Tonya Süt Fabrikası'nın Kapanması En Çok Onları Etkiledi - Son Dakika
Ekonomi

Tonya Süt Fabrikası'nın Kapanması En Çok Onları Etkiledi

Tonya Süt Fabrikası\'nın Kapanması En Çok Onları Etkiledi

Trabzon’un Tonya ilçesinde yaklaşık 50 yıldır faaliyet gösteren “Tonya Koop” adlı süt fabrikasının geçtiğimiz günlerde kapanması hem burada çalışanları hem de bu fabrikaya süt veren yüzlerce süt üreticisini mağdur etti.

12.11.2018 08:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Trabzon'un Tonya ilçesinde yaklaşık 50 yıldır faaliyet gösteren "Tonya Koop" adlı süt fabrikasının geçtiğimiz günlerde kapanması hem burada çalışanları hem de bu fabrikaya süt veren yüzlerce süt üreticisini mağdur etti. Üreticiler fabrikanın Tonya halkı için "olmazsa olmaz" olduğunu belirtirken, yetkililerin bir an önce harekete geçerek fabrikanın tekrar açılmasını istedi.

Bazı üreticiler aralıksız 40 yıldan fazla sütlerini aynı fabrikaya verdiklerini belirtirken şu an ne yapacaklarını bilemediklerini söylüyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Tonya Belediye Başkanı Osman Beşel, sorunun çözümü için acil 1.5-2 milyon TL sıcak paraya ihtiyaç duyulduğunu belirterek fabrikanın tekrar faaliyete geçmesi için ellerinden gelen gayreti sergileyeceklerini söyledi.

Fabrika ekonomik dar boğaza girdi

Fabrikanın düşük üretimle çalışıp zarar etmektense sorun çözülene kadar üretime ara verilmesine karar alındığını belirten Başkan Beşel "Fabrika için 'kapandı' tabirini kullanmadan sorun çözülene kadar üretime ara verildi demek daha doğru olur. Tonya Süt Fabrikası 1969 yılında üç bin üye ile kurulmuş şu anda 2 bin 700 aktif üyesi olan sadece Tonya'nın sütünü işleyen bir fabrika. Kooperatiflerin genel kaderidir. Genelde profesyonel yönetimlere nasip olmayabilirler. Tonya Süt aslında zarar eden bir kuruluş değil. Üretim giderleri, girdiler, çıktılar dengesi itibariyle kar eden bir kuruluş ancak Türkiye'nin ekonomik gidişine paralel olarak paranın da yönetimini içine koyduğumuz zaman bazen firmalar özel sektör dahi bu tür sıkışık ekonomik dar boğazlara girebiliyorlar. Şu anda Tonya Süt'ün içinde bulunduğu durum böyledir. Ekonomik dar boğaza girmiştir. Bir süredir zararına çalışması söz konusu oldu. Düşük üretimle çalışıp zarar etmektense sorun çözülene kadar üretime ara verilmesi kararı alındı. Belediye başkanı olarak sorunun çözümü için elimizden geleni yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Fabrikanın tekrar faaliyete geçmesi için 1.5-2 milyon TL civarında sıcak paraya ihtiyacı var. Bunun tedarik edilmesi lazım" dedi.

Üretim son günlerde 3 tona kadar gerileyince üretimi durdurma kararı alındı

Fabrikanın normal günlük süt işleme kapasitesinin son günlerde 3 tona kadar gerilemesinin kapanma kararında etkili olduğunu kaydeden Beşel, "Bütün yönetimler hemen hemen arkasında borç bırakmış ve hep borçla devrettiler. Borç birike birike bugüne kadar gelindi. Sonunda bir patlama noktası yaşadı. Yönetim kurulları her zaman profesyonelce düşünemiyor, işin ehemmiyetini kavrayamıyor. Kavrasa dahi buna bilgisi ve gücü yetmeyebiliyor. Neticede bir kooperatif profesyonelce yönetilen bir şirket değil. Sorun bugünün sorunu değildir, geçmişten beri birikmiş sorunların bugün geldiği son noktadır. Bunu böyle değerlendireceğiz. Yoksa bunu yönetime bir kişiye veya birkaç kişiye mal etmek isabetsiz bir yaklaşım olur. Fabrikada 40 kişi istihdam ediyor. Tonya'dan süt alımı yapılıyor. Fabrikada günde ortalama 25 ton süt işleniyordu. Son zamanlarda bu 15 tondan nihayetinde 3 tonlara kadar düşünce artık günlük giderler gelirleri karşılayamaz duruma gelince fabrika yönetimi ister istemez zararına çalışmaktansa geçici bir süre üretimi durdurup bir hal çaresi bulma gibi bir karar verdi. Şu anda yaşanan durumda budur" diye konuştu.

Doğu Karadeniz'de alanında ilk örnek

Tonya Süt Kooperatifi satış reyonu sorumlusu Mehmet Gül ise yaptığı açıklamada fabrikanın süt işleme kapasitesinin son zamanlarda gerilediğini hatırlatarak "Kooperatifimiz Doğu Karadeniz Bölgesi'nde kendi alanında ilk örnektir. Dünyada bir kriz var doğal olarak bizim kooperatifimiz de bir sıkıntıya düştü. İnşallah kısa zamanda tekrar eski haline gelecek. İlçemizin evladı vekilimiz Salih Cora başta olmak üzere Tonya'nın ileri gelenleri buna sahip çıkacak. Son zamanlarda nakit akışı bayağı sıkıntı oldu. Şöyle oldu, böyle oldu demektense önümüze bakıp mücadelemizi verip tekrar üretime geçeceğiz" şeklinde konuştu.

Fabrikaya 40 yılı aşkın bir zamandır süt veriyorlardı

Kooperatife yaklaşık 43 yıldır aralıksız süt veren Ali Eyüpoğlu isimli süt üreticisi ise "Fabrikamız yıllardır hizmet veriyordu. Tonya halkı olarak bu fabrika olmazsa yaşamımızı idare edemeyiz. Çünkü hayvanlarımızın yemini buradan aldığımız paralarla karşılıyorduk. Paramız olsa da olmazsa da fabrika sayesinde ihtiyacımızı karşılıyorduk. Ben 1975 yılından beri fabrikaya süt veriyordum. Şu ana kadar 1 kilo süt daha başka fabrikaya vermedim. Fabrika bir zamanlar 40 ton süt alırken daha sonra 20 tona 15 tona kadar geriledi. Bu sene ise 5 tona kadar geriledi. Fabrikaya süt verenlerin paraları yaklaşık 4 ay birikti. Şimdi de fabrikayı kapattılar" ifadelerini kullandı.

Fabrikanın kapatılmasının en çok kendilerini mağdur ettiğini belirten süt üreticilerinden Hayriye Arslan ise "Hayvancılıkla uğraşıyoruz, başka bir gelirimiz yok. Uzun yıllardan beri fabrikaya süt veriyorduk. Şu ana kadar bir sıkıntı olmamıştı. Şimdi ise ne olmuşsa hepten faaliyetlerini durdurdular. Ne yapacağımızı şaşırdık. Sütlerimizi başka fabrikalara gönderdik ancak onlardan da hiç memnun değiliz. Bir fabrikamız vardı o da kapanınca iyice mağdur olduk. Bize göre fabrika iyi yönetilemediğinden kapandığını düşünüyoruz" derken, yaklaşık 40 yıldır fabrikaya süt veren Havva ve Fatma Arslan da "Fabrikaya 40 yıldan fazladır süt veriyorduk. Şu ana kadar 1 litre sütü dışarı yani başka fabrikalara vermedik. Fabrikayı iyi yönetemedikleri için kapandığını sanıyoruz. İnşallah sorunlar kısa zamanda çözülür biz de fabrikaya eskisi gibi sütümüzü veririz" dedi. - TRABZON

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Tonya Süt Fabrikası'nın Kapanması En Çok Onları Etkiledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Antalya, Yeni Toplu İş Yerleriyle Tanışacak
    17:45 Antalya, Yeni Toplu İş Yerleriyle Tanışacak

    Cumhur İttifakı Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hakan Tütüncü, Antalya'nın önümüzdeki dönemde yeni toplu iş yerleriyle tanışacağını söyledi. Tütüncü, esnaflarla yaptığı görüşmelerde, pek çok sektörün toplu iş yerleri içerisinde faaliyetlerini sürdürdüğünü belirtti. Antalya'nın ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Tütüncü, yeni sanayi siteleri, esnaf siteleri ve toplu iş yerlerinin önemine dikkat çekti. Tütüncü, Antalya'nın ekonomisine can veren, fırsatlar sunan bir belediye ile karşılaşacaklarını söyledi.

  • Çin'deki Boao bölgesi sıfıra yakın karbon hedefine ulaştı
    17:33 Çin'deki Boao bölgesi sıfıra yakın karbon hedefine ulaştı

    Çin'in Hainan eyaletinde bulunan Boao sıfıra yakın karbon örnek bölgesi, Boao Asya Forumu 2024 Yıllık Toplantısı öncesinde faaliyete geçti. Bölge, 8 farklı kategoride 18 proje tamamlayarak sıfıra yakın karbon aşamasına ulaşmış durumda.

  • BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş: 'Emeklinin parasını devlet vermez, vatandaş verir'
    17:31 BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş: 'Emeklinin parasını devlet vermez, vatandaş verir'

    Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş, Trabzon Beşikdüzü mitinginde yaptığı konuşmada, emeklilere para verilemediği söylemlerine karşılık olarak, emeklinin parasını devletin değil, vatandaşların verdiğini belirtti. Baş, toplumun zenginleşmesini ve refah içinde yaşamasını istediklerini vurguladı.

  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Uşak'ta Esnafı Ziyaret Etti
    17:15 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Uşak'ta Esnafı Ziyaret Etti

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Alparslan Bayraklar, Uşak'ta esnafı ziyaret etti ve sıkıntılarını dinledi.

  • Çankırı'da 'Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesi' kapsamında 216 adet koç dağıtıldı
    17:14 Çankırı'da 'Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesi' kapsamında 216 adet koç dağıtıldı

    Tarım ve Orman Bakanlığı destekleriyle Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen 'Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesi' kapsamında 76 yetiştiriciye 216 adet damızlık akkaraman koç ve toklu dağıtımı gerçekleştirildi. Koçları alan yetiştiriciler büyük heyecan yaşadı.

  • Düzce'de Tarımsal Üretimin Planlanması Konusunda Bilgilendirme Toplantısı Düzenlendi
    17:08 Düzce'de Tarımsal Üretimin Planlanması Konusunda Bilgilendirme Toplantısı Düzenlendi

    Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı ilgili Genel Müdürlüklerin katılımıyla tarımsal üretimin planlanması konusunda bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıda, tarımsal üretimin planlanması ilkeleri ve geleceğe yönelik hedefler tartışıldı.

  • Tokat'ın Pazar ilçesinde çiftçilere 4 bin 500 kilogram nohut tohumu dağıtıldı
    17:00 Tokat'ın Pazar ilçesinde çiftçilere 4 bin 500 kilogram nohut tohumu dağıtıldı

    Tokat'ın Pazar ilçesinde gerçekleştirilen tohum dağıtım töreninde çiftçilere 4 bin 500 kilogram nohut tohumu dağıtıldı. İlçe Tarım ve Orman Müdürü Emre Kapar, törende konuşarak, tarımın geliştirilmesinde katkı sunan kurumlara ve tarım ailesine teşekkür etti. Dağıtıma Kaymakam Mehmet Miraç Demir, İlçe Tarım Kredi Müdürü Canan Kaymaz, Ziraat Odası Başkanı Murat Akın ve çiftçiler katıldı.

  • Bakanlık harekete geçti!
    17:00 Bakanlık harekete geçti! "Jasmine bebek" için toplatma kararı

    Ticaret Bakanlığından, güvensiz olduğu ortaya çıkan "Jasmine" bebekle ilgili toplatma kararı verildi. Karar üzerine gazetelere ilan veren üretici firma, mevzuatta belirtilen temel gerekleri sağlamadığı belirlenen oyuncağın bedeli karşılığında iade edilmesi çağrısı yaptı.


Advertisement