Tsf Başkanı Çenesiz: "Seramik Sektörünün Büyümesi Cari Açığın Kapatılmasına Katkı Sağlar" - Son Dakika
Güncel

Tsf Başkanı Çenesiz: "Seramik Sektörünün Büyümesi Cari Açığın Kapatılmasına Katkı Sağlar"

Tsf Başkanı Çenesiz: "Seramik sektörünün büyümesi cari açığın kapatılmasına katkı sağlar"İstanbul, 15 Kasım, (DHA)- Türkiye Seramik Federasyonu (TSF) ile ekonomist Dr. Can Fuat Gürlesel tarafından hazırlanan ve 17 sanayi sektörünün değerlendirildiği "Türkiye İhracat Katkı Endeksi" açıklandı.

15.11.2017 13:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tsf Başkanı Çenesiz: "Seramik sektörünün büyümesi cari açığın kapatılmasına katkı sağlar"

İstanbul, 15 Kasım, (DHA)- Türkiye Seramik Federasyonu (TSF) ile ekonomist Dr. Can Fuat Gürlesel tarafından hazırlanan ve 17 sanayi sektörünün değerlendirildiği "Türkiye İhracat Katkı Endeksi" açıklandı. İnşaat seramikleri 18.27'lik oranla üçüncü çeyrekte katkı oranı en yüksek sektörü olurken onu, giyim eşyası, mobilya ve gıda ürünleri takip etti. Toplantıda konuşan TSF Başkanı Erdem Çenesiz, "Seramik ve benzeri kapasite fazlası olan sektörlerde yatırım teşvikleri mutlaka ihracat taahhüdüne bağlanmalıdır. Bu endeks ile de ortaya konmuştur ki; seramik sektörü desteklenirse 10 yıl sonra şu anki durumundan çok daha fazla mutlak katkı sağlar hale gelecektir" dedi.

Endeksin detayları İstanbul Raffles Otel'de yapılan basın toplantısıyla paylaşıldı. Toplantıya; TSF Başkanı Erdem Çenesiz, Kale Grubu Başkanı ve CEO'su Zeynep Bodur Okyay, Seramik Sağlık Gereçleri Üreticileri Derneği (SERSA) Başkanı Mehmet Mercan, Seramik Kaplama Malzemeleri Üreticileri Derneği (SERKAP) Yönetim Kurulu Üyesi Göksen Yedigüller, Federasyon Genel Sekreteri Germiyan Saatçioğlu ile federasyon üyeleri ve basın mensupları katıldı.

Sektörlerin Türkiye dış ticaretine katkı değerlerinin ölçümlenmesi amacıyla bu çalışmayı hayata geçirdiklerini açıklayan Çenesiz, "Seramik sektörünün ihracata katkısını analiz edebilmek için ortaya net bir tablo koymak istedik. Ekonomistlerce 2012 yılından itibaren beş yıllık verilerin tarafsızca incelenerek hazırlandığı bu endekste, seramik sektörü en üst sırada yer alarak, Türkiye için ne kadar önemli bir sektör olduğunu ortaya koyuyor" dedi. İhracat hedeflemeden yapılan yatırımların milli servet kaybına sebep olabileceğini söyleyen Çenesiz, "Seramik ve benzeri kapasite fazlası olan sektörlerde yatırım teşvikleri mutlaka ihracat taahhüdüne bağlanmalıdır. Bu endeks ile de ortaya konmuştur ki; seramik sektörü desteklenirse 10 yıl sonra şu anki durumundan çok daha fazla mutlak katkı sağlar hale gelecektir. Türkiye İhracat Katkı Endeksi"ne göre; 18.27 puanlık katkı oranı ile inşaat seramikleri birinci sırada yer aldı. İnşaat seramiklerini 5.77 katkı oranı ile giyim eşyası ve 3.81 katkı oranı ile mobilya sektörü takip etti. İnşaat seramikleri 2016 yılı son çeyreğinden bu yana sürekli artan değerlere sahip tek sektör oldu" diye konuştu.

"Hem üretiyor, hem ihraç ediyoruz"

Çenesiz sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye seramik sanayisi dünyada kaplama malzemelerinde sekizinci, sağlık gereçlerinde dördüncü en büyük üretici ülke konumunda. Seramik karolarda ve sağlık gereçlerinde dünyanın dördüncü büyük ihracatçısı olurken, karolarda Avrupa üçüncüsü, sağlık gereçlerinde ise Avrupa'nın en büyük üreticisi ve ihracatçısı konumundayız. Vitrifiye üretimindeki Avrupa liderliğimiz sağlamlaşarak devam ediyor. Özetle hem üretiyor, hem de ihraç ediyoruz. Önümüzdeki 10 yıllık dönemde de bu başarılı yükselişimizi devam ettireceğiz. 2016 yılı verilerine göre; seramik kaplama malzemelerinde 330 milyon metrekare üretim gerçekleşirken, seramik sağlık gereçlerinde bu miktar 310 bin ton olarak gerçekleşti. Seramik kaplamada üretim içinde ihracatın payı yüzde 24.5, seramik sağlık gereçlerinde ise yüzde 40.5 oldu.

"Seramik sektöründe 2017 yılı büyüme beklentisi yüzde dokuz"

Seramik ihracatı yılın ilk dokuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre seramik kaplama malzemelerinde yüzde 4.2, seramik sağlık gereçlerinde ise yüzde 6.3 oranında değer bazında büyüme gerçekleştirdi. Sanayi üretiminde ise yine yılın ilk 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre seramik kaplamada yüzde 0.6, seramik sağlık gereçlerinde yüzde 10.1 oranında büyüme kaydedildi. 2017 yılının tamamında ise büyümelerin son çeyrekteki performansının olumlu katkısı ile ilk 9 aylık oranların her birinin, 1.2'şer puan daha artarak gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Böylece yıl genelinde ihracatın desteğiyle sektör genelinde yüzde sekiz - dokuz arasında bir büyüme olacağını beklemekteyiz. Sektördeki bu büyüme beklentimiz 2017 yılındaki yüzde altı - yedilik inşaat sektörü büyümesi ile de uyumludur.

Seramik yüksek istihdam sağlayan bir sektör. Çok yüksek bir ithalat-ihracat dengesi var. Dolayısıyla bu tarz sektörlerde büyümemiz gerekiyor. Büyüyelim ki mutlak katkımız yani toplam rakamdaki katkımız büyüsün. Biz endekste en üste çıkarken toplam katkıda en üstlerde değiliz. Demek ki bu sektörü özel sektör - kamu işbirliği ile büyütmemiz lazım. Büyüttüğümüz zaman cari açığı hızla kapacağımızı düşünüyoruz. Bu konudaki en önemli sorunumuz ise Avrupa Birliği uyumu ile beraber bazı regülasyonlarda AB kaynaklı ama AB'nin bile uygulamadığı katı kurallar uyguluyor olmamız. AB'ye uyalım derken onların bile sanayisini kısıtlamadığı noktalardan daha yüksek bazı engeller çıkarıyoruz. Kamu ile yakın çalışıyoruz. Federasyonumuz kamu tarafından kabul ediliyor. Bu yanlış yorumları tekrar değerlendiriyoruz. Hem AB hem dünya standartlarında ele alıyoruz. Kısa sürede bunların sonuçlarını göreceğiz diye düşünüyorum. Bu tür katkı alındığı zaman bu yüksek katkı oranındaki bu sektörün büyüyeceğini ve cari açığın kapatılmasında bugünkünden daha da iyi bir rol alacağımıza inanıyoruz."

"Yeni bir başarı hikayesi yazmanın yolu sanayiden geçiyor"

Toplantıda kıssa bir sektör değerlendirmesi yapan Kale Grubu Başkanı ve CEO'su Zeynep Bodur Okyay, "Sektörün yararına olacak her çalışmaya firma olarak destek vermeyi görev edindik. Türkiye'nin dışa bağımlılığını azaltmak adına ciddi bir arayış içindeyiz. Yeni bir başarı hikayesi yazmanın yolu güçlü bir sanayiden geçiyor. Sanayide ithalata bağımlılık yüzde 8 ile 78 arasında değişiyor. Seramik sektörü ise dış ticaret fazlası veren ve konveksiyonel bir sektör. Ülkenin katma değerini artırmak için çabalıyoruz. Bu noktada verimsiz yatırımlardan kaçınmamız gerekiyor. Seramik ürünleri artık sadece bir ihtiyaç değil, estetik yönü de var. Bu nedenle markalaşma noktasında tasarım ve teknolojinin ağırlığını artırmalıyız" dedi.

Federasyon Genel Sekreteri Germiyan Saatçioğlu'nun seramik sektörünü genel rakamlarla değerlendirilmesiyle devam eden program Dr. Can Fuat Gürlesel'in ihracat katkı endeksi verilerini açıklamasıyla sona erdi.

(FOTOĞRAF)

(Tür: İstanbul)

Tsf Başkanı Çenesiz: "Seramik Sektörünün Büyümesi Cari Açığın Kapatılmasına Katkı Sağlar"
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Tsf Başkanı Çenesiz: 'Seramik Sektörünün Büyümesi Cari Açığın Kapatılmasına Katkı Sağlar' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.

  • Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?
    03:09 Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?

    Geçen sene Android 14'ü yayınlayan Google, bu yıl ise Android 15 işletim sistemini kullanıma sunacak. Xiaomi 12 serisi (Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12 Lite, Xiaomi 12S, Xiaomi 12S Pro, Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12X) Android 15 güncellemesi alacak mı? İşte tüm bildiklerimiz...

  • Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti
    03:03 Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti

    Bolu'da Sağlık Mahallesi'nde bir apartmanda meydana gelen olayda, ev sahibi Turgut D. ve kızı Meltem Z. bıçaklanarak yaralandı. Turgut D. olay yerinde hayatını kaybederken, Meltem Z. ise hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Şüpheli Serkan Z. ise polis tarafından yakalandı.

  • Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü
    02:54 Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü

    Bolu'nun Sağlık Mahallesi'nde ailenin damadı, tartıştığı eşi ve 65 yaşındaki kayınpederini bıçaklayarak öldürdü. Olay yerinden kaçan şahıs yakalanarak gözaltına alındı. Damat, polis ekiplerinin takibi neticesinde kısa süre içerisinde yakalanarak gözaltına alındı.


Advertisement