Trump, Temsilciler Meclisi'nde yapılacak azil oturumuna katılmayacak - Son Dakika
Dünya
BBC

Trump, Temsilciler Meclisi'nde yapılacak azil oturumuna katılmayacak

ABD Başkanı Donald Trump, azil soruşturması kapsamında Çarşamba günü Temsilciler Meclisi'nde yapılacak oturuma katılmayacak. Trump'ın hukuk danışmanı Pat Cipollone, Trump'ın azil soruşturmasına katılmasını beklemenin "adil olmayacağını" savundu.

02.12.2019 11:30  Güncelleme: 16:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Beyaz Saray, ABD Başkanı Donald Trump'ın azil soruşturması kapsamında Çarşamba günü Temsilciler Meclisi'nde yapılacak oturuma katılmayacağını açıklandı. Oturuma Trump'ın avukatlarının da katılmayacağı belirtiliyor.

Trump'ın hukuk danışmanı Pat Cipollone, Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu'na gönderdiği mektupta, soruşturmanın adil olmadığını ve eksiklikler içerdiğini öne sürerek Trump'ın oturuma katılmasının beklemenin "adil olmayacağını" savundu.

"YA DAVETİ KABUL ET YADA ŞİKAYET ETMEYİ BIRAK"

Demokrat Partili Komisyon Başkanı Jerrold Nadle, geçen hafta oturuma davet ettiği Trump'a "Ya daveti kabul et ya da şikayet etmeyi bırak" demişti.

Oturumda Trump'ın tanıkları sorgulama hakkı olduğu belirtilmişti. Ancak Beyaz Saray, tanıkların kim olduğu konusunda bilgi verilmediğini söylüyor. Beyaz Saray'ın henüz tarihi belirlenmeyen ikinci oturum için yapılan davete de Cuma gününe kadar cevap vermesi bekleniyor.

Trump, Temsilciler Meclisi'nde yapılacak azil oturumuna katılmayacak

Trump'ın oturumlara katılması zorunlu değil. 4 Aralık'taki oturum, azil soruşturmasında yeni bir aşamayı temsil ediyor. Soruşturma, Trump'ın Demokrat Parti'nin başkan aday adaylarından Joe Biden ve Ukraynalı gaz şirketi Burisma'yla iş yapan oğlu Hunter Biden hakkındaki yolsuzluk iddialarını soruşturması için Ukrayna'ya baskı yaptığı ve bu ülkeye verilmesi planlanan yaklaşık 400 milyon dolarlık askeri yardımı çekmekle tehdit ettiği iddiasına dayanıyor.

"UKRAYNA'YA TRUMP ADINA BASKI YAPTIM"

Öte yandan, ABD'nin AB Büyükelçisi Gordon Sondland, Temsilciler Meclisi'ne verdiği ifadeyi değiştirmişti. Sondland, Ukrayna'ya Biden Ailesi'ni araştırması için Trump adına baskı yaptığını itiraf etmişti.

Ayrıca, ABD Meclisi İstihbarat Komitesi'nin Trump'a yönelik azil soruşturması kapsamında hazırladığı kapsamlı raporun Salı günü açıklaması bekleniyor.

NE OLMUŞTU?

Eylül ayında basına sızan ve 25 Temmuz'da yaptıkları telefon görüşmesinde Trump'ın Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'e, rakibi Joe Biden ve ailesini soruşturması durumunda ABD'nin ülkesine yardım edeceğini söylediğini iddia eden muhbir raporu, azil soruşturmasının fitilini ateşlemişti.

Temsilciler Meclisi Başkanı Demokrat Nancy Pelosi, 24 Eylül'de "ABD'nin ulusal güvenliğine zarar verdiği" ve "Başkanlık yeminine ihanet ettiği" gerekçesiyle Trump'a yönelik azil soruşturması sürecini başlattıklarını açıklamıştı.

Beyaz Saray ise 25 Eylül'de Trump-Zelenskiy görüşmesinin dökümünü yayımlamış, Ukrayna'ya yardımlarla görüşme arasında ilişki olmadığını savunmuştu. Temsilciler Meclisi, 31 Ekim'de yapılan oylama ile azil soruşturmasının usullerini oylamış ve kamuya açık oturumların yapılmasını kararlaştırmıştı. Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi'ndeki kamuya açık oturumlar 13-21 Kasım'da yapılmıştı.

AZİL SORUŞTURMASINI "CADI AVI" OLARAK NİTELENDİRDİ

Trump, ilk günden bu yana azil soruşturmasını, "Rusya soruşturmasında umduklarını bulamayan Demokratlar'ın bir cadı avı" olarak nitelendirerek, suçsuz olduğunu savunuyor.

Trump, Temsilciler Meclisi\'nde yapılacak azil oturumuna katılmayacak
Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Trump, Temsilciler Meclisi'nde yapılacak azil oturumuna katılmayacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

BBC

Advertisement