TRT'den Saraybosna'da "Kardeşlik Senfonisi" Konseri - Son Dakika
Güncel

TRT'den Saraybosna'da "Kardeşlik Senfonisi" Konseri

TRT'nin organize ettiği Balkan Savaşları'nın 100.yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, bölgenin sevilen sanatçıları Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da "Kardeşlik Senfonisi" adıyla konser verdi.

09.09.2012 02:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TRT'nin organize ettiği Balkan Savaşları'nın 100. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, bölgenin sevilen sanatçıları Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da "Kardeşlik Senfonisi" adıyla konser verdi.

Başkent Saraybosna'daki Zetra Spor Salonu'nda gerçekleşen konsere, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Bosna Hersek Televizyonu Genel Müdürü Muhammed Bakareviç, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Ahmet Yıldız ile Saraybosna'da yaşayan Türkler ve çok sayıda Bosnalı katıldı.

Konserde, ünlü sanatçı Sezen Aksu'nun yanı sıra, Sırbistan'dan Jelyko Yoksimoviç, Yunanistan'dan George Dalaras, Bulgaristan'dan Türk asılı Yıldız İbrahimova, Romanya'dan Vlad Mirita, Arnavutluk'tan Saimir Braho, Kosova'dan Rona Nishliu, Makedonya'dan Elena Petrevska, Karadağ'dan Nina Jijiç, Macaristan'dan Zseda, Hırvatistan'dan Tonçi Hulyiç ile Madre Badessa ve Bosna Hersek'ten Halid Beşliç sahne aldı.

Bütün sanatçıların Saraybosna Senfoni Orkestrası eşliğinde kendi dillerinde şarkılar seslendirdiği konsere, Sezen Aksu ile Yunan sanatçı George Dalaras'ın düeti damga vurdu. Orkestra şefliğini Oğuzhan Balcı'nın yaptığı konserde, Boşnak sanatçı Halid Beşliç ve diğer sanatçılar da büyük alkış aldı.

Güney Doğu Avrupa Kamu Yayıncıları Birliği'ne üye ülkelerin tamamının sanatçılarının yer aldığı konser, 12 ülkede canlı olarak yayınlandı.

-Balkan Savaşları'ndan Balkan barışına-

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, konserin ardından yaptığı açıklamada,

"Kardeşlik Senfonisi" konseri ile kardeşlik mesajının her yere ulaştığını umduğunu söyledi. Balkan Savaşları'nın 100. yıl dönümü olmasına rağmen savaşı hatırlatmak istemediklerini belirten Şahin, "Balkan Savaşları'ndan Balkan barışına diye bir temayla yola çıktık. Bugün 12 Balkan ülkesinden 12 ünlü sanatçı ile konser gerçekleştirdik. Çok güzel ve keyifli bir konser oldu, mutluyuz" diye konuştu.

Balkanlar bölgesinin önemli bir bölge olduğunu vurgulayan Şahin, Bosna Hersek'in özellikle önemli bir ülke olduğunu, Türkiye'de Balkan kültürüne dair bir çok yemek, kavram ve kelime bulunduğu gibi Bosna Hersek'te de Türkler'in kendilerini evinde gibi hissettiğini söyledi.

Konserin amacının barışı işlemek olduğu vurgulayan Şahin, "Kardeşlik, dostluk ve bu gibi kavramları işledik. Bir katkımız olduysa kendimizi bahtiyar sayacağız" dedi.

Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Ahmet Yıldız da konserin bir dizi etkinliğin bir bölümü olduğunu, Bosna Hersek'te de Balkan Savaşları'na ilişkin Türk araştırma kuruluşları tarafından bir çok çalıştay ve sempozyum yapıldığını söyledi.

Gelecek aylarda İstanbul'da bu çalışmaların değerlendirileceğini belirten Yıldız, "Türkiye bu konuda ısrarlı. Balkan Savaşları'nın 100. yıl dönümünde bir ders çıkarılması gerekli. Türkiye'nin ve Türk insanının bu konuya ilgisiz kalamayacağını düşünüyoruz. Her ne kadar olumsuz faktör olursa olsun bu stratejik hedeften vazgeçilmemesi gerekiyor. Çalınan şarkılar ve seyircinin gösterdiği ilgi bize zaten böyle bir şeyin mümkün olduğunu gösterdi" diye konuştu.

Muhabir: Kemal Zorlak

Yayıncı: Serkan Fidan - SARAYBOSNA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel TRT'den Saraybosna'da 'Kardeşlik Senfonisi' Konseri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement