Trabzon'da Yaylada 'Haç Sembollü' Yapı Tartışması - Son Dakika
Güncel

Trabzon'da Yaylada 'Haç Sembollü' Yapı Tartışması

Karadeniz Bölgesi'ne son yıllarda akın eden Araplar, hayran kaldıkları yerlerde konut, arsa ve gayrimenkul alımlarına yöneldi.

04.12.2018 12:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Karadeniz Bölgesi'ne son yıllarda akın eden Araplar, hayran kaldıkları yerlerde konut, arsa ve gayrimenkul alımlarına yöneldi. Trabzon'un Akçaabat ilçesinde denizden bin 800 metre yükseklikteki Kayabaşı Yaylası'nda, 2 Arap ailenin satın aldığı arsa üzerine inşa ettirdiği villaların dış cepheleri, Hristiyanların dini sembolü 'haç' işaretini anımsattığı iddiasıyla tartışma yarattı. Yayla sakinleri yapıların dış cephelerine yönelik tepkilerini dile getirirken, görünüme karşı da önlem alınmasını istedi.

Karadeniz Bölgesi, son yıllarda Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) ülkelerinden ziyaretçilerin akınına uğruyor. Karadeniz sahil kentlerinde Turizm Merkezleri ve Doğa Parkları'nı tercih eden Arap turistler, ziyaret ettikleri illerde konut, arsa ve gayrimenkul alımlarına yöneldi. Bazı Araplar ise arsa tercihlerini yaylalardan yana kullanıyor. Trabzon'un Akçaabat ilçesinde denizden bin 800 metre yükseklikteki Kayabaşı Yaylası'nda, iki Arap ailenin satın aldığı arsa üzerine inşa ettirdiği imar ruhsatlı villaların dış cepheleri, Hristiyanların dini sembolü 'haç' işaretini anımsattığı iddiasıyla tartışma yarattı. Yayla sakinleri inşaatlarında sona gelinen yapıların dış cephelerine yönelik tepkilerini dile getiriyor, görünüme karşı önlem alınmasını istiyor.

KİLİSEDEN BAŞKA BİR ŞEYE BENZEMİYOR

Yapıları kiliseye benzeten Sadettin Öztok ise Buranın mimarisi çok değişik. Belki de onların mimari yapıları böyledir. Uzaktan bakıyoruz, böyle haç işareti varmış gibi görünüyor. Bu görüntü yaylaya yakışmıyor. Paraları var diye gelip araziyi alıyorlar, istedikleri gibi yapı yapıyorlar. Kilise mi yapıyorlar, papaz mı getirecekler buraya belli değil. Ne maksatla yapıldı, anlayamıyoruz. Yapan ustalar buralı ama verilen projeye göre yaptılar. Kiliseye benzetilen bu tür yapıları istemiyoruz. Burası kiliseden başka bir şeye benzemiyor dedi.

GÖRÜNTÜ HİÇ HOŞ DEĞİL

Yayladaki yapılardan rahatsızlık duyduğunu anlatan Mustafa Serdar da Buradaki mal sahipleri arsalarını Araplara sattı. Onlar da aldıkları arsa üzerine ev yaptılar. Yapılan evin verdiği görüntü hiç hoş değil. Evlerin dış görünümünde haç işareti var. Bu duruma üzüldüm. Böyle bir yapının Müslüman bildiğimiz Araplar tarafından yapılması da ayrı bir üzüntü kaynağı. Bu misyonerlik faaliyeti olabilir. Bunun araştırılması gerekir diye konuştu.

Yaylada böyle yapılar istemediklerini belirten Mustafa Aktaş ise Buradaki yapılarda haç işareti var. Kilise mi ev mi belli değil. Halk olarak tepkiliyiz ve bu yapıyı istemiyoruz. Buralar turizm bölgesi olduğu için gelip buraya yerleştiler. Adamlar yakında bizim yerlerimizi de satın alacaklar. Yakında bir papazda getirirler buraya ifadelerini kullandı.

MUHTAR TEPKİMİZİ KOYACAĞIZ

Işıklar Mahallesi Muhtarı Ali Aktaş ise vatandaşların yapılardan rahatsızlık duyduklarını belirterek Bizim mahalleden ve diğer mahallelerden 'Bu haç işaretli evler nedir' diye telefonlar alıyorum. İnsanlarımız bu konuda duyarlılar ve onların bu duyarlılığına bizler de kulak vermeliyiz. Gerektiğinde belediyemizin de buna kulak vermesi lazım. İnşaat tamamen bittiğinde gerçekten haç işareti görünüyorsa tepkimizi koyacağızö diyerek yapı inşaatının tamamlanmasını beklediklerini söyledi.

BOYA ÖNERİSİNDE BULUNULDU

Öte yandan Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen de, yaylada tartışma yaratan bahse konu evlerin incelenmesi için ekip görevlendirdiklerini söyledi. Türkmen, Oradaki vatandaşlarımızın bu denli duyarlı olmaları çok güzel. Konuyu duyduk ve inceleme için ekip görevlendirdik. Giden ekip de 'haç' sembolünü anımsadı. Yapı sahipleri amaçlarının haç sembolünün ortaya atmamak olduğunu, yanlış anlaşılma olabileceğini söyledi. Bunun üzerine ekiplerimiz, yapı dışındaki benzetme yaratan duvar için boya önerisinde bulundu. Boyandığında bu benzetme de ortadan kalkacak. Ekiplerimiz, yapı inşası tamamlanana kadar ara ara incelemelerini sürdürecek dedi.

Trabzon\'da Yaylada \'Haç Sembollü\' Yapı Tartışması
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Trabzon'da Yaylada 'Haç Sembollü' Yapı Tartışması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İsrail Saldırıları Sonucu Tulkerim'de 7 Filistinli Hayatını Kaybetti
    22:08 İsrail Saldırıları Sonucu Tulkerim'de 7 Filistinli Hayatını Kaybetti

    İsrail ordusunun iki gündür saldırılarını sürdürdüğü işgal altındaki Batı Şeria'nın Tulkerim kenti ile kentte bulunan Nur Şems Mülteci Kampı'nda hayatını kaybeden Filistinli sayısı 7'ye yükseldi.

  • Mersin'de Drift Atan Sürücüye 50 Bin 541 TL Cezai İşlem Uygulandı
    22:01 Mersin'de Drift Atan Sürücüye 50 Bin 541 TL Cezai İşlem Uygulandı

    Mersin'in Mezitli ilçesinde bir sürücü, güvenlik kamerası görüntülerinden tespit edilerek drift attığı için 50 bin 541 TL ceza kesildi. Polis, sürücünün ehliyetsiz, aracın sigortasız ve muayenesiz olduğunu belirledi. Araç 2 ay trafikten men edildi.

  • Kayserispor, Trabzonspor maçı için hazırlıklarını tamamladı
    22:00 Kayserispor, Trabzonspor maçı için hazırlıklarını tamamladı

    Kayserispor, yarın oynayacağı Trabzonspor maçının hazırlıklarını tamamlayarak galibiyet hasretine son vermek istiyor. Sakatlıkları bulunan oyuncular dışında eksik oyuncu bulunmayan Kayserispor, maç saatini beklemeye başladı.

  • TİKA, Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor
    21:58 TİKA, Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor. TİKA, Budapeşte'de "Geçmişten Günümüze Türk-Macar İlişkileri" konulu sempozyum düzenledi. Bosna Hersek emniyet mensuplarına "Yolsuzlukla Mücadele Eğitimi" verildi. Arnavutluk'ta "Osmanlı'da Göriceli İki Önemli Şahsiyet: İmrahor İlyas Bey ve Koçi Bey Sempozyumu" düzenlendi.

  • Güroymak'ta Çocuklar İçin Sinema Etkinliği Düzenlendi
    21:54 Güroymak'ta Çocuklar İçin Sinema Etkinliği Düzenlendi

    Bitlis'in Güroymak ilçesinde, Kaymakamlık tarafından başlatılan proje kapsamında Kaleli Köyü ve Köşk mezrasında yaşayan çocuklar için sinema etkinliği düzenlendi. Ahmet Mücteba Albayrak Bilgi Evi'ne getirilen çocuklar, yeni açılan sinema salonunda film izledi. Etkinlikle çocukların kültür ve sanatla buluşması hedeflendi.

  • Dinar'da otomobil şarampole devrildi: 1 ölü, 2 yaralı
    21:53 Dinar'da otomobil şarampole devrildi: 1 ölü, 2 yaralı

    Afyonkarahisar'ın Dinar ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, E.D. yönetimindeki otomobil refüje çarparak şarampole devrildi. Kazada, otomobilde bulunan R.Ö.D. hayatını kaybederken, sürücü ve İ.G. ise yaralandı. Yaralılar, ambulansla Dinar Devlet Hastanesine kaldırıldı ve hayati tehlikelerinin olduğu belirtildi.


Advertisement