Trabzon Nadiye Ninenin El Dokumaları Yurt Dışında Alıcı Buluyor - Son Dakika
Güncel

Trabzon Nadiye Ninenin El Dokumaları Yurt Dışında Alıcı Buluyor

Trabzon'un Tonya ilçesinde 82 yaşındaki Nadiye Günaydın, ilerlemiş yaşına rağmen geleneksel el dokuma sanatını evinin çatı katında oluşturduğu atölyede yaşatmaya çalışıyor.

05.12.2017 13:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Trabzon'un Tonya ilçesinde 82 yaşındaki Nadiye Günaydın, ilerlemiş yaşına rağmen geleneksel el dokuma sanatını evinin çatı katında oluşturduğu atölyede yaşatmaya çalışıyor. Nadiye ninenin dokuduğu kıl yün çorap ile çocuk ve yük taşımada kullanılan iplikten örülen bel bağı gibi ürünleri yurt dışından bile sipariş alıyor. Nadiye ninenin çalışma azmi köyde herkese örnek oluyor.

İlçenin Büyük Mahallesi'nde oturan Nadiye Günaydın, büyüklerinden öğrendiği el dokuma sanatını günümüze kadar taşıdı. İlerlemiş yaşına rağmen evinin çatı katında oluşturduğu küçük bir atölyede dokuma sanatını sürdüren Nadiye nine kıl yün çorap, çocuk ve yük taşımada kullanılan iplikten bel bağı ile yörede tırmaç, çendey, camadan adı verilen iplik dokumadan elde edilen yöresel dokumalar yapıyor. Günün büyük çoğunluğunu atölyesinde çalışarak geçiren ve el dokumaları yurt dışından bile sipariş alan Nadiye nine, Almanya'da yaşayan Türklerden aldığı siparişleri yetiştirmek için çalışıyor.

'DEVİR DEĞİŞTİ, KIYAFETLER ZAMAN UYDU

El dokuma sanatını sevdiğini anlatan Nadiye Günaydın, çocukken öğrendiği sanatı sürdürdüğünü söyledi. Bu sanatın günümüzde unutulmaya yüz tuttuğundan yakınan Nadiye nine, 'Bir zamanlar, her evde, kadınlar dokuma işi ile uğraşır, kullandıkları tırmaçları, bel bağlarını, camadanlarını kendileri yapardı. Devir değişti. Yük taşıma azaldı, tırmaç dokuma da bitti. Kıyafetler zamana uydu. Çendeylerin yerini sosyete çantaları aldı. Çocukları sırtta taşıyan bağların yerini de çocuk arabaları aldı. Bizim yaptığımız dokumalar şimdi antika olduö dedi.

'KİMİNİ SATIYORUM, KİMİNİ HEDİYE EDİYORUM

Geçmişte yün iplerin kök boyalarla boyadığını hatırlatan Nadiye nine, 'Şimdi yün ip kalmadı. Kök boyalar yok. Hazır renkli ipler kullanıyorum. Tezgahımda yapacağım dokumaya göre ipleri çekiyorum. Sonra da dokuyorum. Ürünlerin kiminin satışını yapıyorum, kimini de torunlarıma, eşe dosta hediye ediyorumö diyerek ömrü yettiğince bu sanatı sürdürmeye kararlı olduğunu söyledi.

Trabzon Nadiye Ninenin El Dokumaları Yurt Dışında Alıcı Buluyor
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Trabzon Nadiye Ninenin El Dokumaları Yurt Dışında Alıcı Buluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement