Tüik'ten Gazetecilere "İstatistik Okuryazarlığı" Semineri - Son Dakika
Ekonomi

Tüik'ten Gazetecilere "İstatistik Okuryazarlığı" Semineri

TÜİK Başkanı Aydemir: "Milli geliri, 2017 2018 gibi revize etmeyi planlıyoruz" "Eurostat belli bir takvimde bu zaman dilimine geçilmezse, milli geliri yok sayıyor" "Çok boyutlu yoksulluk çalışması yapıldı, yıl sonunda veriler açıklanacak"

29.11.2014 14:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Birol Aydemir, milli gelir rakamlarını 2017-2018 gibi revize etmeyi planladıklarını belirterek, "Eurostat (Avrupa İstatistik Ofisi), belli bir takvimde bu zaman dilimine geçilmezse, milli geliri yok sayıyor" dedi.

TÜİK ve Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) işbirliğinde Cornelia Diamond Golf Resort&Spa Otel'de muhabirlere yönelik İstatistik Okuryazarlığı Semineri düzenlendi. Seminerin açılış konuşmasını yapan Aydemir, makro istatistiklerin iyi kullanılmasının önemine değindi.

Verileri kullanmak, karar almak, sorunları tespit etmek ve çözüm önerileri sunmak için üretim yaptıklarını anlatan Aydemir, "Bir iş iyi yapılmadıysa ilk sorumlu biz, sonra sizlersiniz. Sizlerle sorunlarımızı paylaşmak ve yardım almak istiyoruz" diye konuştu.

Her çalışmada uluslararası kuralların kullanıldığını ifade eden Aydemir, ürettikleri her verinin oe Eurostat tarafından incelediğini söyledi.

Aydemir, TÜİK'in çok şeffaf bir kurum olduğunu, yaptıkları her hatayı duyurduklarını kaydetti.

Basında yer alan TÜİK haberlerinin son dönemde arttığına dikkati çeken Aydemir, en fazla haber yapılan konuların sırasıyla enflasyon, dış ticaret, iş gücü ve tarım olduğunu bildirdi. Aydemir, "İki standart eleştiri var, enflasyon meselesi ve işsizlik. Ne kadar tekzip ederseniz edin kişi anlamıyor. Tekzipleri yani yanlış haberleri takip ediyoruz, bazen ben bazen başkan yardımcısı arkadaşlarım arıyor" ifadelerini kullandı.

TÜİK'in internet sitesinde 2 yıl süren çalışmalar sonunda yayınlanan revizyon politikasına değinen Aydemir, burada revizyonun ne olduğunu, hangi durumlarda ve nasıl yapıldığını anlattıklarını bildirdi. Bundan sonra işgücü istatistiklerini hangi hallerde revize edeceklerini de duyuracaklarını anlatan Aydemir, şöyle konuştu:

"Biz kendimizden bu kadar eminiz. Veriler bazen ay ay kullanılıyor sonra yıl sonunda kesinleştiğinde farlılık arz eder. Bu özellikle milli gelir için çok geçerli ama biz milli gelirde dönemliklerle yıllıkları birleştirmek gibi bir revizyon yapmıyoruz ama ileri ki dönemlerde onlar da olacak. Kamuoyunun dikkatini çeken ana revizyonlar. Mesela milli gelir, planımız, 2017-2018 gibi milli geliri revize etmek. Bunun için 2013'te alana çıktık, işletmelere gittik sorduk, üzerinde çalışıyoruz 2015 yılında yayınlayacağız. Yeni sınıflamayı kullandığımız vakit mecburen değişiklik yapacağız. Sadece biz değil bütün dünya ülkeleri buna geçmek zorunda. Eurostat belli bir takvimde, bu zaman dilimine geçilmezse milli geliri yok sayıyor. Revizyonlar hep artış çıkartıyor, pek düşmeler olmuyor milli gelir de muhtemelen yine artacak. Ürettiğimiz istatistiklerdeki doğruluğu dünyanın her yerinden gelecek insana kanıtlarım. Eldeki verilerle sonuçlar yüzde 100 doğru verilerdir, bunu ispat ederim."

"Zenginler ve eğitimliler doğru veri vermiyor"

Milli gelir haberlerine yönelik eleştirilere de değinen Aydemir, şöyle devam etti:

"İngiltere'deki arabaların lükslüğü ile Türkiye'deki arabaların lükslüğünü kıyaslayın şaşırır kalırsınız. İngiltere'deki arabalar ufaktır. Para yoksa bunları nasıl alıyoruz. Yüksekova'daki arabaları evleri gördünüz mü? Bizim köyde çamaşır makinesi olmayan köy yok, ben ABD'de yaşadım, kaldığım dairede çamaşır makinesi yoktu apartmanın ortak makinesi vardı. ABD'nin milli geliri 40-50 bin dolar, bizimki 10 bin dolar. ABD'de çok güzel veri kaynağı var, bizde yok. Dilimizde tüy bitti idari kayıtları iyileştirin, bu iş anketle olmaz. Kamu kurumları idari kayıtları vermezse TÜİK ne üretecek? Bunu vermiyorsa, verirken burnundan getiriyorsa biz ne yapabiliriz ki? Ben topluyorum, veriyi analiz edip yayınlıyorum. Zenginler ve eğitimliler doğru veri vermiyor. Halbuki köye gittiğinizde, adama yemek hazırlıyor 'oğlum, kızım' diyor, çay kahve ikram ediyor öbür taraf kapıyı açmıyor."

"Çok boyutlu yoksulluk çalışması yapıldı"

Aydemir, çok boyutlu yoksulluk çalışması yapıldığını, yıl sonunda bu verilerin açıklanacağını söyledi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) yetkililerinin, ekonomik göstergelerin mevsimsel etkileri konusunda TÜİK'in yanlış yaptığını düşündüğünü kendilerine ilettiklerini anlatan Aydemir, ancak yapılan kontroller sonrasında TÜİK verilerinde yanlışlık olmadığını kabul ettiklerini belirtti. Bir TÜİK çalışanının IMF'de eğitim verdiğini ifade eden Aydemir, topluma nasıl daha faydalı olacakları konusunda çalıştıklarını kaydetti.

Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) Başkanı Turgay Türker de ev sahipliği için TÜİK'e teşekkür etti. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Tüik'ten Gazetecilere 'İstatistik Okuryazarlığı' Semineri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement