Topraksız Teknolojik Tarım Devri Başlıyor - Son Dakika
Ekonomi

Topraksız Teknolojik Tarım Devri Başlıyor

Topraksız Teknolojik Tarım Devri Başlıyor

İzmirli bir grup girişimci, topraksız tarımı bitkisel aydınlatma ve yazılımla birleştirerek tarıma yeni bir boyut kazandırdı.

08.01.2018 10:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmirli bir grup girişimci, topraksız tarımı bitkisel aydınlatma ve yazılımla birleştirerek tarıma yeni bir boyut kazandırdı. Türkiye'de tarım alanlarında yüzde 40'ı bulan ürün kaybının, topraksız tarım ve LED uygulamasıyla son bulması hedefleniyor.

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Aşkar yönetiminde İEÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik Elektronik Mühendisliği Yüksek Lisans Öğrencisi Mert Kalaycı'nın girişimleri hazırlanan 'Smart Garden' adlı çalışmayla, domatesten salatalığa, çilekten safrana dek çok farklı sebzeler, endüstri bitkileri ve meyveler yetiştirilecek. Çalışma kapsamında İEÜ İzmir Bilimpark ve ODTÜ Teknokent'te 'UpTechlabs' AR-GE Şirketi'ni kuran Prof. Dr. Aşkar ve Kalaycı, TÜBİTAK 1512 Teknogirişim Sermaye Desteği Programı kapsamında 150 bin TL hibe de aldı. Proje sayesinde, Türkiye'de tarım alanlarında yüzde 40'ları bulan ürün kayıpları son bulacak.

"Bitkiye ışık dalga boylarını istenilen boyutta verilebiliyor"

Çalışma hakkında bilgi veren Kalaycı, projenin aydınlatma sistemi, iklimlendirme kontrolü, topraksız tarım ve Endüstri 4.0'ın yeniliklerinin birleşimi olduğunu belirterek, "Topraksız tarımda, LED ile beraber daha az enerji harcanarak bitkiye fotosentez adına gerekli olan ışık dalga boylarını istediğimiz boyutta verebiliyoruz. Bir bitki normal bir yerde 8 ya da 10 saat güneşlenme zamanına sahipken biz bunu LED ile istediğimiz kadar artırabiliyoruz. Böylelikle bitkinin çok daha hızlı bir şekilde büyümesinin önü açılıyor. Aynı zamanda yaz ve kış aylarında ayni miktarda ürün elde edilebiliyor. Sistem üzerindeki çeşitli sensörler, ekipmanlar ve geliştirilen yazılım sayesinde otomatik çalışıyor. Aynı zamanda akıllı telefon-tablet yardımıyla uzaktan kontrol ve takip edilebiliyoruz. Patent başvurusunda da bulunduk" dedi.

"2.5 kat hızlı büyüme sağlanıyor"

Mevcut tarım alanlarının bilinçsizce kullanıldığını, buna karşın gıda ihtiyacının her geçen gün arttığına dikkat çeken Kalaycı şunları söyledi:

"Dünyada yaklaşık 7,5 miyar insan bulunuyor. 2050 yılında global büyüklükte su ve gıda krizi bekleniyor. Smart Garden projesi minimum alanda maksimum verimle çalışan LED teknolojisini içeren üretim tesisidir. Topraksız tarım hakkında veri bulunsa da bitkisel aydınlatma hakkında pek bir veri bulunmuyor. Sistemle bitkilere özel ışık dalga boyları, değişik ışık şiddetleri ve kontrollü çevre koşulları altında, değişik besleme stratejileri uyguluyoruz. Bitkilere özgü verileri veri tabanında depoluyoruz. Geliştirilen LED aydınlatma sistemi ile normale oranla 2.5 kat daha hızlı büyüme, aeroponik sistem ile yüzde 95'e varan daha az su kullanımı, modüler sistem sayesinde birim alanda 30 kat daha çok ürün oluşuyor." - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Topraksız Teknolojik Tarım Devri Başlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kripto Para Borsası FTX'in Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı
    20:04 Kripto Para Borsası FTX'in Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı

    Kripto para borsası FTX'in kurucusu ve eski CEO'su Sam Bankman-Fried, dolandırıcılık ve kara para aklamaktan suçlu bulunmasının ardından çıkarıldığı mahkeme tarafından 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Savcılar, Bankman-Fried'in tarihin en büyük mali dolandırıcılıklarından birini gerçekleştirdiğini ve müşteri fonunu kendi amaçları için kullandığını ifade etti. Yargıç Kaplan, Bankman-Fried'ı 7 suçtan suçlu buldu ve 25 yıl hapis cezasına çarptırdı.


Advertisement