TRT'nin "Dünyanın En Güzel Yeri" Belgeseli - Son Dakika
Yerel

TRT'nin "Dünyanın En Güzel Yeri" Belgeseli

TRT Tarafından Hazırlanan "Dünyanın En Güzel Yeri" Adlı Belgeselin Çorum Çekimleri Tamamlandı.

06.03.2011 16:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TRT tarafından hazırlanan "Dünyanın En Güzel Yeri" adlı belgeselin Çorum çekimleri tamamlandı.

TRT Belgesel kanalında, Mayıs ayından itibaren yayınlanacak olan belgeselin Türkiye çapında seçtiği 13 ilden birisi olan Çorum'un çekimleri kent merkezi ve ilçelerde yapıldı.

Geçtiğimiz hafta boyunca Çorum merkezde leblebi imalathaneleri, Saat Kulesi, Ulucami, Çorum Kalesi, Çorum Müzesi gibi tarihi mekanlar ile Çorum Eski Çarşısı'nda bıçakçılık ve ayakkabı dikicileri arastasında, ayakkabı ve mes yapımı gibi yok olmaya yüz tutmuş zanaatlerin ustalarından bilgi alındı.

Çorum mutfak kültürünün yaşatılması ve tanıtımında önemli yeri olan, ayrıca eski Çorum evlerinin ayakta kalabilen en önemli örneği Katipler Konağı'nın dünden bugüne geçirdiği tarihi süreç Leyla Kerman tarafından anlatıldı. 1995 yılında restore edilerek Kültür ve Turizm Bakanlığı belgeli özel lokanta olarak aynı yıl hizmete açılan Katipler Konağı'nda Çorum mutfağına ait mayalı, yanıç, cızlak, kömbe, oğmaç, haşhaşlı çörek, borhani, çatal aşı, çullama, madımak, tirit, İskilip dolması, keşkek, kara çuval helvası, hedik, mantı, has baklava gibi yöresel yemeklerin çekimleri gerçekleştirildi.

Program kapsamında Boğazkale'de bulunan Hitit uygarlık kalıntılarının yanı sıra İskilip ve Kargı ilçelerinde çekimler yapıldı.

Yapımcı- Yönetmen İsmail Ragıp Geçmen, sunucu Muratcan Canbay, Görüntü Yönetmenleri Binali Erdoğan, Orhan Aybertürk ve Program Danışmanı Çorum Anadolu Lisesi Coğrafya Öğretmeni Sönmez Yanardağ'dan oluşan belgesel ekibi, İskilip Seyirtepe Sosyal Tesislerinde İskilip Dolması, İskilip turşusu, sirke salatası, yırtma, su kabağı, bamya, kuşburnu gibi İskilip'e özgü lezzetleri çektiler ve tarifi hakkında geniş bilgi aldılar.

-"TÜRKİYE'NİN MARKA OLMA POTANSİYELİ OLAN ŞEHİRLER SEÇİLDİ"-

Program Yönetmeni Ragıp Geçmen, TRT-Belgesel Kanalında yayınlanacak olan

"Dünyanın En Güzel Yeri" belgeseli, Türkiye'nin en özellikli ve marka olma potansiyeli taşıyan şehirlerini tarihi, doğal, turistik ve kültürel yönleriyle tanıtmayı ve kendi başlarına marka haline gelmelerine yardımcı olmayı amaçladıklarını söyledi.

Çorum'un ünlü leblebisinin yanı sıra sanayi ve ticareti, sokakları, insanları, İskilip, Kargı, Osmancık gibi ilçeleri ile Boğazkale ve Alacahöyük gibi tarihi yerlerde çekimler yaptıklarını ifade eden Geçmen, "Çorum sokaklarında Çorumlulara (Sizce dünyanın en güzel yeri neresi?) sorumuza her 10 Çorumludan 8'i, (Çorum) yanıtını vererek, yaşadıkları kente olan sevgi ve bağlılıklarını gösterdiler." dedi.

Geçmen, önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek Gaziantep çekimleri sonrası programın stüdyo aşamasına geçileceğini ve belgeselin Mayıs ayında TRT ekranlarına geleceğini bildirdi.

- ÇORUM

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel TRT'nin 'Dünyanın En Güzel Yeri' Belgeseli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement