Tüketici Konfederasyonu Girişimi kuruldu - Son Dakika
Güncel

Tüketici Konfederasyonu Girişimi kuruldu

Tüketici Birliği Federasyonu (TBF), Tüketici ve Çevre Dernekleri Federasyonu (TÜÇEDEF) ve Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) tarafından Tüketici Konfederasyonu Girişimi kuruldu.

28.01.2020 15:13  Güncelleme: 15:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tüketici Birliği Federasyonu (TBF), Tüketici ve Çevre Dernekleri Federasyonu (TÜÇEDEF) ve Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) tarafından Tüketici Konfederasyonu Girişimi kuruldu.

Girişimin tanıtım toplantısında konuşan Tüketici Konfederasyonu Girişimi Dönem Sözcüsü Aziz Koçal, tüketici hakları mücadelesinde yeni bir dönemin başladığını söyledi.

Koçal, tüketici hakları mücadelesinin Türkiye'de 1990'lı yılların başından itibaren hız kazandığını ifade ederek, "Özellikle AB uyum sürecinin de etkisiyle 1995'te çıkarılan ilk tüketici yasası, tüketicilerin temel ve evrensel tüketici haklarının var olduğu, korunmaya değer olduğunu kabul etmektedir. Ülkemizin de taraf olduğu BM Tüketici Hakları Evrensel Bildirgesi'nde sayılan temel ve evrensel tüketici hakları mücadelesinin olmazsa olmaz unsuru tüketici örgütlenmesidir. Nitekim Anayasamızın 172. maddesi ile devletin, tüketicilerin örgütlenmesini sağlamakla yükümlü olduğu belirtilmekte, yürürlükteki tüketici haklarına ilişkin tüm hukuk düzenlemelerinde de tüketicinin, tüketici örgütleri aracılığıyla temsil edileceği önemle vurgulanmaktadır." şeklinde konuştu.

Tüketici derneklerinin başarılı çalışmalar gerçekleştirdiğine işaret eden Koçal, şunları kaydetti:

"Büyüyen Türkiye, gelişen ve değişen küresel ekonomik zemin nedeniyle tüketici örgütlenmesi son 10 yıllık zaman diliminde çatı örgütlerini oluşturmaya başlamış ve tüketici derneklerinin içinde olduğu tüketici federasyonları kuruldu. Tüketici federasyonları, özellikle kamu-sivil toplum ilişkisinde, tüketicinin temsil hakkının kullanılmasına yönelik çalışmaları ile ülkemiz tüketici hareketinin gelişmesinde önemli katkılar sağladı.

Teknoloji ve küreselleşmedeki hızlı değişimin küresel ekonominin mimarisinde oluşturduğu değişiklik, artan nüfus hareketliliği, tüketicinin temsilinin en üst düzeyde yeniden kurgulanması gereğini de beraberinde getirdi. Bu gerekliliğin ortaya çıkmasıyla mevcut tüketici federasyonları, uzlaşma kültürünün deneyimini, tüketici konfederasyonu olarak yaşama geçirme yönünde çalışmalar yapmışlardır."

"Tüketicinin hak arayışına ilişkin mücadelesi daha kuşatıcı olacak"

Aziz Koçal, gelinen aşama itibarıyla işçi, memur, sanayici, esnaf ve tacirin örgütlenmesinde konfederasyon noktasına ulaşan örgütlenme modelinin tüketici kitlesi için de hayata geçirildiği söyledi.

Tüketici Birliği Federasyonu, Tüketici ve Çevre Dernekleri Federasyonu ve Tüketici Dernekleri Federasyonu'nun çalışmasıyla Tüketici Konfederasyonu Girişimi'nin oluşturulduğunu bildiren Koçal, şöyle konuştu:

"Tüketici Konfederasyonu Girişimi, hedeflenen noktaya olan yolculuğunu gelecek aylarda başarıyla sonuçlandırmak ve ülkemizin ilk tüketici konfederasyonunu kurumsal olarak yapılandırmak kararlılığındadır. Sivil toplum örgütü anlayışındaki mutabakat ve her türlü farklılığın, Tüketici Konfederasyonu Girişimi çalışmasını zenginleştireceğine, değerli ve önemli bir kazanım olduğuna ilişkin temel kabulden yola çıkarak eşit paydaş anlayışı ve uzlaşma kültürü ekseninde tüketici örgütlenmesini konfederasyon seviyesine ulaştırmanın ülkemiz tüketicisinin hak arayışına ilişkin mücadelede daha yetkin ve kuşatıcı olacağına inanıyoruz."

Koçal, tüketici haklarıyla ilişki tüm dernekleri bu girişime davet etti.

Tüketici Konfederasyonu Girişimi kuruldu
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tüketici Konfederasyonu Girişimi kuruldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Sosyal medya fenomeni Banu Parlak, Küçükçekmece Adliyesinde icra memuruyla tartıştı
    20:26 Sosyal medya fenomeni Banu Parlak, Küçükçekmece Adliyesinde icra memuruyla tartıştı

    Banu Parlak, borçlu olduğu bir dosyayla ilgili gittiği Küçükçekmece Adliyesinde icra memuruyla tartıştı. Adliyeyi birbirine kattan Parlak, savcı tarafından ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakıldı. Banu Parlak'ın köpeği, komşusunun köpeğini parçalayarak öldürmüştü.

  • Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, koruyucu ailelerle iftarda buluştu
    20:25 Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, koruyucu ailelerle iftarda buluştu

    Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce düzenlenen iftarda koruyucu ailelerle bir araya geldi. Programda konuşan Vali Köşger, Adana'nın koruyucu aile sıralamasında 4. olduğunu belirterek, çocuklara sahip çıkmanın önemini vurguladı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yetkilileri de programa katıldı.

  • Türk Kızılay Genel Başkanı Hatay'da depremzedelerle iftarda buluştu
    20:23 Türk Kızılay Genel Başkanı Hatay'da depremzedelerle iftarda buluştu

    Türk Kızılay Genel Başkanı Fatma Meriç Yılmaz, Hatay'da düzenlenen iftar programında depremzedelerle bir araya geldi. Yılmaz, çocuklara patlamış mısır ve pamuk şeker dağıttı. Konuşmasında, depremzedelere desteklerinin devam edeceğini belirten Yılmaz, Ramazan ayının birlik ve beraberlik ayı olduğunu vurguladı.

  • Trabzon'da Aile Sağlığı Merkezleri ve 112 Acil Sağlık Hizmet Binaları İnşa Ediliyor
    20:23 Trabzon'da Aile Sağlığı Merkezleri ve 112 Acil Sağlık Hizmet Binaları İnşa Ediliyor

    Trabzon'un Maçka, Çarşıbaşı ve Akçaabat ilçelerinde aile sağlığı merkezleri ile 112 acil sağlık hizmet binalarının inşası devam ediyor. Maçka ilçesindeki inşaatın 15 Nisan'da tamamlanması planlanırken, Akçaabat ilçesindeki iki aile sağlığı merkezi ve acil sağlık hizmetleri binasının tamamlanmasıyla kısa sürede hizmete başlayacağı belirtildi. Çarşıbaşı ilçesinde ise Yavuz Aile Sağlığı Merkezi binasının tamamlanma tarihi 26 Nisan olarak açıklandı.


Advertisement