Toroslar'ın da Raketlerin de Sultanları - Son Dakika
Güncel

Toroslar'ın da Raketlerin de Sultanları

Toroslar\'ın da Raketlerin de Sultanları

Orta Toroslar'ın kuzey eteklerinde yer alan, Konya'nın en uzak ilçelerinden Halkapınar'da yatılı bölge okulunda öğrenim gören kızların, yaşadıkları tüm dezavantajlara karşın masa tenisinde gösterdikleri başarı takdir topluyor Masa tenisine, inşaat tahtasından babalarına yaptırdıkları raketlerle, annelerinin terlikleriyle başlayan kızlar, 4 bölge birinciliği ve 2 il birinciğinin ardından Konya'yı Türkiye çapındaki turnuvada temsil etme hakkını elde etti.

28.02.2014 12:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SERPİL GÖRÜR - Konya'nın Halkapınar ilçesinde, çevre köylerden gelerek yatılı okulda okuyan kızların, birçok olumsuzluğa rağmen, masa tenisindeki başarıları takdir topluyor.

Halkapınar, Orta Toroslar'ın 1100 rakımlı kuzey eteklerinde kurulan, sınırları içerisinde Hititler'den döneminden kalan İvriz Kaya Anıtı ve İvriz Çayı'nın da bulunduğu, Konya'nın en uzak ilçelerinden biri...

Bölgenin dağlık yapısı ve coğrafi şartların getirdiği zorluklar, pek çok aileyi, çocuklarını okutup tahsil yaptırmaya yöneltiyor. Köylerinden kalkıp Halkapınar Yatılı Bölge Ortaokulun'da (YBO) okumaya gelen "kır çiçekleri" de sosyal, kültürel ve ekonomik olumsuzluklardan kaynaklanan güçlüklere inat, öğretmenlerinin ilgi ve desteğiyle mücadele eden öğrencilerden...

Okuldaki kız öğrenciler, ailelerinden uzakta zorluklarla başladıkları bu hayat mücadelesinde ilk zaferlerini elde etmiş olmanın mutluluğunu yaşıyorlar. Çünkü onlar hem Toroslar'ın hem de raketlerin sultanları.

Okula ilk başladıklarında üst sınıflardaki ağabey ve ablalarından gördükleri, öğrendikleri masa tenisi sporuna, inşaat tahtasından babalarına yaptırdıkları raketlerle, annelerinin terlikleri ve evde saçlarını taramak için kullandıkları tarak ve fırça arkalarını raket gibi kullanarak başladılar. Sonra okul ve öğretmenlerinin onlara verdiği imkanlarla il şampiyonu oldular.

"Boyun masaya zor yetişiyor" dediler

Halkapınar YBO Beden Eğitimi Öğretmeni Erden İnci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Okulumuzda 2008 yılında bir tane tenis masamız vardı, onun da ayakları kırıktı, kendi imkanlarımızla yaptık. Eski soyunma odasını masa tenisi çalışma salonuna çevirdik. Çocuklara derslerde, boş zamanlarında, masa tenisi öğretmeye ve oynatmaya başladık. Salonumuza, bir tenis masası ve antrenmanlar için üç adet çalışma tahtası daha yaptırdık" dedi.

"Kızlarımız 2011 yılında masa tenisi takımına, yaptığım seçmeler sonrasında, yetenekleri ve başarıları sayesinde girdiler" diyen İnci, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Birlikte çalışmaya başladık. 2012-2013 minik kızlarda, 2013-2014 eğitim öğretim döneminde de yıldız kızlarda Ereğli, Halkapınar, Emirgazi ve Karapınar ilçe okulları arasında düzenlenen turnuvada iki yıldır bölge birincisi oldular. Konya'nın tüm bölgelerinden gelen şampiyonlarıyla mücadele ettikleri Konya il şampiyonluğunu da iki yıldır kızlarımız kazanıyor. Türkiye bölge elemelerinde Konya'yı temsil eden taşranın şampiyon kızları, henüz burada derece elde edemeseler de Türkiye Bölge Şampiyonası'nda kazanmak ya da en azından dereceye girmek istiyorlar."

Okulun 7. sınıf öğrencisi Zeliha Uysal da "Abilerim, ablalarım oynarken ben de onlara bakarak öğrendim. 'Ağabey, beni de oynatın, ben de oynamak istiyorum' dedim. Ama onlar bana, 'sen bu boyunla nasıl oynayacaksın, daha boyun masaya zor yetişiyor' dediler. Ben de kantinden aldığım pinpon topu ile evde, okulda her fırsatta, yeri geldi ayakkabı ve terliklerin arkasını raket gibi kullanıp oynadım. Sonra Erden hocam beni masa tenisi takımına aldı. Çok çalıştım, gayret ettim, çünkü masa tenisi oyununu çok seviyordum. Bir de baktım ki tenisçi olmuşum" diye konuştu.

İnşaat tahtasıyla başladılar

Öğrencilerden Hacer Avder ise evde ayakkabı ve terlik arkalarıyla oynarken çok gürültü çıkardığı için ailesinin önceleri kendisine kızdığını söylerken, 8. sınıf öğrencisi Büşranur Pantır, "Babama inşaat tahtasından testereyle, keserle raket yaptırdım. Bazen de saç fırçasının arkasıyla okuldan aldığım pinpon topu ile oynadığım zamanlar oldu. Bu oyunu okulda öğrendim. Okulum sayesinde şampiyonluk yaşadım" ifadelerini kullandı.

Okul Müdürü Ömer Faruk Gümüş de öğrencilerinin elde ettiği başarıdan dolayı gururlu... Gümüş, "Başarısız ve sorunlu öğrenci yoktur, kendini ifade edemeyen öğrenci vardır" görüşünde.

İlçenin ekonomik ve coğrafi yapısı nedeniyle halkın gelir seviyesinin yetersiz olduğuna dikkati çeken Halkapınar Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Sekman ise, şunları söyledi:

"Çok dar ve yetersiz bir çevrede yetiştiklerini görmekteyiz. Biz öğretmen ve idareci arkadaşlarımızla Halkapınarımız'da, bu olumsuz şartları, en aza indirmek, öğrencilerimizin hem eğitim öğretimde, hem de diğer sosyal ve kültürel alanlarda en iyi şekilde yetişmelerini sağlamak amacındayız."

En son şampiyonlukları

Halkapınar Yatılı Bölge Ortaokulu Masa Tenisi Kız Takımı, son olarak 16 Şubat'ta Konya Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünce düzenlenen, 41 sporcunun katıldığı, Okullar Arası Yıldız Kızlar Masa Tenisi Konya İl Birinciliğini kazandı. Böylece öğrenciler, Konya'yı ulusal organizasyonlarda temsil etmeye hak kazandı. - Konya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Toroslar'ın da Raketlerin de Sultanları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bosphorus Trio, Ankaralı müzikseverlere konser verdi
    23:49 Bosphorus Trio, Ankaralı müzikseverlere konser verdi

    Türk bestecilerin eserlerini keman, viyolonsel ve piyano ile dünyaya duyuran Bosphorus Trio, Erimtan Müzesi'nde düzenlenen konserde müzikseverlerle buluştu. Konser öncesinde BESOM Çağdaş Türk Müziği Ödülleri takdim edildi. Gruba 'Beste Ödülü' Turgay Erdener'e, 'İcra Ödülü' ise Bosphorus Trio'ya verildi. Konserde, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası başkemancısı Özgecan Günöz, Borusan Viyolonsel Grubu Üyesi çellist Çağlayan Çetin ve Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi piyanist Özgür Ünaldı yer aldı.

  • Avrupa 2.'si olan Emine Kılınç Niğde'ye döndü
    23:42 Avrupa 2.'si olan Emine Kılınç Niğde'ye döndü

    Hırvatistan'da gerçekleşen Gençler Avrupa Boks Şampiyonası'nda 50 kiloda mücadele eden milli sporcu Emine Kılınç, çeyrek finalde Bulgar rakibini, yarı finalde ise Sırbistanlı rakibini yenerek finalde İngiliz rakibiyle mücadele etti. Avrupa ikincisi olan Kılınç, memleketi Niğde'de coşkuyla karşılandı. Hedefinin olimpiyat şampiyonluğu olduğunu söyleyen Kılınç, daha iyi çalışarak gelecek şampiyonalara hazırlanacağını belirtti.

  • Erzurum'da Atatürk Üniversitesi Kampüsü'nde çıkan kavgada 4 kişi yaralandı, 10 şüpheli gözaltına alındı
    23:38 Erzurum'da Atatürk Üniversitesi Kampüsü'nde çıkan kavgada 4 kişi yaralandı, 10 şüpheli gözaltına alındı

    Erzurum'da Atatürk Üniversitesi Kampüsü'nde iki grup arasında çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Olay yerine çok sayıda polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Üniversite öğrencilerinin de karıştığı kavgada yaralanan 4 kişi hastanelere kaldırıldı. Polis ekipleri, güvenlik önlemi alarak 10 şüpheliyi gözaltına aldı. İl Emniyet Müdürü Kadir Yırtar, olay yerinde incelemede bulundu.

  • Kuşadası'nda dev gemi iskeleye çarptı
    23:36 Kuşadası'nda dev gemi iskeleye çarptı

    Aydın'ın Kuşadası ilçesinde limana yanaşmaya çalışan dev kruvaziyer gemi duramayınca iskeleye çarptı. Çarpmanın etkisiyle iskelede ve gemide maddi hasar oluştuğu öğrenildi. Geminin çarpma anı cep telefonu kamerasına yansıdı.

  • TİKA, Tacikistan'daki ıslahevinde kalan çocuklara konser verdi
    23:29 TİKA, Tacikistan'daki ıslahevinde kalan çocuklara konser verdi

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) organizasyonuyla, Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de bulunan ıslahevinde kalan çocuklara dünya klasikleri ve Türk sanatçıların bestelerinden oluşan bir konser verildi. Antalya Devlet Senfoni Orkestrası Flüt Sanatçısı Doç. Dr. Lelya Bayramoğulları'nın sunduğu konser, TİKA tarafından gerçekleştirilen sosyal sorumluluk projesi kapsamında düzenlendi. Bayramoğulları, etkinlikte Tacik eseri de icra ederek büyük beğeni topladı. Konser, çocuklar arasında unutulmaz bir deneyim olarak değerlendirildi.

  • İzmir'de yol verme kavgası kanlı bitti
    23:24 İzmir'de yol verme kavgası kanlı bitti

    İzmir'in Karabağlar ilçesinde, sanayi esnafının yol verme kavgasında taraflardan birisinin 8 kez bıçakladığı yaralıya, yanındaki diğer şahıs da tabancayla ateş etti. Mermilerin isabet etmediği yaralı, hastaneye kaldırıldı. Olayla ilgili polis ekipleri çalışmalarını sürdürüyor.


Advertisement