Toyota'nın Yeni Yüzü Toyota Gt86, Türkiye'de - Son Dakika
Güncel

Toyota'nın Yeni Yüzü Toyota Gt86, Türkiye'de

Toyota\'nın Yeni Yüzü Toyota Gt86, Türkiye\'de

Toyota'nın merakla beklenen arkadan itişli spor otomobili GT86 bu aydan itibaren Türkiye otomotiv pazarına sunuldu.

08.07.2012 11:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Toyota'nın merakla beklenen arkadan itişli spor otomobili GT86 bu aydan itibaren Türkiye otomotiv pazarına sunuldu.

Toyota'nın yeni tasarım anlayışıyla birlikte tutku ve heyecan verici otomobiller üretme isteğinin en yeni örneği olan GT86'nın Türkiye Lansmanı İstanbul Park'ta gerçekleştirildi.

Dünyada sadece Toyota'da sunulan önden yatay (boxer) motor ve arkadan itiş özelliklerinin hayat bulduğu sürücü odaklı GT86, aynı zamanda dünyanın en kompakt 4 kişilik spor otomobili olarak tüm dikkatleri üzerinde topluyor.

Spor otomobil anlayışındaki 50 yıllık Toyota birikiminin günümüze yansıması olan GT86, yere yakın olan ağırlık merkezi, üstün aerodinamik tasarımıyla heyecan ve sürüş keyfi arayanlara hitap ediyor.

Toyota Pazarlama ve Satış AŞ Üst Yöneticisi (CEO) Ali Haydar Bozkurt, GT86'nın Toyota için büyük önem taşıdığını vurguladı.

Bozkurt, Toyota'nın, özellikle tasarım konusunda radikal bir değişim içine girerek, tutkulu ve çekici görünüme sahip otomobilleriyle çok daha geniş kitlelerin öncelikli tercihi olmayı hedeflediğini belirtti.

Yepyeni Toyota modellerinin, kalite ve dayanıklılığın yanısıra, daha çok heyecan veren tutkulu otomobiller olacağının GT86'da vücut bulduğunu dile getiren Bozkurt "GT86, konsept aşamasından bugüne, spor otomobil tutkunlarının yanısıra tasarım ve eğlenceli sürüş arayanlardan oluşan geniş bir hayran kitlesi kazandı. Toyota GT86'nın müşterilerimize yaşatacağımız heyecana ve onlarla yeniden kuracağımız duygusal bağa büyük katkı yapacağına inanıyoruz. Ayrıca, Toyota GT86 ile 'Sıradaki Toyotayı Bekleyin' mesajını da geniş kitlelere veriyoruz" diye konuştu.

Bozkurt, Türk otomotiv pazarının ilk 6 aylık sonuçlarını da değerlendirerek, pazarın bu yılın ilk 6 aydaki performansının çok şaşırtıcı olmadığını, yıl başından beri öngördükleri şekilde otomotiv pazarının bir seyir izlediğini kaydetti.

-"İstediğimiz gibi gelişiyor pazar, panik yapacak bir durum yok"-

Hükümetin ekonomiyi soğutma çalışmalarının sonuç verdiğine dikkati çeken Bozkurt, "Pazarda korkmamızı gerektirecek bir düşüş yok. Toplam yıl sonu satış tahminlerimize baktığımızda, tüm zamanların en yüksek ikinci satış rakamı ile kapanacak pazar, öyle görünüyor. Toplam pazar yıl sonunda 800 bin adetler civarında olacak gibi gözüküyor. Bu da tabi iyinin kötüsü gibi bir durum oluyor. Panik yapacak bir durum yok. İstediğimiz gibi gelişiyor pazar. Bu yıl biraz nefes alma yılı gibi ama güzel de bir kapanış olur" şeklinde konuştu.

Bu yılın ikinci yarısında Türkiye ekonomisindeki büyümenin, ilk yarıya göre daha yüksek olacağına işaret eden Bozkurt, yılın ilk yarısındaki temkinli gidişin piyasalardaki güveni artıracağını ve bunun da büyümeye olumlu katkısı olacağını anlattı.

-Teşvik sistemi-

Bozkurt, geçtiğimiz günlerde ayrıntıları kamuoyuyla paylaşılan yeni teşvik sistemine ilişkin bir soru üzerine ise, şöyle konuştu:

"Teşvik paketini genel anlamda olumlu buluyorum. Her zaman söylüyorum, 1 sıfırdan büyüktür, hiç olmamasından daha iyidir. Olabildiğince elden gelen yapılmıştır diye düşünüyorum. Türkiye'de 100 bin adet otomobil üreten veya mevcut kapasitesini 100 bin adet artıran firmalara, artırdıkları kapasitenin yüzde 15'i kadar gümrük vergisinden muaf olarak araç ithal etme hakkının verilmesi konusuna gelince, bu, mevcut yatırımı olan firmalar için budan hiç fayda görmedi gibi bir durum ortaya çıkıyor. Örneğin, Toyota'nın Türkiye'de 150 binin üzerinde bir üretim kapasitesi var.

Bir başka markanın yok, yarın Türkiye'ye 100 binlik bir yatırım yaptığında o marka faydalanacak ama mevcut yatırımı olanlar faydalanamayacak gibi, aslında bir miktar soru işareti olan bir durum ortaya çıktı. Ama yine de önümüzdeki dönemde Türkiye'ye yatırımı düşünen ve Gümrük Vergisine tabi olan, özellikle Japon markalar için teşvik bir miktar rol oynar. Ancak Avrupalı markaları ve yerli üreticileri kapsamaması biraz düşündürücü. Hali hazırda burada yatırımı olan markaların bir miktar mağduriyeti olduğunu düşünüyorum."

Bozkurt, bu yılın ilk 6 ayki Toyota performansına işikin de, yıl başında yaptıkları plana uygun bir şekilde gittiklerini kaydetti.

Bu yıl için 33-35 bin adetler arasında satış hedeflediklerini bildiren Bozkurt, ilk 6 ayda, bu yıl sonunda ulaşmayı hedefledikleri planlarına uygun gittiklerini söyledi.

-50 yıllık birikim GT86'ya yansıdı-

Bu arada, Toyota Sports 800 ile başlayan, Toyota 2000 GT ve efsane Corolla AE86 ile devam eden Toyota'nın 50 yıllık spor otomobil mirasının yepyeni bir anlayışla yeniden şekillendirilmesi olarak nitelendirilen GT86, sıradışı aerodinamik özellikleriyle dikkat çekiyor.

Toyota GT86'ın ön tarafındaki 200 HP güç üreten 2 litre benzinli boxer motor, dünyanın ilk yatay D-4S motoru olma özelliğini de taşıyor ve 205 Newtonmetre (nm)tork sunuyor. GT86'da 100 kilometrede 7,1 litre yakıt tüketimi ve 164 g/km karbondioksit salımı ile ekonomik ve çevre dostu sürüşe verdiği önemi de ortaya koyuyor. GT86 230 kilometre hıza ulaşabiliyor.

-GT86'ya 3 ödül birden-

Toyota GT86 seri olarak üretilmeye başlandığı 2012 yılında ilk ödüllerini de toplamaya başladı. GT86, Subaru BRZ ile birlikte 2012 Uluslararası Araç Dinamikleri Dergisi Ödülleri'nde "Yılın Otomobili" seçilerek ilk ödülüne kavuştu.

Yılın ikinci ödülü ise Toyota Başmühendisi Tetsuya Tada ve Subaru Başmühendisi Toshio Masuda'ya geldi. Tada ve Masuda 2012 Uluslararası Araç Dinamikleri Dergisi tarafından yılın en iyi "dinamik ürün tasarımcısı" seçildi.

Akio Toyoda liderliğindeki Toyota GT86 takımı da aynı dergi tarafından yılın en dinamik takımı seçilerek 2012 yılının ilk yarısında 3. ödülünü almış oldu.

Toyota GT86, düz vites versiyonunda 52 bin 900 avro fiyat etiketiyle bu ay Türkiye'de pazara sunuldu.

Muhabir: Hasan Arslan

Yayıncı: Zekeriya Gülün - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Toyota'nın Yeni Yüzü Toyota Gt86, Türkiye'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement