Tpao: Sakarya Dogˆal Gaz Sahası'nda İlk U¨retimin 2023 Yılının İlk C¸eyregˆinde Yapılması Planlanıyor - Son Dakika
Finans

Tpao: Sakarya Dogˆal Gaz Sahası'nda İlk U¨retimin 2023 Yılının İlk C¸eyregˆinde Yapılması Planlanıyor

Tpao: Sakarya Dogˆal Gaz Sahası\'nda İlk U¨retimin 2023 Yılının İlk C¸eyregˆinde Yapılması Planlanıyor

Tu¨rkiye Petrolleri Anonim Ortaklıgˆı (TPAO), Sakarya Dogˆal Gaz Sahası Gelis¸tirme Projesi’nin ilk fazında ilk üretimin bu yılın ilk çeyreğinde yapılmasının planlandığını duyurdu.

04.01.2023 13:28  Güncelleme: 13:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tu¨rkiye Petrolleri Anonim Ortaklıgˆı (TPAO), Sakarya Dogˆal Gaz Sahası Gelis¸tirme Projesi'nin ilk fazında ilk üretimin bu yılın ilk çeyreğinde yapılmasının planlandığını duyurdu.

TPAO'dan bugün yapılan yazılı açıklamada gaz keşfi için derin deniz sondaj faaliyetleri ile sondajı tamamlanan C¸aycuma-1 kuyusu hakkında bilgi verildidi. Açıklama şöyle:

"Sakarya Sahası'nın kuzey batısında ac¸ılan C¸aycuma-1 kuyusunda Karadeniz derin deniz alanlarındaki u¨c¸u¨ncu¨ bu¨yu¨k gaz kes¸fi yapıldı. Karadeniz'de 29 Ekim 2022'de sondajına bas¸lanan C¸aycuma-1 kuyusu bas¸arıyla tamamlandı. Bu bas¸arı, 2020 yılında Sakarya Sahası'nda, 2021 yılında ise Amasra Sahası'nda yapılan kes¸iflerin hemen ardından geldi. Yapılan ilk c¸alıs¸malara go¨re, C¸aycuma Sahası'nda 58 milyar m3 rezerv oldugˆu tahmin ediliyor. Mevcut proje kapsamında, deniz tabanında dogˆal gaz u¨retim sistemleri, Filyos Endu¨stri Bo¨lgesi'nde bir dogˆal gaz is¸leme tesisi ve tu¨m bu u¨niteleri birbirine bagˆlayacak boru hatları ins¸ası bu¨yu¨k o¨lc¸u¨de tamamlandı. U¨retim o¨ncesi yapılacak planlı testlere mu¨teakip ilk u¨retimin 2023 yılının ilk c¸eyregˆinde gec¸ekles¸tirilmesi planlanıyor. Sakarya Dogˆal Gaz Sahası Gelis¸tirme Projesi'nin ilk fazında gu¨nde 10 milyon metreku¨p dogˆal gaz karadaki dogˆal gaz is¸leme tesisine ulas¸tırılacak. I·leriki yıllarda, gelecek fazların da devreye alınmasıyla, proje kapasitesinin gu¨nde 40 milyon metreku¨pe c¸ıkarılması planlanıyor. Arama faaliyetlerine ek olarak, TPAO Sakarya ve Amasra Sahalarının rezerv degˆerlendirmeleri ic¸in DeMac firması ile c¸alıs¸ma yu¨ru¨tüldü. Çalışma sonucunda bu iki sahanın toplam yerinde gaz miktarı ~1 TCM olarak raporlandı. TPAO, milli ve yerli imka^nlarla derin deniz sondaj faaliyetleri ile kesintisiz su¨rdu¨rüyor."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Finans Tpao: Sakarya Dogˆal Gaz Sahası'nda İlk U¨retimin 2023 Yılının İlk C¸eyregˆinde Yapılması Planlanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement