Topkapı Sarayı'nda "Dünya Turizm Günü" Kutlaması - Son Dakika
Güncel

Topkapı Sarayı'nda "Dünya Turizm Günü" Kutlaması

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) "Dünya Turizm Günü" dolayısıyla düzenlediği etkinlikte Topkapı Sarayı'nda turistlerle bir araya geldi.

27.09.2018 16:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) "Dünya Turizm Günü" dolayısıyla düzenlediği etkinlikte Topkapı Sarayı'nda turistlerle bir araya geldi.

Etkinliğe katılan TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz ve Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükaşçı, restorasyonu tamamlanan Hünkar Hamamı ve Valide Sultan Hamamı ile restorasyonu devam eden Cariyeli Taşlığı, basın mensuplarına gezdirildi.

Topkapı Sarayı'nın bahçesinde basın mensuplarının sorularını cevaplayan TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, turizmin kardeşlik, barış ve kültürel bir alışveriş olduğunu dile getirerek, "Turizm insanları gülümsetmektir. İnsanlara hoş vakit geçirtmektir. Bu vesileyle bu günü turistlerle geçirelim dedik. Tüm turizm çalışanlarının, başarıya imza atan tüm sektör mensuplarının turizm gününü kutluyorum." dedi.

Bağlıkaya, yurt dışından gelen turist açısından bakıldığı zaman kurların yüksek veya alçak olmasının yabancı turistle ilgili olmadığını vurgulayarak, "Bu yabancı turist için negatif bir durum değil. Yerli turizmle uğraşan arkadaşlar açısından sıkıntılar yaşıyoruz. Turizm açısından bu sene güzel bir sene. 2018'i yıl sonuna kadar inşallah 40 milyona yakın turistle kapatacağız. 2019'da da rekor kırmaya devam edecektir sektörümüz." diye konuştu.

Bundan sonra yapılacak çalışmaların kişi başı gelirin arttırılmasına yönelik olacağını kaydeden Bağlıkaya, "Burada Arjantinli, Amerikalı turistlerle birlikte olduk. Dolayısıyla dünyanın her yerinden gelen turistler var. Ülkemiz, dünyanın her yerinden gelen turiste sunacak her türlü ürüne sahip. Dolayısıyla rekor kırmaya devam edeceğimize inanıyorum." ifadelerini kullandı.

- "Topkapı Sarayı'ndaki restorasyonu yaklaşık 350 milyon liralık yıllık harcama ile bitirmeye çalışıyoruz"

Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükaşçı da "Dün Topkapı Sarayı'ndan tüm dünya yönetiliyordu. Bugün ise o yönetilen dünyanın dört bir tarafından gelen insanları burada ağırlıyoruz." dedi.

Topkapı Sarayı'nın son 10 aylık rakamlarına göre ziyaretçi sayısının 2 milyonu aştığını belirten Küçükaşçı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu Topkapı Sarayı'nın son zamanlardaki en yüksek ziyaretçi sayısı. Topkapı Sarayı'nda tarihinde görülmemiş şekilde restorasyon faaliyeti var. Bilindiği gibi Topkapı Sarayı müze olarak tasarlanmış bir yer değil. Biz öncelikli olarak buranın saray olan özelliklerini muhafaza edip, aynı zamanda buraya ait olan eşyayı gösterip daha çok ilgi gören bir yer olarak tasarlamaktayız. Bu bakımdan yaklaşık 350 milyon liralık yıllık bir harcama yapmak suretiyle, büyük bir çabayla restorasyonumuzu bitirmeye çalışıyoruz. Topkapı Sarayı, Türkiye'de turizmin amiral gemilerinden biri. Biz peyderpey bitmiş yerleri açıyoruz. Bakanlığımızın 100 günlük sürede açıklaması planlanan yerler var."

İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz da İstanbul'un sadece Türkiye'nin değil, dünyanın en önemli turizm merkezlerinden birisi olduğunu hatırlatarak, "Mesele şehrin tanınmasını, dünyada hak ettiği yeri almasını sağlamaktır. Bunun için çok önemli tanıtım ve etkinlik projeleri hazırlanması gerekiyor." görüşünü dile getirdi.

Yılmaz, şunları söyledi:

"İstanbul bugün dünyada 25-30 milyon turisti ağırlayacak bir şehirdir. İstanbul sadece turist sayısıyla değerlendirilecek bir şehir değil, dünyada en nitelikli turist topluluğunu ağırlayacak bir şehirdir. Hazırlıklarımızı buna göre yapıyoruz. Nitelikli turisti karşılamak için, nitelikli bir insan yapısını ve toplum yapısını inşa etmemiz gerekiyor. Otelcisinden, taksicisine, resmi görevlisinden, ticaret mensubuna varıncaya kadar, turistle muhatap olan herkesin nitelikli birikime, ahlaki değerler yapısına sahip olması gerekiyor."

Devlet, toplum ve sektör işbirliğine önem verilmesinin gerekliliğine de vurgu yapan Yılmaz, "Bugün itibariyle ilk 8 - 9 aya baktığımızda, İstanbul'daki turist sayısı yaklaşık 10 milyona ulaşmış durumda. Yıl sonuna kadar daha da artacak." şeklinde konuştu.

Restorasyon çalışmaları kapsamında tarihi çiniler betonlardan ayrıştırılarak saraya geri kazandırılırken, restorasyon çalışmalarının devam edeceği belirtildi. Etkinlikte, turistlere beyaz gül de dağıtıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Topkapı Sarayı'nda 'Dünya Turizm Günü' Kutlaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement