Trump, Mcgurk'ün İstifasını 'Olay Bile Değil' İfadesi ile Değerlendirdi - Son Dakika
Dünya
BBC

Trump, Mcgurk'ün İstifasını 'Olay Bile Değil' İfadesi ile Değerlendirdi

Trump, Mcgurk\'ün İstifasını \'Olay Bile Değil\' İfadesi ile Değerlendirdi

ABD Başkanı Donald Trump, IŞİD ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett H. McGurk'ün istifa kararı ile ilgili yaptığı açıklamada "olay bile değil" ifadesini kullandı.

23.12.2018 13:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD Başkanı Donald Trump, IŞİD ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett H. McGurk'ün istifa kararı ile ilgili yaptığı açıklamada "olay bile değil" ifadesini kullandı.

2015 yılında Obama tarafından bu göreve atanan McGurk, Trump'ın Amerikan askerlerini Suriye'den çekme kararına tepki olarak istifasını sunmuştu.

ABD Savunma Bakanı ikinci önemli gelişme olan istifa ile ilgili McGurk, kamuoyuna bir açıklama yapmadı.

Brett McGurk, çalışma arkadaşlarına ilettiği ve New York Times'ın ulaştığı elektronik postada ise çekilme kararını, "büyük bir şok, Suriye politikasının 180 derece değişimi" olarak değerlendiriyor.

McGurk aynı yazışmada, "koalisyon ortaklarının kafa karışıklığı yaşadığını, sahada savaşan müttefiklerin ise sersemlediğini" belirtiyor.

Donald Trump ise istifa kararını Twitter hesabı üzerinden değerlendirdi:

"Kim olduğunu bilmediğim Brett McGurk, Başkan Obama tarafından 2015'te atanmıştı. Şubat ayında zaten görevinden ayrılması gerekiyordu ama o ayrılıktan önce istifa etti. Şovmen? Yalan Haberciler olay bile olmayan bu durumu büyütüyor."

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'den çekilme kararını savunduğu birbaşka paylaşımda ise "Müttfefikler çok önemlidir. Ta ki ABD'den fayda sağlamaya başlayana kadar" mesajını verdi.

Trump Amerikan askerlerini Suriye'den çekme kararını açıklamadan önce McGurk, ABD'nin Suriye'de IŞİD'e karşı savaşmaya devam etmesi gerektiğini savunuyordu.

McGurk "Sahada kalıp bulunduğumuz bölgelerde istikrarın sağlanmasını güvence altına almalıyız. 'Halifelik fiziksel olarak yıkıldı' deyip ayrılabileceğimizi söylemek ihtiyatsızlık olur. Çatışmaya bu gözle bakan herkesin buna katılacağını düşünüyorum" demişti.

Trump, Mcgurk'ün İstifasını 'Olay Bile Değil' İfadesi ile Değerlendirdi

Suriye'de nasıl bir Amerikan askeri varlığı bulunuyor?

ABD askerleri Suriye'de ilk kez 2015 sonbaharında devreye sokuldu. Dönemin başkanı Barack Obama, özel kuvvetlere bağlı küçük bir birimi, IŞİD ile mücadele halindeki Kürt savaşçıları eğitmeleri için bölgeye gönderdi.

Devam eden yıllar içinde sahadaki ABD askeri varlığı arttı ve bugünkü rakamı olan 2 bine ulaştı. Bazı tahminlere göre rakam bunun üzerinde de olabilir.

Üç yıldan biraz fazla süre içinde, ülkenin kuzey doğusunda bir yay ekseninde, askeri üsler ve küçük havaalanları kuruldu.

ABD, IŞİD'e karşı kurulan askeri koalisyona hava kuvvetleri aracılığı ile de önemli destek sağlıyordu.

Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Trump, Mcgurk'ün İstifasını 'Olay Bile Değil' İfadesi ile Değerlendirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Hamas Siyasi Büro Başkanı Haniye görüşmesi başladı
    16:04 Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Hamas Siyasi Büro Başkanı Haniye görüşmesi başladı

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'yi Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde kabul etti.

  • Kazakistan'da Türk Büyükelçiliği, çevre temizliği kampanyasına katıldı
    15:56 Kazakistan'da Türk Büyükelçiliği, çevre temizliği kampanyasına katıldı

    Kazakistan'da düzenlenen Temiz Kazakistan kampanyası kapsamında Türk Büyükelçiliği görevlileri, Astana'daki Atatürk Parkı'nda çevre temizliği yaptı. Astana Valiliği tarafından düzenlenen kampanyaya yabancı misyon temsilcilikleri de katıldı. Büyükelçilik görevlileri, Atatürk Parkı'nda bölge sakinleriyle birlikte temizlik yaparak, hem çevreye katkıda bulundu hem de Mustafa Kemal Atatürk'ü anma fırsatı yakaladı.

  • Bakan Fidan, Batılı devletlere tarihi uyarı: Filistinlilerin hak ettiği devlet verilmezse krizler devam edecek
    13:35 Bakan Fidan, Batılı devletlere tarihi uyarı: Filistinlilerin hak ettiği devlet verilmezse krizler devam edecek

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri ile düzenlediği ortak basın toplantısında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Bakan Fidan İran-İsrail gerilimine ilişkin yaptığı açıklamada "Filistinlilerin hak ettiği devlet, bağımsızlık ve egemenlik verilmezse bu krizler artarak devam edecektir" ifadelerine yer verdi.

  • Amsterdam'da Yeni Oteller İçin Yasak Bölge İlan Edildi
    13:16 Amsterdam'da Yeni Oteller İçin Yasak Bölge İlan Edildi

    Amsterdam Belediye Meclisi, kenti oteller için yasak bölge ilan etti ve geceleyen turist sayısını sınırlayacak. Yoğun turist akını nedeniyle kentin tarihi dokusu ve şehir sakinlerinin yaşamı olumsuz etkileniyor. Belediye, zararlı madde salımını azaltmak ve daha yaşanabilir bir şehir yaratmak amacıyla ziyaretçi sayısını azaltmayı hedefliyor. Yeni otel açılışlarına ruhsat verilmeyecek ve kentteki yatak sayısı 20 milyonun üzerine çıkamayacak.

BBC

Advertisement