Tübitak Gençleri Bilim İnsanı Olmaya Teşvik Ediyor - Son Dakika
Teknoloji

Tübitak Gençleri Bilim İnsanı Olmaya Teşvik Ediyor

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Marmara Araştırma Merkezi (MAM) İş Geliştirme Birimi Yöneticisi Nuh Yılmaz, "Tüm gelişmiş ülkelerin yaptığı gibi gençlerin bilime yönelmelerini ve bilimi meslek olarak seçmelerini teşvik etmek gerekiyor.

16.01.2016 11:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KADİR YILDIZ - Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Marmara Araştırma Merkezi (MAM) İş Geliştirme Birimi Yöneticisi Nuh Yılmaz, "Tüm gelişmiş ülkelerin yaptığı gibi gençlerin bilime yönelmelerini ve bilimi meslek olarak seçmelerini teşvik etmek gerekiyor. Merkezimizde yaptırdığımız geziler sonrasında gençlerin bilime ilgisi, merakı somut bir seviyeye geliyor" dedi.

Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de yeniliğin ve gelişmenin en yoğun olduğu merkezlerden biri olan TÜBİTAK MAM'a gençlerin yoğun ilgi gösterdiğini söyledi.

Merkezi yılda yaklaşık 2 bin öğrencinin ziyaret ettiğini ifade eden Nuh Yılmaz, bunların yarısının üniversite öğrencisi olduğunu dile getirdi.

Yılmaz, özellikle mühendislik fakültesi öğrencilerinin burada yer almak istediğini belirterek, "TÜBİTAK MAM olarak bilimin ve yeniliğin Türkiye sathına yayılmasını istiyoruz. Maalesef Türkiye'de gençlerimiz bilime kullanıcı düzeyinde ilgi gösteriyor. Oysa bilim adamlarıyla bir araya gelebilecekleri, onlarla laboratuvarda deney yapabilecekleri ortamların sayısı fazla olsa, gençlerin bilime yönelik ilgisinin artacağını düşünüyorum. Çünkü bizim teknolojiyi oluşturacak insana ihtiyacımız var. Tüm gelişmiş ülkelerin yaptığı gibi gençlerin bilime yönelmelerini ve bilimi meslek olarak seçmelerini teşvik etmek gerekiyor. Merkezimizde yaptırdığımız geziler sonrasında gençlerin bilime ilgisi, merakı somut bir seviyeye geliyor" diye konuştu.

Prof. Dr. Aziz Sancar'ın geçen yıl Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmasının merkezlerine ilgiyi artırdığını anlatan Nuh Yılmaz, bundan da memnun olduklarını dile getirdi.

"Her yıl 350 öğrenciye staj yaptırıyoruz"

Yılmaz, gençleri laboratuvarda bilim adamlarıyla buluşturduklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Burada deneylerin içinde yer alıyorlar. Dolayısıyla bilimin sıkıcı olmadığını, bilim insanlarının dış dünyaya kapalı olarak çalışmadıklarını, aslında bilimin araştırdıkça çok zevkli olduğunu bu gezilerde öğreniyorlar. Bize yaptıkları geri dönüşten bunu anlıyoruz. Türkiye'de her bin kişiye düşen araştırmacı sayısı Avrupa ve ABD'nin altında. Türkiye'de bin kişi başına düşen tam zamanlı araştırmacı sayısı 3,5 iken, bu rakam ABD'de 8,7, Güney Kore'de 12 düzeyinde. Türkiye olarak 2023 hedeflerimize ulaşmak istiyorsak, hem kalite olarak hem de sayı olarak araştırmacı sayımızı artırmamız gerekiyor. Her yıl merkezimizde 350 öğrenciye staj yaptırıyoruz. Gezilere katılanların çoğu staj başvurusunda bulunuyor. Merkeze hayran kalıyorlar. Demek ki bu geziler gençlerin bilime karşı bakış açısında olumlu etki yapmış."

"Milli" kavramının yerli imkanlarla geliştirilebilir anlamı taşıdığını vurgulayan Nuh Yılmaz, buradan ürünü geliştirecek insanın yerli olmasının da ortaya çıkan sonucu milli yaptığına işaret etti.

Yılmaz, Türkiye'de genellikle ürün ve proje bazında hedeflemeler yapıldığını aktararak "Eğitilmiş insan gücü, yurt dışına sattığınız malın kilogram fiyatından daha değerlidir. TÜBİTAK MAM olarak biz bu değere, insanımıza yatırım yapıyoruz. 900'ün üzerinde çalışan sayımız var. Araştırmacılarımızın yüzde 50'si de yüksek lisans ve doktora yapmış. Bu ve bunun gibi insanlar yapacakları çalışmalarla ülkemizi daha iyi noktalara taşıyacak" şeklinde konuştu.

"Araştırmacı olarak ülkemize katkı sağlamak istiyoruz"

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği 4'üncü sınıf öğrencisi Zihni Baykara da çeşitli üniversitelerin mühendislik fakültelerinden 15 arkadaşıyla TÜBİTAK MAM'ı gezdiklerini dile getirerek, buradaki enstitü ve laboratuvarlardaki çalışmaları incelediklerini ifade etti.

Enstitüdeki insanların bilim adına önemli çalışmalar yürüttüğüne dikkati çeken Baykara, şunları kaydetti:

"Bizler Türkiye'nin geleceğinin mühendisleriyiz. Buradaki çalışmaları yakından takip etmemiz, gelişmemiz açısından önemli. Okulda gördükleri teorik bilgilerin burada uygulamasını da gördük. Merkezi gördükten sonra, lisansı bitirdikten sonra yüksek lisans yapıp TÜBİTAK MAM'daki Enerji Enstitüsü'nde yenilenebilir enerji ve diğer bir alan olan otomotiv alanında çalışmak istiyorum. Diğer arkadaşlarım da artık yüksek lisans yapmayı düşünüyor. 2023 hedefleri doğrultusunda lisans eğitiminin ötesinde bir alan çalışması gerekli. Ar-Ge alanında çalışma önemli ve bizim teknolojiyi yönetmemiz gerekiyor. Biz gençler bunun üstesinde gelebiliriz."

Kaynak: AA

Son Dakika Teknoloji Tübitak Gençleri Bilim İnsanı Olmaya Teşvik Ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • VEDAŞ Muş İl Müdürlüğü, Karlı Yolları Aşarak Elektrik Arızasını Giderdi
    14:33 VEDAŞ Muş İl Müdürlüğü, Karlı Yolları Aşarak Elektrik Arızasını Giderdi

    VEDAŞ Muş İl Müdürlüğü ekipleri, karlı yolları aşarak ulaştıkları enerji nakil hattındaki arızayı gidererek, bölgeye elektrik verilmesini sağladı. Olumsuz hava koşullarına rağmen çalışmalarını sürdüren elektrik arıza ekibi, vatandaşların mağdur olmaması için sahada canla başla çalışıyor. Kar ve tipi nedeniyle kırsal bölgelerde yaşanan enerji kesintilerine anında müdahale eden ekipler, kesintisiz enerji sağlamaya çalışıyor.

  • Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin savunma ve havacılıkta başarı hikayesini vurguladı
    14:09 Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin savunma ve havacılıkta başarı hikayesini vurguladı

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin son 20 yılda savunma ve havacılıkta büyük bir başarı hikayesi ortaya koyduğunu belirtti. Türk gençlerinin önündeki engeller kaldırıldığında dünyanın en iyi teknolojilerini geliştirebileceklerini gösterdiklerini vurgulayan Kacır, Türkiye'nin iftihar kaynağı projelerin genç mühendisler tarafından geliştirildiğini söyledi. Ayrıca, Bakan Kacır, Türk gençliğiyle birlikte yeni başarı hikayelerini sürdürmek istediklerini ve uzayda da daha geniş bir ekosistem inşa etmek için çalıştıklarını belirtti.

  • Kapadokya Üniversitesi İHA'sı tescil sertifikası ve sanayi sicil belgesi aldı
    13:39 Kapadokya Üniversitesi İHA'sı tescil sertifikası ve sanayi sicil belgesi aldı

    Kapadokya Üniversitesi (KÜN) İnsansız Hava Aracı Sistemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından üretilen İHA, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden tescil sertifikası ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan sanayi sicil belgesi aldı. İHA'nın üretiminden seri üretime geçilmesi hedeflenirken, hava taksi ve kargo taşımacılığı gibi farklı uygulama alanları da planlanmaktadır.

  • Kırıkkale'de 9 Şüpheli Yakalandı, 7 İşlem Başlatıldı
    11:18 Kırıkkale'de 9 Şüpheli Yakalandı, 7 İşlem Başlatıldı

    Kırıkkale'de siber suçlarla mücadele çalışmaları kapsamında 9 şüpheli yakalandı ve 7 işlem başlatıldı. İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, sosyal medya hesaplarında suç unsuru tespit edilen 102 kullanıcıyı belirledi. Ayrıca, SİBERAY Projesi kapsamında düzenlenen etkinliklerde 160 vatandaş bilgilendirildi.

  • Türk Savunma Sanayisi Alt Yüklenicileri Kritik Görevler Üstleniyor
    11:03 Türk Savunma Sanayisi Alt Yüklenicileri Kritik Görevler Üstleniyor

    Türk savunma sanayisinin alt yüklenicileri, sahip oldukları teknolojik yetkinlikleriyle milli muharip uçak KAAN'dan milli fırkateyn TCG İstanbul'a Türkiye'nin kritik platformlarında önemli görevler üstleniyor.

  • iOS 18 ile Apple Watch'ta Topografik Haritalar Özelliği Geliyor
    10:34 iOS 18 ile Apple Watch'ta Topografik Haritalar Özelliği Geliyor

    Apple, iPhone'ların işletim sistemi iOS için geliştirme çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda şirket, önümüzdeki aylarda iOS 18 sürümünü yayınlamaya hazırlanıyor. Merakla beklenen yeni işletim sistemi, önemli yenilikler getirecek. Son iddialara göre bu yenilikler arasında Apple Watch'da yer alan Topografik Haritalar da yer alacak. iOS 18 ile birlikte kullanıcılar, yürüyüş gibi açık hava etkinlikleri sırasında patikaları, rakımı ve uğrayabilecekleri noktaları gösteren Topografik Haritalar özelliğinden faydalanabilecekler. Şu anda yalnızca Amerika Birleşik Devletleri'nde kullanılabilen bu özellik, iOS 18, macOS 15 ve visionOS 2 işletim sistemlerine de eklenecek ve iPhone, Mac ve Vision Pro gibi cihazlarda da kullanılabilecek. Apple, iOS 18'i WWDC 2024 etkinliğinde tanıtacak ve akabinde kullanıma sunacak. Ayrıca, etkinlikte iPadOS 18, macOS 15 ve watchOS 11 gibi diğer işletim sistemlerinin de tanıtılması bekleniyor.

  • Elon Musk, Grok AI'yı tüm X Premium kullanıcıları için yayınlayacak
    10:34 Elon Musk, Grok AI'yı tüm X Premium kullanıcıları için yayınlayacak

    Elon Musk, Grok AI teknolojisinin tüm X Premium kullanıcıları için yayınlanacağını açıkladı. Grok AI, yapay zeka araçlarına rakip olarak geliştirilmiş ve daha mizahi ve bilgi kaynağı açısından daha gelişmiş olarak tanıtılmıştır. Ayrıca Grok'a akıl almaz bir eğlence modu da eklenmiştir. Grok 1.0 modelinin bu hafta içerisinde tam olarak Premium kullanıcılarına sunulması beklenmektedir.

  • Türkiye'nin gözlem uydusu İMECE, Uluslararası Uzay İstasyonu'nu çekti
    10:33 Türkiye'nin gözlem uydusu İMECE, Uluslararası Uzay İstasyonu'nu çekti

    TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü tarafından tasarlanan İMECE gözlem uydusu, Uluslararası Uzay İstasyonu'nun fotoğrafını çekti. Uydu, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezaravcı'nın da görev yaptığı ISS'yi görüntüledi.

  • Mercedes-Benz G-Serisi: Efsanevi Bir SUV
    10:33 Mercedes-Benz G-Serisi: Efsanevi Bir SUV

    Mercedes-Benz'in efsanevi SUV modeli olan G-Serisi, sağlam yapısı, benzersiz tasarımı ve üstün performansıyla dikkat çekiyor. Hem arazi tutkunlarının hem de lüks araç sevenlerin beklentilerini karşılayacak şekilde tasarlanmış bir otomobil olarak öne çıkıyor.


Advertisement