TRT World Test Yayınına Başladı - Son Dakika
Güncel

TRT World Test Yayınına Başladı

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "TRT WORLD, Türkiye'nin mesajını bütün dünyaya ileten bir kanal olacak.

18.05.2015 20:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "TRT WORLD, Türkiye'nin mesajını bütün dünyaya ileten bir kanal olacak. Türkiye'yi, Türkiye'nin tezlerini anlatan ve menfaatini koruyan bir yayıncılık yapacaktır. Elbette insan, yayıncılığın odağında, merkezinde olacaktır" dedi.

TRT'nin İngilizce yayın yapacak kanalı TRT WORLD'ün test yayınına başlaması dolayısıyla kanalın Ulus'taki binasında, tören düzenlendi.

Kanalın tanıtım videosunun gösterimiyle başlayan törende konuşan Başbakan Yardımcısı Akdoğan, TRT'nin Türkiye'de ilk yayıncı kuruluş olduğunu hatırlatarak, bundan 51 yıl önce yayın hayatına başladığını söyledi.

Türkiye'nin son dönemde "sessiz devrim" denilen reformlar gerçekleştirdiğini dile getiren Akdoğan, "TRT de aslında devrim niteliğinde adımlar atıyor. Büyük bir değişim, dönüşüm gerçekleştiriyor. Bunu her faaliyetiyle görüyoruz. Bugün 14 kanalımız var ve 15'inci kanalımız TRT WORLD kuruluyor" diye konuştu.

Akdoğan, TRT'nin bugüne kadar sektörde öncü olduğuna ve çok sayıda kişiyi yetiştirdiğine işaret ederek, TRT'nin belgesel, haber, müzik, çocuk ve diğer alandaki kanallarının başarılarına değindi.

"TRT tek kanalken, nasıl tek kanal sorumluluğu ile hareket ettiyse bugün de kamu yayıncısı olarak aynı sorumluluk bilinciyle hareket etmektedir" diyen Akdoğan, TRT'nin kanallarını sayarak, bunlara TRT WORLD'ün de eklendiğini aktardı.

"Her şeyin temelinde insan vardır"

Akdoğan, "TRT WORLD, Türkiye'nin mesajını bütün dünyaya ileten bir kanal olacak" dedi.

Son dönemde bir algı operasyonu, savaşı yaşandığını belirten Akdoğan, artık uluslararası odakların, güçlerin iletişim üzerinden bir algı operasyonu yürüttüğünü söyledi.

Akdoğan, bu algı operasyonlarında Türkiye'nin menfaatlerini, imajını koruyabilmenin, itibarını yüksek tutabilmenin aynı zamanda bütün kurumların topyekün kamu diplomasisi faaliyeti yürütebilmesinden geçtiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Böyle baktığımızda TRT WORLD de Türkiye'yi anlatan, Türkiye'nin tezlerini anlatan ve menfaatini koruyan bir yayıncılık yapacaktır. Elbette insan, yayıncılığın odağında, merkezinde olacak. Bugün dünyada aslında ıskalanan, ihmal edilen de insandır. Hayatın merkezine maalesef insan yerleştirilmiyor. Küresel sistem içerisinde belki de en fazla ihmal edilen insandır ve insan olarak bakılmamasıdır birçok meseleye. Yani Gazze'de üzerine bomba yağdırılan çocuk insandır, Suriye'de katledilen 300 bin kişi, Mısır'da darbeyle devrilen milletin seçilmiş siyasetçileri, Cumhurbaşkanı insandır ama bu insanı görmeyen, duymayan, işitmeyen, umursamayan bir anlayış var. İşte aslında TRT WORLD'ün yapmaya çalıştığı tekrar insaniyeti, insani değerleri, vicdani değerleri hatırlatmak. Eğer biz vicdanımız, kalbimizin sesini dinlersek işte o zaman insanı yeniden keşfeder ve yeniden buluruz. Bakın biz büyük bir medeniyet inşa ettik. Onun ilk adımı insanın inşasıdır. Sonra toplumun, devletin, medeniyetin inşası. Herşeyin temelinde insan vardır. Onun için ecdadımız 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' demiştir."

"TRT WORLD dünyaya katkıda bulunacak"

Akdoğan, küresel sistem içerisinde eksik olan parçanın insani perspektif olduğunu vurgulayarak, kanalın bu açıdan da önemli katkılar yapacağını aktardı.

TRT Haber'in bu açıdan Türkiye'de bugün bir numaralı haber kanalı olduğunu kaydeden Akdoğan, "TRT WORLD de inşallah dünyada ilk sıralarda bir haber kanalı olacaktır ve dünyanın 5'ten büyük olduğunu herkese gösterecektir. Yani TRT WORLD'ün yayın hayatına başlaması, bütün bölge ülkeleri, halkları açısından önemli bir çıkış noktası olacaktır diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Akdoğan, kanal için bugün atılan küçük adıma gelene kadar sarf edilen emeklerden bahsederek, çok titiz bir çalışma yürütüldüğünü, "Bir kanalımız daha olsun" diye açılmayan TRT WORLD'ün dünyaya bir katkıda bulunmak için girişilen serüven olduğunu sözlerine ekledi.

TRT Genel Müdürü Göka

TRT Genel Müdürü Şenol Göka ise kanalın bugünlere gelmesinde emeği olan herkese teşekkür ederek, Akdoğan'ın şu ana kadar aldıkları yolda hem önlerini açtığını hem de işlerini kolaylaştırdığını söyledi.

Göka, "İnşallah bundan sonra da gerek bu kanalın başarısında gerek TRT'nin atacağı adımlarda aynı şekilde kendisi hep bizimle olur ve bundan sonra da inşallah sağlam bir şekilde daha hızlı yol alırız" dedi.

- Eren: "Dünyada pozitif değişimin habercisi olacağız"

TRT Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Eren ise yaklaşık bir yıldır devam eden heyecanlı bir maratonda geldikleri son noktayı paylaşacaklarını belirterek, "Bugün burada yeni bir dünya markasının doğumuna şahitlik edeceğiz" dedi.

Türkiye'nin konumu itibarıyla dünyanın kaderini değiştiren olaylara, savaşlara, yıkımlara, acılara, krizlere, sevinçlere, hüzünlere daha doğrusu habere herkesten daha yakın olduğuna dikkati çeken Eren, devraldıkları manevi miras ve yaradılış gayelerinin kendilerine yüklediği sorumluluğun insanı her şeyin merkeze koyan bir anlayışı sahiplenmeyi zorunlu kıldığını ifade etti.

Eren, çıktıkları heyecanlı yolculukta uzun bir yolu geride bıraktıklarını anlatarak, "Habercilik gibi büyük sorumluluk taşınan bir alanda yayıncılık anlayışımızla ezberleri bozacak, ortaya koyduğumuz yeni bakış açısı ile dünyada pozitif değişimin habercisi olacağız. TRT WORLD olarak görülmesi ve duyulması gerekenden daha fazla şey olduğuna inanıyor ve haberin merkezine ayrım yapmadan insanı koyacağız" değerlendirmesini yaptı.

İbrahim Eren, "Küçük görülen yerler, durumlar, öyküler ve insanlar... Biliyoruz ki birilerinin dünyasında önemsizleştirilen ve ötekileştirilen bu unsurların hikayeleri büyük. Biz bu büyük hikayelerdeki haberi yakalayacak, mazlumların ahına tercüman olacağız. Tüm bunları yapabilmek için her şeye sahibiz" ifadelerini kullandı.

İstanbul TRT WORLD merkez stüdyolarında, küresel haber kanallarıyla yarışacak ve hatta kendilerini daha avantajlı konuma taşıyacak teknolojik donanıma, altyapıya ve dijital olanaklara sahip olduklarının altını çizen Eren, dünyayla iletişimlerini güncel tutacak, haberin kaynağına daima yakın olmalarını sağlayacak küresel haber ofislerine, kendileriyle aynı inançta olan, aynı değerleri paylaşan, dünyayı değiştirebileceklerine inanan, küresel vicdan sahibi, gerçek basın emekçilerine sahip olduklarını bildirdi.

Eren, "Ve en önemlisi küresel oyunu bozacak, gerçeği aydınlık ve ulaşılır kılacak, değişimi başlatacak ve başarıya ulaştıracak sağlam bir iradeye sahibiz" ifadesini kullandı.

Kanalın yayın politikasına, hedef grubuna, marka anlayışına, görsel kimliğine, grafiğine, logosuna değinen Eren, kanalın Kuala Lumpur, Washington ve Londra'da da stüdyolarının kurulduğunu söyledi.

Akdoğan, stüdyoları gezdi

Akdoğan, tören sonrası etkinliğin yapıldığı alandan yürüyerek TRT WORLD'ün stüdyolarına geçti. Burada stüdyoları inceleyen Akdoğan, Eren'den bilgi aldı.

Törene, Anadolu Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Özkaya ve bazı medya kuruluşlarının temsilcileri de katıldı.

TRT WORLD

Habercilik alanında Türkiye'yi dünyada temsil edecek TRT WORLD, bu alanda dünya markası olma hedefiyle yola çıktı.

Kurumsal rengini "turkuaz" olarak belirleyen kanal, bünyesine BBC, CNN, ve EL Cezire gibi kanallarda çalışmış, tecrübeli ekran yüzlerini kattı.

National Geographic ve Discovery Channel kalitesinde belgesel yapımlara da yer verecek TRT WORLD'ün merkez stüdyosu İstanbul'da olacak. Washington, Londra ve Kuala Lumpur gibi merkezlerde kurulacak stüdyolarla yayınların geniş bir alanda verileceği kanalda, 7 gün 24 saat canlı yayın olacak.

İngilizce yayın yapacak kanal, dünyanın dört bir tarafından muhabirlerin canlı bağlantılarıyla uluslararası ölçekte habercilik yapmayı hedefliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel TRT World Test Yayınına Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gaziantep'te Kaçakçılık Operasyonunda 6 Ruhsatsız Pompalı Tüfek Ele Geçirildi
    09:05 Gaziantep'te Kaçakçılık Operasyonunda 6 Ruhsatsız Pompalı Tüfek Ele Geçirildi

    Gaziantep'te polis ekipleri tarafından kaçakçılıkla mücadele kapsamında düzenlenen operasyonda 4 ikamete ve 2 işyerine yapılan baskınlarda 6 adet ruhsatsız pompalı tüfek ele geçirildi. Operasyon sonucunda 4 şahıs gözaltına alındı.

  • Gaziantep'te Elektrik Kablosu Çalan Şahıs Jandarma Tarafından Yakalandı
    09:03 Gaziantep'te Elektrik Kablosu Çalan Şahıs Jandarma Tarafından Yakalandı

    Gaziantep İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, hırsızlık olaylarının önlenmesi ve faili meçhul olayların aydınlatılmasına yönelik çalışma yaparken, Nizip ilçesinde bir inşaat sahasından elektrik kablosu çalan A.G. isimli şüpheli suçüstü yakalandı. Şüpheli hakkında yasal işlem başlatılırken, çalınan malzemeler ise sahibine teslim edildi.

  • İstanbul serbest piyasada dolar 32,3750 liradan, avro 34,9800 liradan güne başladı
    09:03 İstanbul serbest piyasada dolar 32,3750 liradan, avro 34,9800 liradan güne başladı

    İstanbul serbest piyasada dolar 32,3750 liradan, avro 34,9800 liradan güne başladı. Doların alış fiyatı 32,3730 lira, satış fiyatı ise 32,3750 lira olarak belirlendi. Avronun alış fiyatı 34,9780 lira, satış fiyatı ise 34,9800 lira olarak belirlendi. Önceki gün doların satış fiyatı 32,3170 lira, avronun satış fiyatı ise 34,9140 lira idi.

  • 20 ilde FETÖ'ye yönelik operasyonlarda 70 şüpheli yakalandı
    08:56 20 ilde FETÖ'ye yönelik operasyonlarda 70 şüpheli yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, son bir hafta içinde 20 ilde düzenlenen 'Kıskaç-11' operasyonlarında FETÖ'ye yönelik olarak 70 şüphelinin yakalandığını açıkladı. Operasyonlarda örgütün sözde 'Emniyet Mahrem Yapılanması' içerisinde faaliyet gösteren, 'ByLock' kullanıcısı olan, ankesörlü telefonlarla iletişim kuran, hücre evlerinde barınan ve hapis cezası ile aranan şüpheliler tespit edildi. Operasyonlar sonucunda çok sayıda dijital materyale el konuldu.

  • Mersin Polisi 180 Milyon TL Dolandırıcılık Çetesini Çökertti
    08:50 Mersin Polisi 180 Milyon TL Dolandırıcılık Çetesini Çökertti

    Mersin polisi, bilinen alışveriş sitelerinin kopya linkini üreten, sahte hukuk bürolarından arama ve sazan sarmalı yöntemi ile dolandırıcılık yaparak 180 milyon lira haksız kazanç elde eden çeteyi çökertti. Yakalanan şüphelilerden 20'si tutuklandı. Haksız kazanç elde eden şahısların paraları aklamak için döviz ve altına çevirdiğine ait görüntüler de operasyon kapsamında ele geçirilmişti.

  • İçişleri Bakanı: 'Kıskaç-11' Operasyonlarında 70 FETÖ Şüphelisi Yakalandı
    08:48 İçişleri Bakanı: 'Kıskaç-11' Operasyonlarında 70 FETÖ Şüphelisi Yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde FETÖ'ye yönelik olarak son bir hafta içinde düzenlenen 'Kıskaç-11' operasyonlarında 70 şüphelinin yakalandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, operasyonların aziz milletin huzuru ve güvenliği için kararlılıkla devam edeceğini belirtti.

  • İzmir'de Rekor Uyuşturucu Operasyonu: 112 Kilo Metamfetamin Ele Geçirildi
    08:44 İzmir'de Rekor Uyuşturucu Operasyonu: 112 Kilo Metamfetamin Ele Geçirildi

    İzmir'de gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda, Bornova ilçesindeki bir evde yapılan aramada 112 kilo 300 gram metamfetamin maddesi ele geçirildi. Operasyon sonucu ele geçirilen metamfetamin miktarı İzmir'de rekor yakalama olarak kaydedildi. Evde yapılan incelemede, neredeyse her odada metamfetamin üretimi yapıldığı tespit edildi. Operasyon kapsamında 5 şüpheli gözaltına alındı.

  • Sivas'ta Yaşlı Nüfus Oranı Artıyor
    08:39 Sivas'ta Yaşlı Nüfus Oranı Artıyor

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan 'İstatistiklerle Yaşlılar 2023' çalışmasına göre, Sivas'ta yaşlı nüfus oranı artış gösterdi. Sivas'ta yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı yüzde 13,8'den yüzde 14,1'e yükseldi. Türkiye genelinde ise yaşlı nüfusun oranı yüzde 10,2 olarak belirlendi.

  • Samsung Galaxy A55 5G için tanıtılan Exynos 1480 işlemcisi özellikleri
    08:33 Samsung Galaxy A55 5G için tanıtılan Exynos 1480 işlemcisi özellikleri

    Samsung, Galaxy A55 5G modelini tanıtırken sözünü ettiği Exynos 1480 işlemcisinin özelliklerini açıkladı. Bu işlemci, 4 nm fabrikasyon sürecinden geçen 8 çekirdekli bir yapıya sahiptir. Grafik birimi AMD RDNA tabanlı Xclipse 530 olan işlemci, daha verimli enerji harcaması ve yüksek GPU performansı sunmaktadır. Ayrıca, yapay zeka tarafında da dört kat daha yüksek performans sağlamaktadır. İşlemci, FHD+ çözünürlük ve 144 Hz yenileme hızını desteklemekte olup, LPDDR5 bellek ve UFS 3.1 depolama ile uyumludur. Ayrıca, Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2, NFC, USB Type-C gibi bağlantı özelliklerine de sahiptir.

  • Sony Xperia 1 VI Özellikleri ve Tanıtım Tarihi Sızdırıldı
    08:33 Sony Xperia 1 VI Özellikleri ve Tanıtım Tarihi Sızdırıldı

    Sony, akıllı telefon pazarındaki payını artırmak için Xperia 1 VI modelini piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Sızdırılan bilgilere göre telefonun ekranı daha kısa ve geniş olacak. Ayrıca, düzeyde ince çerçeveler ve dikey üçlü kamera kurulumu gibi özellikler de bulunacak. Sony Xperia 1 VI'nin global lansmanı mayıs ayında yapılacak.


Advertisement