Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Yalçın, Geçen Yılı Değerlendirdi - Son Dakika
Güncel

Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Yalçın, Geçen Yılı Değerlendirdi

Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın, geçen yılı "rekorlar" kelimesinin tek başına anlatmaya yetmeyeceğini belirtti.

24.02.2016 10:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın, geçen yılı "rekorlar" kelimesinin tek başına anlatmaya yetmeyeceğini belirtti.

Yalçın, Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü 2016 yılı faaliyet raporunun sunuş bölümünde Gümrük ve Ticaret Bakanlığının ana hedeflerinden birisinin "Kolay, Hızlı ve Güvenli Ticaret" olduğunu ifade etti.

Rekor üstüne rekorların gelmesi durumunun geçen yıl da yaşandığını belirten Yalçın, şunları kaydetti:

"Kolay ve hızlı ticaret ve de turizm hedefi için yapılanları istatistiki rakamlarla değerlendirdiğimizde, 2015 yılında da hem yolcu hem de tır araçları geçiş hızlarında tarihi rekorlar gördük. Dolayısıyla, tamamı kara gümrük kapıları olan bölgemizde gümrük kapılarından geçen yolcu ve ticari araçların geçişlerindeki ortalama ve tarihi rekor hızlarında her geçen gün gözlediğimiz artışları 2015 yılında da defalarca memnuniyetle gördük."

Uyuşturucu madde yakalamaları olayının bu yıl daha az olduğunu vurgulayan Yalçın, şunları ifade etti:

"Güvenli ticaret ve turizm adına 2015 yılında ne oldu dersek, geçtiğimiz yıllarda özellikle uyuşturucu madde yakalamalarında görmeye alıştığımız büyük miktarda uyuşturucu yakalamalarına bu yıl daha az şahit olduk. Dolayısıyla kaçak uyuşturucu ve eşya yakalamalarında bu yıl önceki yılı geçen rekor bir sayıya ulaşılmadı. Ancak, kaçak göçmen yakalamalarında üzülerek söylemek zorundayız ki tartışmasız 2015'de tarihi rekorlar oldu. Özellikle, Suriye'de yaşanan savaş dolayısıyla ülkelerini terk ederek Türkiye'ye sığınan milyonlarca mültecinin az da olsa bir kısmını (Yaklaşık bin 905 mülteci) gümrük kapılarımızdan muhtelif araçlara gizlenmiş vaziyette yurt dışına çıkarken yakalamak zorunda kaldık."

Yalçın, kaçakçılık olaylarının azalmasını şöyle açıkladı:

"Kapılarımızda görev yapan komşu gümrük ve sınır polisinin güvenini kaybetmeme adına bunu yapmak tartışmasız görevimiz olup, bu görevimize aynı hassasiyetle devam ediyoruz. Peki, özellikle uyuşturucu yakalama miktarlarındaki azalma dolayısıyla üzülmemiz ve endişelenmemiz mi gerekir? Bu sorunun cevabı da tabi ki hayır. Şöyle ki; bilindiği gibi Trakya Gümrük Bölgesi olarak yıllardır açıkça beyan ettiğimiz iki önemli hedefimiz var; "Bölgemizde sıfır kaçakçılık, dolayısıyla da sıfır yakalama" özellikle, sıfır kaçakçılık hedefi temenni olarak güzel bir hedef olsa da gerçekleştirilmesi o kadar da kolay bir hedef değildir. Ancak, alt yapı, teknik donanım ve personele yapılacak doğru yatırımlarla doğal olarak caydırıcılık yüzde yüze yaklaşacağından kaçakçılık miktarı da sıfıra yakın bir rakama gerileyecektir. Dolayısıyla sıfıra yakın kaçakçılığın olduğu bir yerde yakalama da doğal olarak sıfıra doğru azalacaktır.

Bizim Trakya Gümrük Bölgesi olarak bu konuda şöyle bir iddiamız var. Aldığımız tedbirlerle özellikle, 2013 ve 2014 yıllarındaki rekor kaçak eşya yakalamaları ile 2015'de artık kaçakçılar bölgemizdeki kapılardan geçmek istemiyorlar diyebiliriz. Nitekim, gerek yurt içinde gerekse yurt dışında yakalanan kaçak eşya miktarlarına, türlerine ve gidiş güzergahlarına baktığımızda, gerçekten 2015'de kaçakçılar eskisi kadar bizim kapılarımızı kullanmak istemiyor, diyebiliriz."

Yalçın ayrıca, Bakanlık tarafından Bölge Müdürlüğü'nün kurumsal yapısına verilen liyakat sertifikası verilmesi ve Eski Edirne Valisi Dursun Ali Şahin tarafından personele verilen başarı belgelerinin geçen yılın başarılı bir şekilde kapatıldığına da kanıt teşkil ettiğini kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Yalçın, Geçen Yılı Değerlendirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement