TÜ'deki arboretum ve herbaryum uygulama ve araştırma merkezi çalışmaları - - Son Dakika
Güncel

TÜ'deki arboretum ve herbaryum uygulama ve araştırma merkezi çalışmaları -

Trakya Üniversitesinde (TÜ) "Balkan Arboretumu ve EDTU Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi" çalışmalarına yeniden başladı.

31.12.2013 15:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Trakya Üniversitesinde (TÜ) "Balkan Arboretumu ve EDTU Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi" çalışmalarına yeniden başladı.

Rektör Prof. Dr. Yener Yörük, Fen Fakültesinde merkezde düzenlenen toplantıda, TÜ'de bitki türlerinin araştırma çalışmalarının 1998'de başladığını söyledi.

Merkezin, Trakya'daki bitki türlerinin araştırılması ve geliştirilmesi açısından önemli olduğunu belirten Yörük, şöyle konuştu:

"Önemli olan bu merkezi yaşamamızdır. Burada en az 30 yıllık bir birikim var. Hebaryum'u topluma daha da anlatmamız gerekiyor. 13 bin 28 bitki örneği gelecek için saklanıyor. Bu çok önemlidir. Geçmişte emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bu anlık bir şey değildir. Bilim sabırla gerçekleşmektedir. Milyon yıllık biyolojik hayat burada saklanıyor. Bunlar bizim için büyük bir arşiv. Nasıl ki kütüphaneler çok önemliyse, hayatın, yaşamın ve biyolojinin kütüphanesi de gelecek nesiller için önemlidir. Bunu daha koruyup geliştireceğimize inanıyorum."

Yörük, merkezin ikinci ayağının Balkan Arboretumu olduğunu, burada amaçlarının çocuklara ve gençlere doğayı ve tabiatı anlatmak olduğunu vurguladı.

Çocukların binalar içerisinde kuru ve skolastik eğitim aldıklarını dile getiren Yörük, "Ağacı bilmiyorlar, ağacın ismini bilmiyorlar, kuşu görmüyorlar, bilmiyorlar. Kavaktır, söğüttür, onlar tamam. Diğer türler bilinmiyor" diye konuştu.

Rektör, merkezin kültür, sanat ve turizm faaliyetlerine de katkı sağlayacağını kaydetti.

- Merkezin çalışmaları

TÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Ana Bilim Dalı Başkanı ve Balkan Arboretumu ve EDTU Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Feruzan Dane de merkezdeki ilk çalışmaların 1998-2004 yılları arasında yapıldığını söyledi.

2011'de de bazı girişimlerde bulunulmasına rağmen bu girişimlerin sonuçsuz kaldığını ancak bu yıl Prof. Dr. Yörük tarafından çalışmaların son noktaya getirildiğini belirten Dane, şöyle devam etti:

"EDTU Harberyumu'nda 13 bin 280, 133 familyaya ait vasküler bitki örneği vardır. 2010 kayıtlarına göre, 9 bin 234 bitki örneğinin tür ve tür altı düzeyinde teşhisi yapılmıştır. Teşhisi yapılmamış örnek sayısı 30 bin 65 civarındadır. Teşhisli örnekler 13 bin 36 tür ve tür altı taksonuna aittir. 11 bin 26 takson Trakya Florası, 86 takson Anadolu, 124 takson Türkiye dışındaki floraların elemanı. Endemik takson sayısı 70'tir. Dünya için ise 4 yeni takson vardır."

Doç. Dr. Mehmet Aybeke de üniversite alanındaki bölümlerin kavak, dişbudak, söğüt, karaağaç ve akasya türlerine ait olduğunu belirtti.

Edirne Orman İşletme Müdürlüğü ile çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Aybeke, "Arboretum alanında yeni düzenlemeler yapılacaktır. Kurumuş ve odunluk diye tabir edilen ağaçların temizlenmesi için gerekli yasal izin alınmıştır" diye konuştu.

Aybeke, Balkan Arboretumu ve EDTU Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi için üniversitenin içerisindeki 12 dönümlük alanda çalışmalar yapılacağını aktardı.

Toplantıya çok sayıda öğretim ve araştırma görevlisi katıldı.

arboretrum Herbaryum araştırma ve uygulama

Muhabir: Cihan Demirci

Yayınlayan: Sevil Çelik

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel TÜ'deki arboretum ve herbaryum uygulama ve araştırma merkezi çalışmaları - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement