Topa Kafa Atmak Beyine Zarar Veriyor - Son Dakika
Yaşam

Topa Kafa Atmak Beyine Zarar Veriyor

Topa Kafa Atmak Beyine Zarar Veriyor

Amerika'da yayınlanan bir bilim dergisindeki araştırmada, topa kafa vurmanın belleğe zarar verebileceği belirtildi.Prof.Dr.Cengiz Kuday, ABD'de yapılan araştırmaya değinerek "Sıkça topa kafa ile vurmanın beyinde değişikliğe neden olduğu gözlendi"...

01.12.2013 11:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Amerika'da yayınlanan bir bilim dergisindeki araştırmada, topa kafa vurmanın belleğe zarar verebileceği belirtildi. Prof.Dr. Cengiz Kuday, ABD'de yapılan araştırmaya değinerek "Sıkça topa kafa ile vurmanın beyinde değişikliğe neden olduğu gözlendi" dedi.

"Scientifik American" dergisinin Kasım ayında yayınlanan araştırma, "Topa kafa ile vurmak belleği bozabilir" başlığıyla verildi. Yayınlanan araştırmada, "futbol, oyuncuların beyinlerinde neden olduğu dejenerasyon nedeniyle kötü şöhrete sahiptir. Futbolcular ile yapılan bir ön çalışmada, sıkça topa kafa ile vurmanın beyin yapısı ve algılamayı olumsuz etkileyebileceği bulunmuştur" denildi.

Florence Nightingale Hastaneleri Nöröşirürji Bölümü Koordinatörü Prof. Dr. Cengiz Kuday; araştırmanın yaşları 21 ile 44 arasında değişen 37 amatör futbolcu ile yapıldığını kaydetti. Futbolcuların beyinleri görüntülenerek yapılan çalışmada daha sık 'topa kafa vurduğu' belirtilen futbolcuların beyinlerindeki beyaz cevherde travmatik beyin hasarı olan hastalarda gözlenenlere benzer mikroyapısal değişiklik bulunduğunu belirten Kuday, bu oyuncuların aynı zamanda topa daha az kafa vuran futbolculara göre bilişsel testlerde daha kötü bir performans sergilediklerinin ortaya çıktığını söyledi.

Beyin sarsıntısı yaşayan futbolcuların çoğunun günlük hayatlarına herhangi bir işlevsel problem olmadan devam ettiğine dikkat çeken Kuday, araştırmada tespit edilen yapısal değişikliklerin tam olarak ne anlama geldiğini bilemeyecek kadar mikroskobik olduğunun altını çizdi. Kuday, dünyanın en popüler sporu olan futboldaki potansiyel riske dikkat çekmek için araştırmanın önemini vurguladı.

Prof. Dr. Kuday, eskiden futbol toplarının daha ağır sonuçlara sebep olduğunu hatırlatarak şöyle konuştu: "Eskiden futbol topları farklıydı, deriden yapılırdı. Bir tarafında bağcıkları vardı. Çamurlu bir sahada oynanınca da ağır sonuçları olurdu. Meslek hayatımda kafaya topla vurduğu için iki futbolcunun öldüğünü biliyorum. O zamanki toplar ağırdı çamurluydu." - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Topa Kafa Atmak Beyine Zarar Veriyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement