TÜBA'nın "Pandemi Değerlendirme Raporu" ile kamuoyu doğru bilgiye ulaşacak - Son Dakika
Sağlık

TÜBA'nın "Pandemi Değerlendirme Raporu" ile kamuoyu doğru bilgiye ulaşacak

TÜBA\'nın "Pandemi Değerlendirme Raporu" ile kamuoyu doğru bilgiye ulaşacak

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, yayımladıkları "Pandemi Değerlendirme Raporu"nun yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelede ve sonrasında önemli rol oynayacağını belirterek, salgının etki ettiği birçok alana ilişkin çalışma yürüttüklerini söyledi.

21.04.2020 12:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, yayımladıkları "Pandemi Değerlendirme Raporu"nun yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelede ve sonrasında önemli rol oynayacağını belirterek, salgının etki ettiği birçok alana ilişkin çalışma yürüttüklerini söyledi.

Tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgınında kamuoyunun sağlıklı bilgiye ulaşabilmesi için TÜBA tarafından hazırlanan Pandemi Değerlendirme Raporu yayımlandı.

TÜBA'nın Kanser, Gıda ve Beslenme ile Sürdürülebilir Kalkınma, Finans ve Çevre Çalışma Grubu, TÜBA Genç Akademi ve Koronavirüs Bilim Kurulu üyelerinin de aralarında bulunduğu bilim insanları tarafından hazırlanan raporda, başta tıp olmak üzere iktisattan ekonomiye turizmden sürdürülebilir kalkınmaya kadar birçok alanda gerçekleştirilen çalışmaların yanı sıra Kovid-19 salgınında alınan önlemlere ilişkin bilgiler yer alıyor.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da dün Tarabya'daki Huber Köşkü'nde video konferans yöntemiyle düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada da bahsettiği raporda, bazı TÜBA üyelerinin yürütmekte olduğu Kovid-19 salgınına yönelik çalışmalar da bulunuyor.

"Amacımız kamuoyunun sağlıklı bilgiye ulaşmasını sağlamaktır"

Aynı zamanda Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesinde öğretim üyesi olarak görev yapan Şeker, rapora ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, raporu kamuoyunun sağlıklı bilgiye ulaşabilmesi için hazırladıklarını söyledi.

"Raporda multidisipliner olarak pandemi sürecinde neler yapıldığı, neler yapılması gerektiği, uluslararası alanda ve Türkiye'de salgın sürecinin nasıl yönetildiği ile pandemi süreci yönetiminin nelerden etkilendiğinin önemine vurgu yaptık." ifadesini kullanan Şeker, şöyle devam etti:

"Rapor beş bölümden oluşuyor ve belirli aralıklarla güncellenecek. Şu anda online olarak paylaşıma açtık. Amacımız kamuoyunun sağlıklı bilgiye ulaşmasını sağlamaktır. İnşallah sürecin sonunda da kitaplaştırılacak. Böylece tarihe bir kayıt düşülmüş olacak. Raporda 'Salgın sonrasında insanları nasıl bir ekonomik, toplumsal gelişim ve dönüşüm bekliyor?' konusu en çok önemsediğimiz konudur. Devletler ve bireyler bu salgın sonrasında ne ile karşılaşacak şeklinde bir tablo sunmaya çalıştık."

"Bu süreçte turizmciye sahip çıkılmalı"

Şeker, raporda ekonomi, üretim, tüketim, sosyal haklar ve devlet idarecilerinin dikkat etmesi gereken hususlara ilişkin birçok konu başlığının yer aldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Örneğin kırılgan bir sektör olan turizm ülke ekonomisinde çok önemli bir yere sahip. Bu yüzden turizm alanına dikkat edilmesi gerekiyor. Turizm yatırım ve organizasyonlarının korunup kollanması gerekiyor. Bunun yanında sağlık turizminin salgından sonra canlanacağını öngörüyoruz. Bu alanda iyi bir pazar oluşturma şansı yakalayabiliriz. Öte yandan Sağlık Bakanlığı'nın Bilim Kurulu üzerinden yürüttüğü süreç de gayet güzel bir şekilde gidiyor. Bilimsel veriler ışığında kendisini güncelleyerek ilerliyor. Yine bu çalışma genç bilim insanları ve TÜBA üyelerinin 10 gün boyunca gece gündüz çalışmasıyla çok kısa bir sürede hazırlandı. Derlemelerle de kendisini devam ettirecek. Çok güzel geri dönüşler aldık. Tabii aldığımız eleştiriler de oldu. Bunlardan da istifade ediyoruz."

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık TÜBA'nın 'Pandemi Değerlendirme Raporu' ile kamuoyu doğru bilgiye ulaşacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hemofili Hastalarının Karşılanmamış İhtiyaçlarına Dikkat Çekildi
    14:23 Hemofili Hastalarının Karşılanmamış İhtiyaçlarına Dikkat Çekildi

    Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir, hemofili hastalarının yaşam kalitesini iyileştirebilmek adına bakım ve tedavide çeşitli gelişmelerin olduğunu ancak hala birçok karşılanmamış ihtiyacın bulunduğunu bildirdi. Hemofili, dünyada yaklaşık 1 milyon 125 bin, Türkiye'de ise 6 binden fazla kişiyi etkiliyor. Prof. Dr. Demir, Dünya Hemofili Günü dolayısıyla hemofiliyle yaşamaya dair farkındalığı artırmak ve bu alandaki karşılanmamış ihtiyaçlara dikkati çekmek için değerlendirmelerde bulundu.

  • Edremit Körfezi'nden Organik Zeytin Sütü İlgi Görüyor
    14:22 Edremit Körfezi'nden Organik Zeytin Sütü İlgi Görüyor

    Balıkesir'in Edremit körfezi ilçelerinde üretilen zeytin sütü, organik yöntemlerle elde edilen özel bir yağdır. Zeytinler taş değirmende ezilerek hiçbir baskı işlemi görmeden damlama yöntemiyle yağ elde edilir. Zeytin sütü, yüksek miktarda E vitamini, A.D.K vitaminleri, polifenoller ve mikro besinler içerir. Kalp damar sağlığına, kötü kolesterolü düşürmeye ve yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcıdır. Zeytin sütü, saflık ve temizlik anlamında kullanılan özel bir zeytinyağıdır ve doğal yollarla üretilip paketlenir.

  • Trakya Üniversitesi Rektörü, Bulgaristan'da görev yapan sağlık personellerini ağırladı
    14:15 Trakya Üniversitesi Rektörü, Bulgaristan'da görev yapan sağlık personellerini ağırladı

    Bulgaristan'da çeşitli hastanelerde görev yapan sağlık personelleri Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu'nu makamında ziyaret etti. Rektör Tabakoğlu, ziyarette Trakya Üniversitesi ve hastanesi hakkında bilgi verdi. Üniversitenin sağlık konusunda bölgenin en büyük güçlerinden birisi olduğunu ifade eden Tabakoğlu, Kırcaali Dr. Atanas Dafovski Hastanesi ile yapmış oldukları işbirliği dolayısıyla duyduğu memnuniyeti ifade etti ve her zaman ortak çalışmalara hazır olduklarını bildirdi.

  • Adana'da C Vitamini Şenliği düzenlendi
    13:29 Adana'da C Vitamini Şenliği düzenlendi

    Adana'nın merkez Yüreğir ilçesinde düzenlenen 'C Vitamini Şenliği'nde öğrencilere ve vatandaşlara portakal suyu ikram edildi. Yüreğir Kaymakamı Mehmet Aksu, etkinlikte yaptığı açıklamada, bağımlılıkla mücadele kapsamında bu etkinliği düzenlediklerini belirterek, halkı bağımlılıktan uzak tutmaya devam edeceklerini söyledi.

  • Kalp Sağlığı İçin Tuz Kullanımı Azaltılmalı ve Düzenli Fiziksel Aktivite Yapılmalı
    13:15 Kalp Sağlığı İçin Tuz Kullanımı Azaltılmalı ve Düzenli Fiziksel Aktivite Yapılmalı

    Kırklareli Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslı Kurtar Mansıroğlu, kalp sağlığını korumak için tuz kullanımının azaltılması, sigara ve alkolün bırakılması ve düzenli fiziksel aktivitenin önemini vurguladı. Mansıroğlu, kalp hastalıklarının erken teşhisinin önemli olduğunu belirtirken, aşırı kilo, yetersiz fiziksel aktivite, tansiyon, diyabet, sigara ve alkol kullanımının kalp hastalığını tetiklediğini ifade etti. Ayrıca, günlük 5 gramdan fazla tuz tüketilmemesi gerektiğini ve düzenli fiziksel aktiviteye özen gösterilmesi gerektiğini söyledi.

  • İngiltere'de Yeni Neslin Hayat Boyu Sigaraya Erişimi Yasaklanıyor
    13:04 İngiltere'de Yeni Neslin Hayat Boyu Sigaraya Erişimi Yasaklanıyor

    İngiltere'de hükümet, yeni neslin sigaraya erişimini yasaklayacak bir tasarıyı parlamentoya sunuyor. 1 Ocak 2009'dan sonra doğanlara sigara satışının yasaklanması planlanıyor. Ancak yasa, iktidardaki Muhafazakar Parti içinde tartışmalara neden oluyor. Yasanın ana muhalefetteki İşçi Partisi ve Liberal Demokrat Parti vekillerinin oylarıyla geçmesi bekleniyor. Yasa, sigara içmeyi değil, sigara ürünlerinin satışını yasaklamayı içeriyor. Bu adımla binlerce hayatın kurtarılması ve sağlık sisteminin üzerindeki baskının azalması hedefleniyor.

  • İngiltere'de Yeni Neslin Hayat Boyu Sigaraya Erişimi Yasaklanıyor
    13:04 İngiltere'de Yeni Neslin Hayat Boyu Sigaraya Erişimi Yasaklanıyor

    İngiltere'de hükümet, yeni neslin sigaraya erişimini yasaklayacak bir tasarıyı parlamentoya sunuyor. 1 Ocak 2009'dan sonra doğanlara sigara satışının yasaklanması planlanıyor. Ancak yasa, iktidardaki Muhafazakar Parti içinde tartışmalara neden oluyor. Yasanın ana muhalefetteki İşçi Partisi ve Liberal Demokrat Parti vekillerinin oylarıyla geçmesi bekleniyor. Yasa, sigara ürünlerinin satışını yasaklamayı içeriyor ve elektronik sigaraları da daha az cazip hale getirmeyi amaçlıyor. Yapılan araştırmalar, 18 yaşın altındaki çocukların elektronik sigara deneme oranının yasak olmasına rağmen yüksek olduğunu gösteriyor. Yasağın bu sene sonuna doğru yasalaşması bekleniyor.

  • Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde sakuralar çiçek açtı
    12:57 Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde sakuralar çiçek açtı

    Türk-Japon ortaklığında açılan Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi bahçesine dikilen Japonya'nın ulusal simgelerinden biri olan sakuralar çiçek açtı. Hastane bahçesini süsleyen çam ve sakuralar havadan görüntülendi. Türk-Japon dostluğunu simgeleyen hastane, Kamu Özel İş Birliği modeliyle inşa edilmiş olup, yüksek yatak kapasitesi ve sismik izolatörleriyle dikkat çekmektedir. Baharın gelmesiyle birlikte hastane bahçesindeki sakuralar pembe renkleriyle göz kamaştırmaktadır.

  • Konya'da Çinko Sacın Kırılması Sonucu Düşen Kişi Yaralandı
    12:41 Konya'da Çinko Sacın Kırılması Sonucu Düşen Kişi Yaralandı

    Konya'nın Beyşehir ilçesinde bir kişi, çıktığı barakanın üzerindeki çinko sacın kırılması sonucu yaklaşık 2 metreden düşerek yaralandı. İhbar üzerine olay yerine sağlık ekipleri sevk edildi ve yaralı kişi ambulansla hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.

  • Tekirdağ Çorlu'da Sürücü Rahatsızlanarak Kaza Geçirdi
    12:19 Tekirdağ Çorlu'da Sürücü Rahatsızlanarak Kaza Geçirdi

    Tekirdağ Çorlu'da direksiyon başında rahatsızlanan sürücü, trafik kazası geçirdi. Hastaneye kaldırılan kadının sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu öğrenildi. Kaza, Alipaşa Mahallesi İsmetpaşa Bulvarı üzerinde meydana geldi. Ali Kayan kavşağı istikametinden Çetin Emeç Bulvarı istikametine seyreden Fatme Yıldız (60) idaresindeki TX 1357 TM plakalı (Bulgaristan) otomobil, sürücüsünün rahatsızlanarak direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu park halindeki bir otomobile çarptı. İhbar üzerine olay yerine gelen sağlık ekipleri sürücü Fatme Yıldız'a ilk müdahaleyi yaptı. Ambulansla Çorlu Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak yoğun bakıma alınan kadının hayati tehlikesinin devam ettiği öğrenildi. Kazayla ilgili polis tarafından inceleme başlatıldı.


Advertisement