Trabzonspor'un Borcu 11 Yılda 20 Kat Arttı - Son Dakika
Ekonomi

Trabzonspor'un Borcu 11 Yılda 20 Kat Arttı

Ekonomik ve sportif yönden sıkıntılı günler geçiren Trabzonspor, son 11 yılda borcunu 20 kat arttırdı. Kulübün şu anki borcu 800 milyon TL'ye dayandı.

26.02.2018 11:38  Güncelleme: 11:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ekonomik ve sportif yönden sıkıntılı günler geçiren Trabzonspor, son 11 yılda borcunu 20 kat arttırdı. Bordo-mavili kulübün, 2008 yılında 38 milyon TL olan borcu, 22 Aralık 2017'de yapılan mali genel kurulda 777 milyon TL olarak açıklamıştı.

Anadolu'dan çıkıp Türk futbolunda yeni bir dönemin başlangıcına imza atarak tarih yazan Trabzonspor, son 11 yılda Spor Toto Süper Lig'de mali ve sportif açıdan yaptığı yatırımların karşılığını alamayan kulüpler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Bir an önce hedefe ulaşma isteği, oyuncu tercihleri Trabzonspor'un 2007 yılında 38 milyon TL olan borcunu son 11 yılda 20 kat artırarak 777 milyona kadar yükseltti.

NURİ ALBAYRAK 38 MİLYON TL BORÇLA KULÜBÜ DEVRETTİ

18 Aralık 2005'te göreve gelen Trabzonspor'un 14. Başkanı Nuri Albayrak, bordo-mavili kulübe 2 yıl 54 gün başkanlık yaptı. 38 milyon TL borç ile kulübü bırakan Albayrak'tan sonra 2008-2013 yılları arasında 5 yıl 105 gün Sadri Şener kulübü yönetti. Söz konusu dönem içinde bordo-mavili kulübün borcu 190 milyon TL'ye ulaştı. Şener döneminde Karadeniz ekibi Türkiye Kupası ve Türkiye Süper Kupası'nı müzesine getirirken, şike davası süreci yaşandı. Sadri Şener görevi 26 Mayıs 2013'te yapılan kongre sonrası bıraktı. Sadri Şener sonrası göreve gelen İbrahim Hacıosmanoğlu döneminde ise borç bire bir arttı. 2 yıl 194 gün görevde kalan Hacıosmanoğlu, seçimleri kaybettiği Aralık 2015'te yapılan kongrede 31 Ekim 2015 itibariyle derneğe bağlı 6 şirketin toplam borcunun 453 milyon 77 bin 976 lira olduğu açıklanmıştı.

DÖVİZ KURU AĞIR MALİYET GETİRDİ

6 Aralık 2015'te göreve gelen Başkan Muharrem Usta, 2 yıl 82 gündür görevde bulunuyor. Muharrem Usta'nın göreve geldiği ilk aylarda Euro 2.83'den işlem görürken, güncel durumda ise Euro 4.65'den işlem görüyor. Dövizde yaşanan artış diğer kulüpleri olduğu gibi Trabzonspor'u da olumsuz yönde etkiledi. 23 Aralık 2017'de yapılan Trabzonspor Mali Genel Kurulunda borç 777 milyon TL olarak açıklanmıştı.

11 YILDA 15 TAKIMLIK TRANSFER YAPILDI

Trabzonspor son 11 yılda 156 oyuncu transferi gerçekleştirdi. 15 takım kurabilecek oyuncu transferine imza atan Karadeniz ekibi söz konusu dönemde 63 yabancı transferine imza attı. Bordo-mavili kulüp, öz varlıklarının ve gelirlerinin önemli kısmını transfer harcamalarına verdi. Trabzonspor, Sadri Şener, İbrahim Hacıosmanoğlu ve Muharrem Usta'nın başkanlığı dönemlerinde 200 milyon Euro'yu aşan (932 milyon 832 bin) transfer harcamalarına imza attı. Kredilere ve faize giden harcamalar da Trabzonspor'a önemli bir mali yük getirdi.

TAKIM DEĞERİ BUGÜNKÜ BORCU KAPATMIYOR

Trabzonspor'un 2007 yılında olan 38 milyon TL'lik borcu karşısında söz konusu dönemdeki takım değeri ise 60 milyon Euro'ydu. 2008 yılı Ocak ayında ise Euro 1.7079 TL'den işlem görürken, takım değeri ise 90 milyon TL'ye denk geliyordu ve takım değeri mevcut borçları kapatmaya yetiyordu. Bugünkü durumda ise takım değeri mevcut borçları kapatmaya yetmiyor. Açıklanan son borç rakamına göre 777 milyon TL'lık borç karşılığı Euro olarak 166 milyon 591 bin Euro ederken, Avrupa piyasasında ise Trabzonspor'un değeri 66 milyon 250 bin Euro'ya (308 milyon 996 bin TL) denk geliyor.

TRANSFER ODAKLI TAKIM OLDU

Trabzonspor'un son 11 yılına bakıldığında transfer odaklı bir takım görüntüsü sergiledi. Geçmiş yılların aksine bordo-mavili kulüp oyuncu pazarlayan değil, oyuncu ihraç eden bir kulüp haline geldi. Türkiye'nin en büyük altyapı donanımına ve yeteneğine sahip oyuncuları bünyesinde bulundurmasına rağmen, altyapıyla sağlıklı bir akış sağlayamayan üst yapı bugün yaşanan ekonomik dar boğazın en büyük etkenlerinden bir tanesine yol açmış oldu.

SON ÖRNEK TEKKE İLE KARADENİZ

Trabzonspor geçmiş yıllarda olduğu gibi kendi ürettiği oyuncularla hedeflerini kovalayarak başarılar elde ederken, önemli kazançlar sağladı. Son örnekler ise Fatih Tekke ve Gökdeniz Karadeniz. İlk olarak Fatih Tekke'yi 7 milyon 500 bin Euro'ya Zenit'e satan Karadeniz ekibi, 2008 yılında ise yine Rusya'nın Rubin Kazan takımına 8 milyon 700 bin Euro'ya Gökdeniz Karadeniz'i gönderdi. Bordo-mavililer söz konusu dönemden sonra yurt dışına bu rakamları geçen oyuncu transferi gerçekleştiremedi.

Trabzonspor\'un Borcu 11 Yılda 20 Kat Arttı
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Trabzonspor'un Borcu 11 Yılda 20 Kat Arttı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (7)

  • remzi: TRABZON SPOR VE GS KARDEŞ TAKIM DIR ŞİKE KUMPASINI TRABZON SPOR A FENER E DÜŞMAN OL BANA YOL VER DİYE KURAN DA GS DIR TRABZONU YEDİ BİTİRDİ GS 4 3 Yanıtla MAN kafalı : çok bilgilisin bana kuantum fizigini açıklarmısın?sonrada uzayda nerde hayat var kordinatlarını nasaya degildi türk uzay kurumuna bildir.okyanuslardaki canlılar nasıl kendi ışıklarını üretiyor onuda bi zahmet.renk nasıl degiştiriyor bazı canlılar ha gayret 1 3
  • baki gs: fb ile başedicem diye klubü batırdınız.fb bizim harcımız mı.yazık oldu 6 0 Yanıtla
  • TUNÇ06: Bu takım zor ...takım şenolun takımı oldu hermaç da şenola yatıyorlar takımı düşünen yok takım geçen sene 3 atıyor arkasına 4 yiyor olacak işdeğil..takım daki herkesi atın kendi özünüze dönün adamgibi yönetin düzelir .devlet size saha yaptı ama siz hala kupa da kupa diyorsunuz batık oldugunuzu düşünüyorum. 0 2 Yanıtla
  • Dogam: Katarlilar talipti mi borsada mali millete gecirdiniz iyimi. 1 0 Yanıtla
  • .........: hani katarlılar talipti satın işte 1 0 Yanıtla
  • sultan: tarih bastan yazildi.kulubu birilerine satabilmek icin peskes cekebilmek icin borclandirildi.mali yapisi bozuk olan kulibu kim hangi garantiyle dahada bataga sapladi 0 0 Yanıtla
  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement