü ve koordinasyon kurumu olarak çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz. Bu kapsamda 30 Kasım 2017 tarihinde Rize Valimiz Erdoğan Bektaş, ilgili kamu kurumları ve Müşavir firmanın katılımları ile çalıştay öncesi Koordinasyon Toplantısı gerçekleştirdik. Toplantıda alana dair analiz çalışmalarını paylaşıp, gelinen son durum hakkında değerlendirmelerde bulunduk dedi.

TOKİ Başkanı Turan: Özlediğimiz Ayder\'i İnşa Edeceğiz
Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi TOKİ Başkanı Turan: Özlediğimiz Ayder'i İnşa Edeceğiz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.

  • Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı
    20:46 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kilis'te tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi ücretsiz olarak dağıtıldı. Dağıtım töreninde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin amaçlarını ve bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.


Advertisement