Trabzon Maçka İlçesi Esiroğlu Mahallesi'nde Heyelan Korkusu - Son Dakika
Güncel

Trabzon Maçka İlçesi Esiroğlu Mahallesi'nde Heyelan Korkusu

Trabzon Maçka İlçesi Esiroğlu Mahallesi\'nde Heyelan Korkusu

Trabzon'un Maçka ilçesi Esiroğlu Mahallesi'nde bir süre önce ortaya çıkan heyelan riski nedeniyle evlerinde derin çatlaklar, arazilerinde yarılmalar meydana gelen yöre sakinleri korku ve endişe yaşıyor.

06.09.2016 12:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Trabzon'un Maçka ilçesi Esiroğlu Mahallesi'nde bir süre önce ortaya çıkan heyelan riski nedeniyle evlerinde derin çatlaklar, arazilerinde yarılmalar meydana gelen yöre sakinleri korku ve endişe yaşıyor. Raporlara göre çok ciddi heyelan tehlikesi bulunan Işıklar mevkiindeki bazı evler tahliye edildi, çok sayıda evin de heyelan tehdidi altında bulunduğu belirlendi. Bölge sakinleri, yaşananlara rağmen olaya sahip çıkılmamasından, yardım edilmemesinden ve mağduriyetlerinin giderilmemesinden yakındı.

Esiroğlu Mahallesi Işıklar mevkiinde ikamet eden yaklaşık 300 kişi, son bir yıldır evlerinde oluşan çatlaklar nedeniyle heyelan korkusuyla yaşıyor. Mahallenin yer aldığı yamacın arka kısmında, Galyan Deresi üzerine inşa edilen Atasu Barajı'nın yapımı sonrasında bölgede yeni su kaynaklarının ortaya çıktığını anlatan, sonrasında da çevredeki evlerde çatlaklar oluştuğunu dile getiren vatandaşlar, heyelan riski nedeniyle mağdur oldukların belirterek dert yandı.

GECELERİ 'ÇAT ÇAT' DİYE SESLER GELİYOR

Yaklaşık 50 yıldır Esiroğlu'nda yaşadığını anlatan Aysel Demirci, ilk kez heyelan riski ve korkusuyla karşı karşıya kaldıklarını belirterek, 'Evimizde 7-8 ay içinde çatlaklar oluştu. Bunun sebebi de baraj. Evin yanısıra bahçedeki toprakta da yarılmalar oluştu. Bazen geceleri, 'çat çat' diye sesler geliyor. 'Risk var, durmayın' diyorlar ama ne yapalım? Gidecek başka yerimiz yok kiö dedi.

HERKES TEHLİKEDE VE BEKLEMEDE

Bölgede her yağış sonrası korku yaşadıklarını ifade eden mahalle sakinlerinden Selda Bak da, 'Esiroğlu çok eski bir yerleşim bölgesi. Bu riski son bir yıldır fark ettik. Evlerimizin etrafında çatlaklar oluşmasıyla tehlikenin farkında olduk. Bazı toprak alanlarda da derin çatlaklar var. Herkes tehlikede ve korku dolu bir bekleyiş içerisinde. Bazı kurumlar tehlikeyi görmüyor. AFAD ekipleri geldi, bazı evlere 'Çıkın' denildi. 'Çıkın' diyorsunuz ama insanlara bir yer gösterilmedi ki. Git demek kolay. Bu kadar insan nereye gidecek? Arkamızda kocaman bir baraj var ve biz o barajın çok aşağısında kalıyoruz. Konunun iyice incelenmesini ve belirlenecek sonuca göre hareket edilmesini istiyoruz. Her yağmur yağdığında yüreğim ağzıma geliyor, 'Acaba yukarısı aşağıya gelecek mi" diye korkuyorumö diye konuştu.

ÇOK AMA ÇOK KORKUYORUZ

Yöre sakinlerinden Ayten Bak da, heyelan riskinin baraj inşaatı sonrasında başladığını belirterek şunları söyledi:

'Baraj yapıldı, sıkıntılar ortaya çıktı. Çok ama çok korkuyoruz. Evlerde yatmaya korkuyoruz. Lütfen bir çare bulsunlar. Her yere başvurduk ama net bir cevap vermediler. Yağmur yağınca uyandığımda, 'Allah'ım çok şükür. Bu akşamı geçirdik, sabaha çıktık' diye dua ediyorum. Bir de kışın kar yağdığını düşünürsek ne yapacağız?"

KÖY KORKU VE ENDİŞE İÇİNDE

Bazı yetkililerin köyün komple kaydığını söylediğini anlatan eski muhtar Hasan Bak ise, 'Bütün evlerde çatlaklar var. Baraj su tuttu ve tüneller yapıldı. Sonrasında da yaklaşık bir yıldır köyümüzde çok büyük bir hareketlenme oldu. Tehlike riskine ilişkin birçok rapor var. Yetkililer geldi, inceledi ama bir çözüm bulunmadı. Çok mağdur durumdayız. Bir akşam evi terk ettik ama sonra yine geldik. Ne yapalım' Bu yerler, bu evler bizim. 'Köy komple kayıyor' diyenler bize hiçbir şey vermiyor. Bütün köy korku ve endişe içerisindeö ifadelerini kullandı, yardım edilmesini istedi.

Esiroğlu Mahallesi Muhtarı Temel Aydın da, aşırı çatlaklar oluşan 4 ev için 'oturulamaz' yönünde rapor düzenlendiğini hatırlatarak şöyle konuştu:

'Gerekli yerlere başvuruda bulunduk. İnceleme ve araştırmalar sonrasında bölgede sondaj yapılması yönünde tavsiye kararı çıktı. Ancak bu güne kadar bu yönde bir çalışma olmadı. AFAD tarafından düzenlenen raporda, '4 evde kesinlikle oturulamaz, 57 hanede oturulması sakıncalıdır' denildi. Vatandaş mağdur. Yağmur yağdığında gerçekten çok korkuyoruz. Yetkililere sesleniyorum; mahallemizin kurtarılması için ne yapılması gerekiyorsa yapalım ve bu işe bir çözüm bulalım.ö

AFAD RAPORUNDA

İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nün, 7 Haziran'da hazırlattığı jeolojik etüt raporunda, bölgenin heyelan sahası üzerinde yer aldığı vurgulandı, 4 binanın ağır hasarlı, 57 konutun ise heyelanın etkilendiği belirtildi. Bu konutlarda oturanların, 'afetzede' olarak nitelendirildiği raporda, 'Heyelanın aktif hale gelmesinde Atasu Barajı etkisinin olup olmadığı araştırıldıktan sonra 7269 Sayılı Afetler Kanunu kapsamında ağır hasarlı binaların nakil edilmesi ve heyelan aktivitesinin azaltmaya yönelik önlemlerin alınması ile ilgili çalışmalara başlanması gerekmektedir. İnceleme alanında yer alan 4 binanın ikamet edilemeyecek kadar ağır hasarlı olduğu saptandı. Heyelanda etkilenmesi muhtemel 57 konutta da ikamet edilmemesi gerekmektedirö şeklinde uyarılarda bulunuldu.

TMMOB'DAN HEYELAN TEHLİKESİ UYARISI

Bu arada, Esiroğlu'nda yaşananlar üzerine harekete geçen Türk Mühendisler ve Mimarlar Odası (TMMOB) Trabzon İl Koordinasyon Kurulu da, bölgede heyelan riski ile ilgili çalışmasını tamamladı. Jeoloji, Jeofizik, Harita ve Kadastro, Çevre ve İnşaat Mühendisleri Odaları'nın teknik destek verdiği çalışma sonucu hazırlanan ve çarpıcı sonuçlar ve önemli uyarıların yer aldığı raporda şu ifadelere yer verildi:

'Heyelan riski taşıyan arazide birçok alanda 1 metreye varan kayma, çökme ve akma şeklinde toprak hareketleri görülmektedir. Bu hareketlerin sonucu olarak yerleşim yerlerinde çeşitli ölçekteki beton zemin ve duvarlarda açılmalar, çökmeler, kırıklar, istinat duvarlarında şişmeler ve yarıklar ve ayrıca üst kotlardan kopan kaya parçaları takip edilmektedir. Yoğun yağış ile birlikte harekete geçmesi muhtemel kaya blokları tespit edilmiştir. MTA kayıtlarına göre bölge, eski bir heyelan kütlesi üzerinde yer almaktadır.ö

Baraj gölünden heyelan riski taşıyan bölgeye su sızıntısı olabileceği de belirtilen açıklamada, 'Riskli bölgenin yaklaşık 1.5 ' 2 kilometre güneyinde bulunan Atasu Baraj alanı ortalama 310 metre, heyelan bölgesi ise yaklaşık 270 metre rakımdadır. Bölgenin jeolojik yapısı göz önünde bulundurulduğunda baraj rezervuar alanından heyelan bölgesine doğru su sızıntısının olabileceğine ve bu durumun heyelanı tetikleyebileceğine yönelik ciddi kuşku taşınmaktadır. Çeşitli tarihlerde sızıntı takip edilmekle birlikte bu sızıntının barajdan kaynaklanıp kaynaklanmadığı bir dizi çalışma ile kesin olarak tespit edilmelidirö denilerek bölgenin çok ciddi heyelan tehlikesi taşıdığı vurgulandı, tehlikenin risklere dönüşmemesi için bölgede daha detaylı ölçümlerin yapılarak önlemlerin ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiğine işaret edildi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Trabzon Maçka İlçesi Esiroğlu Mahallesi'nde Heyelan Korkusu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement