Trabzon'un gözü kulağı Biden'de - Son Dakika
Ekonomi

Trabzon'un gözü kulağı Biden'de

Trabzon'un gözü kulağı Biden'de ABD'nin yeni başkanının İran'a uygulanan ambargoyu gevşetmesini halinde Trabzon Limanı eski günlerine dönecek Trabzon Liman İşletmeciliği A.Ş.

17.01.2021 11:57  Güncelleme: 12:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Trabzon'un gözü kulağı Biden'de

ABD'nin yeni başkanının İran'a uygulanan ambargoyu gevşetmesini halinde Trabzon Limanı eski günlerine dönecek

Trabzon Liman İşletmeciliği A.Ş. Genel Müdürü Muzaffer Ermiş:

"ABD'nin yeni yönetiminin İran'a uygulanan ambargoyu gevşetmesi halinde Trabzon Limanı'nda daha çok yük hareketliliği olacak"

TRABZON - Trabzon Liman İşletmeciliği A.Ş. Genel Müdürü Muzaffer Ermiş, Trabzon Limanı olarak 2020 yılını belirledikleri hedefe çok yakın bitirdiklerini ifade ederek ABD'nin yeni başkanı Joe Biden'in İran'a uygulanan ambargoyu gevşetmesi halinde Trabzon Limanı'nda daha çok yük hareketliliği olacağını ve bunun da bölge ekonomisine önemli katma değer sağlayacağını söyledi.

Trabzon Limanı olarak 2020 yılını bir önceki yıla oranla yüzde 10 daha fazla kapasite ile geçirdiklerini belirten Ermiş, "Pandemi sürecini ülke olarak elbette önemli ölçüde geçiriyoruz ve geçirmeye de devam ediyoruz. Limanlar, Türkiye ihracatının önemli ana unsurlarından birisi. Ülkemizden yapılan ihracatın yüzde 80'inden fazlası limanlar üzerinden yapılmaktadır. Bu itibarla Trabzon Limanı olarak 2020 yılını koyduğumuz hedeflere çok yakın bitirdik. Bir önceki yıla oranla yüzde 10 daha fazla bir kapasite kullandık. Dolayısıyla bir milyon 950 bin tonlar civarında bir elleçleme gerçekleştirmiş olduk. Hedefimiz 2 milyon tondu hedefimize çok az süre kalmıştı" dedi.

Ermiş, 2020 yılı içerisindeki ülkenin medarı iftiharı olan Fatih Sondaj Gemisine hizmet verdiklerini hatırlatarak "2020 yılı içerisinde en büyük bölgesel ve ülkenin medarı iftiharı olan Fatih Sondaj Gemisine de hizmet vermiş olmamız Trabzon Limanı'nın bu konudaki proje yüklerde ne kadar başarılı olduğunu ayrıca ortaya koymuştur. 2021 yılında da benzeri bir projeye de ev sahipliği yapacağız. O hususta da aynı noktaya gelmiş bulunmaktayız" diye konuştu.

"Ambargo kalkarsa Trabzon-İran arasındaki 550 km'lik yol güzergahı yeniden canlanır"

ABD'de yapılan son seçimle başkanın değiştiğini ve ABD'nin yeni yönetiminin İran'a yönelik ambargoyu gevşetmesini beklediklerini ifade eden Ermiş, "Trabzon Limanı özellikli transit ticaret noktasında önemli bir misyonu var. Ancak İran'a uygulanan ABD ambargosu transitin hinterlandında yer alan en büyük ülke olan İran'ın ithalatlarının imkansız hale getirdiğinden dolayı bizi olumsuz etkiliyor. İnşallah ABD'nin yeni yönetiminin İran'la yapılan ambargoyu gevşetmesi halinde Trabzon Limanı'nda daha çok fazla yük hareketliliğini görmüş olacağız. Dolayısıyla Trabzon'dan yola çıkan bir tırın Gümüşhane, Bayburt, Erzurum ve Ağrı illerinden 550 kilometrelik bir yol güzergahında bir çok insana iş, AŞ ekmek verdiği eski günlerine dönülmüş olacak" ifadelerini kullandı.

"Ermenistan ile Azerbaycan arasında barışın sağlanması Trabzon'un önemini daha da arttıracaktır"

Bu durumun Trabzon Limanı'nı eski günlerine geri döndüreceğini belirten Ermiş, yine son Ermenistan-Azerbaycan savaşının ekstra bir durumu da ortaya çıkardığını söyledi. Ermiş, "Azerbaycan'ın işgal edilmiş topraklarını tekrar geri alması ve bu arada geçmişte bizim için çok önemli olan bir koridor olan Nahcivan'la Azerbaycan arasındaki bir koridorun açılacak olması bölgemizi olumlu etkileyecektir. Bölgede barışın sağlanması ile Ermenistan'a olan ambargonun da kaldırılması gündeme gelecektir. Bu hususta da sayın Aliyev pozitif yaklaşım içerisinde. Ermenistan'a ambargonun kalkması ve Nahçivan koridorunun açılması halinde ben ümit ediyorum ki Trabzon Limanı Ermenistan'ın ve Azerbaycan'ın Avrupa'ya açılacağı en önemli bir transit kapısı olacaktır. Bu hem liman içerisindeki liman elleçtirme tonajlarında beklenenin çok üzerinde tablo oluşturacağı gibi saymış olduğum bu illerde dolaylı olarakta bu ticaret hacminden oldukça fazla bir şekilde etkilenecektir" diye konuştu.

Trabzon\'un gözü kulağı Biden\'de
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Trabzon'un gözü kulağı Biden'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Antalya, Tüm Zamanların En Yüksek Ziyaretçi Sayısına Ulaştı
    20:35 Antalya, Tüm Zamanların En Yüksek Ziyaretçi Sayısına Ulaştı

    Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Antalya'da transfer yolcular dahil 16 milyonu aşkın ziyaretçiyle rekor kırarak tüm zamanların en yüksek ziyaretçi sayısına ulaştık. İnşallah bu yıl daha da yüksek rakamlara ulaşacağız" dedi.

  • BYD, Elon Musk'ın Tesla'sını geçerek dünyanın en büyük çeyreklik elektrikli otomobil satıcısı oldu
    20:34 BYD, Elon Musk'ın Tesla'sını geçerek dünyanın en büyük çeyreklik elektrikli otomobil satıcısı oldu

    BYD, 2023'ün son çeyreğinde net karında artış bildirdi ve Elon Musk'ın Tesla'sını geçerek dünyanın en büyük çeyreklik elektrikli otomobil satıcısı oldu. Shenzhen merkezli otomobil üreticisi, yılın son üç ayında net karını yüzde 19 artırarak 1.20 milyar dolara ulaştırdı. Gelir, yüzde 15 artarak 24.9 milyar dolar oldu. BYD'nin net karı tüm yıl için yüzde 81 artarak 4.2 milyar dolar oldu ve brüt kar marjları, geçen yıla kıyasla yüzde 17'den yüzde 20'ye yükseldi. BYD'nin dördüncü çeyrek satış hacmi yüzde 38 arttı; şirket, 526 bin'den fazla elektrikli otomobil satarak Tesla'nın 80 bin fazlasını sattı. Warren Buffett destekli BYD, üst üste ikinci yıl daha fazla araç üreterek, 3 milyon yeni enerji aracı (NEV) üretti; bu, hem hibrit hem de bataryalı elektrikli otomobilleri içeriyor. BYD'nin çoğu aracı, Tesla'nınkinden daha düşük bir fiyat aralığında satılıyor ve hibrit araçlar ya da tamamen elektrikli otomobiller olarak satın alınabiliyor. BYD, geçen yıl 50'den fazla ülkede ürünlerini sattı ve NEV satışlarında 'birçok ülkede birinci sırada' yer aldığını söyledi. Şirket, geçen yıl 242 bin'den fazla birimi ihraç etti. BYD, Macaristan'da yeni bir fabrika inşa etmeyi planlıyor ve orada ilk elektrikli otomobil müşteri grubuna teslimatlar yaptı. Ayrıca, Güney Amerika'da profili iyileştirmek için Brezilya'da eski bir Ford Motor Co. üretim merkezini canlandırmak üzere 620 milyon dolar yatırım yapmayı planlıyor. BYD, küresel genişlemesini sürdürerek Çin'in NEV pazarının 2024'te güçlü bir şekilde büyüyeceğini belirtti. Şirket, çok markalı stratejisini ve küresel genişleme çabalarını sürdüreceğini söylüyor. BYD'nin başarısı, Pekin'den gelen cömert sübvansiyonlarla destekleniyor.

  • Enerji Bakanı Bayraktar, yeni doğal gaz rezervi umuduyla kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı
    20:29 Enerji Bakanı Bayraktar, yeni doğal gaz rezervi umuduyla kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak programı kapsamında yaptığı ziyaretlerde, doğal gaz arama çalışmaları hakkında bilgi verdi. Bayraktar, Sakarya gaz sahasında günlük gaz üretimini artırmak için yeni bir kuyu kazmaya başladıklarını ve birkaç hafta içinde yeni bir keşif ve ilave bir rezerv beklentilerinin bulunduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak adına yenilenebilir enerji yatırımlarının önemine vurgu yaptı.


Advertisement