TÜBİTAK Başkanı Mandal: "Teknolojide aşılması gereken engeller sağlam iş birliklerini gerektiriyor" - Son Dakika
Ekonomi

TÜBİTAK Başkanı Mandal: "Teknolojide aşılması gereken engeller sağlam iş birliklerini gerektiriyor"

TÜBİTAK Başkanı Mandal: "Teknolojide aşılması gereken engeller sağlam iş birliklerini gerektiriyor"

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBİTAK olarak üniversiteler, girişimciler ve firmalar için ülkedeki ana fon kurumu konumunda olduklarını belirterek, "Teknoloji konusunda aşılması gereken birçok engel, sağlam iş birliklerini gerektiriyor.

17.02.2020 13:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBİTAK olarak üniversiteler, girişimciler ve firmalar için ülkedeki ana fon kurumu konumunda olduklarını belirterek, "Teknoloji konusunda aşılması gereken birçok engel, sağlam iş birliklerini gerektiriyor. Günümüzde girdiye yapılan yatırımlardan daha çok çıktıları elde edebileceğimiz yatırımlara yöneldik. İnsan kaynakları ve bilgi açısından klasik yöntemleri kullanma taraftarı değiliz. Kapasite oluşturmak için çalışmalarımızı hızla devam ettiriyoruz." dedi.

Birleşik Krallık Uluslararası Ticaret Departmanı tarafından Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın da katılımıyla düzenlenen Birleşik Krallık Teknoloji Konferansı'na katılan Mandal, İngiltere ve Türkiye Teknoloji Ortaklığı Paneli'nde konuştu.

Buradaki konuşmasında, gelişen ülkeler gibi Türkiye'de de özellikle 2000'li yıllarda kapasite artırımı oluşturmak için çok fazla yenilikçi yatırımlar yapıldığını hatırlatan Mandal, "Biz bu konuda inovasyonun da gelişmesini sağladık. Teknoloji konusunda aşılması gereken birçok engel, sağlam iş birliklerini gerektiriyor. Günümüzde girdiye yapılan yatırımlardan daha çok çıktıları elde edebileceğimiz yatırımlara yöneldik. İnsan kaynakları ve bilgi açısından klasik yöntemleri kullanma taraftarı değiliz. Kapasite oluşturmak için çalışmalarımızı hızla devam ettiriyoruz." ifadelerini kullandı.

Mandal, teknoloji platformları geliştirdiklerinin altını çizerek, diğer Ar-Ge merkezleri ve üniversitelerle de iş birliği yaparak çalışmaların ticarileştirilmesi için büyük platformlarla beraber hareket ettiklerini kaydetti.

Yıllık çalışmalarla ürünlerin ticarileştirilmesinin önemine işaret eden Mandal, sözlerine şöyle devam etti:

"Biz bu noktada sadece proje fonlamalarıyla kalmıyoruz, platformları da fonluyoruz. TÜBİTAK bunları aynı zamanda kontrol ve takip ediyor. Birtakım çalışmalar ve fonlamalardan bahsedildi bakan beyin sunumunda. Özellikle farklı mekanizmaları kullanarak Türkiye'nin bu alanlarda önemli bir oyuncu olması üzerine bireyleri değil büyük oluşumları ve önemli platformları destekliyoruz. Bunun yanında istihdama da önem veriyoruz. Özellikle doktora çalışması yapan araştırmacıları destekleyerek burslar veriyoruz. Kariyer programlarıyla yeni mezunları sanayide etkine hale getirmeye çalışıyoruz. Özellikle uluslararası araştırma çalışmalarına destek sağlıyoruz. ve gördüğümüz etkilere bakacak olursak yurt dışında olan desteklediğimiz araştırmacılar sonrasında ülkemize geri dönüyorlar. Bilginin yaratılmasına sebep olan platformların oluşturulması ülkenin ve insanların gelişmesine katkıda bulunuyor. Bu alanı geliştirmeye yönelik çalışmalar ve görüşmeler yapacağız bugün içerisinde."

"İngiltere ve Türkiye imalatta birçok benzerliğe sahip"

İngiltere İmalatçılar Organizasyonu ve Make UK Üst Yöneticisi (CEO) Stephen Phipson da Türkiye'yle çok önemli iş birlikleri içinde olduklarını belirterek, "İngiltere ve Türkiye'de imalat sektöründe çok benzerlikler görüyoruz. Birçok sinerjinin iki ülke arasında yaratılabileceğini düşünüyorum. Şu anda özellikle inovatif olarak geliştirilebilecek alanlar söz konusu." şeklinde konuştu.

Phipson, İngiltere'de yaklaşık 43 bin civarında imalatçı şirket olduğunu hatırlatarak, halihazırdaki üretim alanlarını terk ederek yeni teknolojilerde imalat yapılması gerektiğini vurguladı.

İki ülkenin de özellikle yüksek üretim yapan ya da yüksek teknoloji kullanan kurumlarını artırması gerektiğine dikkati çeken Phipson, şunları söyledi:

"Amerikalılarla bu konuda çok müzakere ettik, üretim ortamının artması için ve iş birliklerinin geliştirilmesine yönelik. Yapmamız gereken de çok basit daha çok bir arada çalışmak. Geçen ay yaklaşık 17 milyon insanın otomatik olarak dijital ortamlara bağlandığını gördük sadece. Otomotivdeki ya da ilaç sektöründeki bildiğimiz çok önemli şirketlerin kendilerini dijitalleşmeye adapte ettiklerini görüyoruz. Bu durum heyecan verici bir alan olarak karşımıza çıkıyor." diye konuştu.

"Türkiye'de teknoloji üretimi çok düşük maliyetli"

Admost Mediation Kurucusu ve Yöneticisi Erdem Yurdanur da 2012 yılından bu yana İngiltere'de yaşayarak oradaki yatırım ekosistemini yakından görme imkanı bulduğunu belirterek, iki ülke arasındaki farklılıkların hem avantaj hem de dezavantajlar doğurmasına rağmen yapılacak iş birliklerinin çok önemli olduğunu aktardı.

Türkiye'deki teknoloji üretiminin çok düşük maliyetli olmasının ilk dikkat çeken unsur olduğunu kaydeden Yurdanur, "Türkiye'ye genel bakacak olursak biraz dışarıya kapalı durumda. Londra ise aslında dünyanın bir başkenti, kentin çoğunluğunu İngiliz olmayanlar oluşturuyor. Ben mobil uygulama işinde meşgulum ve sektörün en önemli insanlarına ulaşmam sadece 15 dakikamı alıyor. Türkler beni daha iyi anlayacaktır, burada işler farklı yürüyebiliyor." ifadelerini kullandı.

Yurdanur, yeni teknolojilerle beraber daha çok mobil ortaklıkların yapılabileceğine işaret ederek, şöyle devam etti:

"Yeni şirketler ve start-up'lar ile çalışmak çok önemli. Melek yatırımcılar bu konuda çok kritik rol oynuyor. Türkiye'deki girişimcilerin acele etmemeleri lazım bazı konularda. Örneğin, burada başarılı olabilirsiniz ama İngiltere'de değil. Dünyada birçok insan büyük verinin ve makine öğrenmenin ne anlama geldiğini henüz bilmiyor, bununla soru sormayı öğrenmelisiniz cevap vermeyi değil."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi TÜBİTAK Başkanı Mandal: 'Teknolojide aşılması gereken engeller sağlam iş birliklerini gerektiriyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Antalya Büyükşehir Belediyesi ile Meslek Odaları ve Gastronomi Derneği Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı
    14:19 Antalya Büyükşehir Belediyesi ile Meslek Odaları ve Gastronomi Derneği Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı

    Antalya Büyükşehir Belediyesi, Antalya Meslek Odaları Eşgüdüm Kurulu ve Akdeniz Gastronomi ve Mutfak Yıldızları Derneği arasında iş birliği protokolü imzalandı. Protokol kapsamında ortak hizmet projeleri gerçekleştirilecek ve Antalya'nın çevre, ekoloji ve gastronomi alanlarındaki potansiyeli değerlendirilecek.

  • Kazakistan Cumhuriyeti Antalya Başkonsolosu MÜSİAD Antalya ile bir araya geldi
    14:05 Kazakistan Cumhuriyeti Antalya Başkonsolosu MÜSİAD Antalya ile bir araya geldi

    Kazakistan Cumhuriyeti Antalya Başkonsolosu Kuat Kanafeyev, MÜSİAD Antalya Başkan'ı Ali Akçay ve yönetim kurulu üyeleri ile bir araya gelerek Kazakistan'ın potansiyel yatırım alanları hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Başkonsolos Kanafeyev, Kazakistan'ın stratejik konumu, büyük pazarlara erişim kolaylığı, yatırım teşvikleri, doğal rezervleri ve Astana Uluslararası Finans Merkezi hakkında detaylı bilgiler paylaştı. Görüşme sonunda Başkonsolos Kanafeyev, MÜSİAD Antalya yönetimini Kazakistan'a davet etti.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: Temmuz ayında enflasyona göre emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
    14:05 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Temmuz ayında enflasyona göre emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız

    Cumhurbaşkanı Erdoğan: Temmuz ayında enflasyona göre emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız.

  • CHP Pamukkale Belediye Başkan Adayı Emeklilere Destek Sözü Verdi
    14:04 CHP Pamukkale Belediye Başkan Adayı Emeklilere Destek Sözü Verdi

    CHP Pamukkale Belediye Başkan Adayı Ali Rıza Ertemur, emeklilere yönelik açıklamalarda bulunarak, Pamukkale Belediyesi'nin emeklilere sosyal ve ekonomik destekler sağlayacağını belirtti.

  • Avusturya Hava Yolları Kabin Görevlileri Maaş Artışı Talebiyle Grevde
    14:00 Avusturya Hava Yolları Kabin Görevlileri Maaş Artışı Talebiyle Grevde

    Avusturya Hava Yolları'nda çalışan kabin görevlileri, maaşlarının artırılması talebiyle greve gitti. Grev nedeniyle 400'ün üzerinde uçuş iptal edilirken, yaklaşık 52 bin yolcu etkilendi. VIDA Sendikası, çalışanların aylık gelirlerinin yüzde 27 artırılmasını talep ederken, şirket yüzde 18 artış önerisinde bulunuyor.

  • Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş., Çorum'da Enerji Altyapısını Güçlendiriyor
    13:56 Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş., Çorum'da Enerji Altyapısını Güçlendiriyor

    Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş. (YEDAŞ), Samsun, Ordu, Çorum, Amasya ve Sinop illerinde hizmet veren yaklaşık 3 milyon kişiye kesintisiz ve kaliteli enerji sağlamak amacıyla Çorum'da dev bir yatırım gerçekleştiriyor. Yatırım kapsamında Çorum Zanaatkarlar Sitesi'nde yapılan çalışmalarla enerji altyapısı tamamlanırken, bölgeye toplamda 165 milyon TL yatırım yapıldı. YEDAŞ'ın bu projeleri desteklemesiyle Çorum'da hizmet veren esnafların tek bir çatı altında toplanacağı modern sanayi projesi tamamlanmış oldu.

  • Emekli ve yaşlılara yapılan yardımlar sosyal harcamaların en büyük bölümünü oluşturdu
    13:53 Emekli ve yaşlılara yapılan yardımlar sosyal harcamaların en büyük bölümünü oluşturdu

    TÜİK'in istatistiklerine göre, emekli ve yaşlılara yapılan yardımlar, sosyal harcamaların en büyük bölümünü oluşturdu. 1 trilyon 267 milyar 924 milyon liralık sosyal yardımların 567 milyar 450 milyon TL'si emekli ve yaşlılar için yapıldı. Sosyal koruma harcaması 2022'de bir önceki yıla göre yüzde 60,2 artış göstererek, 1 trilyon 291 milyar 77 milyon TL oldu. Sosyal koruma yardımlarında ise en büyük harcama 567 milyar 450 milyon TL ile emekli/yaşlılara yapılan harcamalar oldu.

  • Emekliler, düşük maaşlara tepki gösterdi
    13:53 Emekliler, düşük maaşlara tepki gösterdi

    Emekliler, düşük maaşlarını artırma taleplerine yanıt vermeyen iktidarın, ulaşım, tarım kredi marketleri, GSM operatörleri, sinema ve tiyatrolarda özel indirim başlatılacağını ilişkin açıklamalarına tepki gösterdi. Emekliler, sıkıntılarını ve taleplerini dile getirdi.

  • Karadeniz'de Balıkçılar Sezonu Erken Bıraktı
    13:49 Karadeniz'de Balıkçılar Sezonu Erken Bıraktı

    Karadeniz'de balıkçılar, balık boylarının istenilen seviyede olmaması nedeniyle erken paydos yaptı. Balıkçılar, sürdürülebilen avcılığın devamı için paydos ederek, gelecek sezon için hazırlıklara başladıklarını söylediler.


Advertisement