2013 Yılında Aldığı Lüks Otomobil Arızalı Çıktı, Mahkeme 397 Bin TL'lik Bedelin Faiziyle Geri Ödenmesine Hükmetti - Son Dakika
Güncel

2013 Yılında Aldığı Lüks Otomobil Arızalı Çıktı, Mahkeme 397 Bin TL'lik Bedelin Faiziyle Geri Ödenmesine Hükmetti

2013 yılında aldığı Range Rover Vogue marka otomobilin arızalı olduğu gerekçesi ile İş adamı Engin Yakut'un açtığı dava karara bağlandı. Mahkeme aracın arızalı olduğunu kabul ederek, 397 bin 800 liralık bedelin yasal faiziyle birlikte Yakut'a geri ödenmesine hükmetti.

26.03.2019 10:31  Güncelleme: 12:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İş adamı Engin Yakut'un, 2013 yılında satın aldığı Range Rover Vogue marka otomobilinin arızalı olduğunun tespit edilmesi amacıyla açtığı davada mahkeme, arızalı olduğunu kabul ettiği aracın 397 bin 800 liralık ücretinin, iadeden itibaren işleyecek en yüksek faizle davalıdan alınarak davacıya ödenmesine karar verdi.

Mahkemeye sunulan belgelere göre Yakut, İstanbul'daki bir galeriden, 2013 yılının Mart ayında, 170 bin euro (397 bin 800 lira) karşılığında 34 PHJ 41 plakalı Range Rover Vogue model otomobil satın aldı. Henüz 450 kilometrede olan otomobiliyle 70-80 kilometre hızla seyreden Yakut, motordan aniden yanık kokusu geldiğini, kıvılcımlar çıktığını ve aracın hızla yağ boşaltmaya başladığını fark etti. Olayı kaza yapmadan atlatan Yakut, otomobilin çekildiği distribütör Borusan Oto'dan, bir hafta sonra, "motorun pert olduğu, şanzıman vidalarının iyice sıkıştırılmadığı için koptuğu ve üretim kaynaklı bir arıza yaşandığı" raporu aldı. Borusan Oto, Yakut'a, otomobil galeriden alındığı için arızayla ilgili herhangi bir sorumluluğu bulunmadığını da bildirdi.

AB PARLAMENTOSU VE KOMİSYONUNA DA TOPLATMA BAŞVURUSU YAPTI

Engin Yakut, olayla ilgili Land Rover Şirketi'ne 3 kez uluslararası tebligat yaparak, otomobilinin yenisiyle değiştirilmesini istedi. Şirketten cevap alamayan Yakut, avukatı Candaş Gürol'un aracılığıyla İstanbul 1. Tüketici Mahkemesi'nde "araçları toplatma ve geri çağırma" davası açtı. Dava, medyada geniş yer bulurken, konu, sosyal paylaşım sitesi Twitter'da atılan, "landrovergameover" etiketli tweetlerle 4 gün üst üste trend topic oldu.

İstanbul 1. Tüketici Mahkemesi, davayı kabul etti. Bu arada Yakut, İstanbul 8. Tüketici Mahkemesi'ne de araç arızasının tespiti ile ödediği ücretin tarafına iade edilmesi talebiyle başka bir dava açtı. Yakut, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Komisyonu'na da başvurarak, Avrupa'da satışa çıkmış tüm Range Rover Vogue model araçların toplatılmasını talep etti.

Tüketici mahkemeleri ve diğer mahkemelerde açılan tespit veya diğer talepli davaların tümü, İstanbul 8. Tüketici Mahkemesi'ndeki dava dosyasıyla birleştirildi.

2013 Yılında Aldığı Lüks Otomobil Arızalı Çıktı, Mahkeme 397 Bin TL'lik Bedelin Faiziyle Geri Ödenmesine Hükmetti

MAHKEME 397 BİN LİRANIN FAİZİYLE BİRLİKTE GERİ ÖDENMESİNE HÜKMETTİ

Dosyaya, aracın üretim hatasından kaynaklı arızası olduğunu gösterir bilirkişi raporlarının konulmasının ardından İstanbul 8. Tüketici Mahkemesi, taleple ilgili kararını açıkladı. Davacı Engin Yakut ve davalı Jaguar Land Rover Limited Comany'i avukatlarının temsil ettiği duruşmada, gelen belgelerin okunmasının ardından taraf avukatlarına beyanları soruldu. Davacı avukatları davanın kabulüne, davalı avukatları ise davanın reddine karar verilmesini talep etti.

Kararını açıklayan mahkeme, davayı kabul ederek, dava konusu Land Rover marka 34 PHJ 41 plakalı aracın ayıplı olduğunun tespitine hükmetti. Ayıplı aracın davacı Engin Yakut tarafından iade edilmesine karar veren mahkeme, aracın 397 bin 800 liralık ücretinin iadeden itibaren işleyecek en yüksek mevduat faiziyle birlikte davalıdan alınarak davacı Engin Yakut'a ödenmesini hükme bağladı.

Mahkeme, Bakırköy 8. Asliye Hukuk ve İstanbul 1. Tüketici mahkemelerinde açılan ve bu davayla birleşen dava dosyasındaki taleplerin ise (Range Rover Vogue marka otomobillerin toplatılması ve geri çağrılması) reddini kararlaştırdı.

ÜRETİM HATASI OLDUĞU MAHKEMELERCE TESPİT EDİLMİŞTİ

Davacı Engin Yakut'un avukatı Candaş Gürol, Yakut'un da aralarında olduğu benzer 3 araçla ilgili İstanbul 12 ve 17. sulh hukuk mahkemelerine, araçlarda arıza olup olmadığının tespiti için 2 ayrı tespit davası açmıştı. Talebi değerlendiren mahkemeler, araçları İstanbul Teknik ve Yıldız Teknik üniversiteleri makine mühendisliği fakültelerinden, konusunda uzman öğretim görevlilerinden oluşan bilirkişi heyetlerine inceletmişti. Araçların bulunduğu Borusan Oto'da yapılan keşifler sonucu, "araçların motorlarında üretim hatası olduğu, arızaların sürücü hatasından kaynaklanmadığı ve üretici şirketin araçları yenisiyle değiştirmesi gerektiği" yönünde tespitler olan bilirkişi raporları hazırlanmıştı. Mahkemelerce araçlardaki arızaların, üretim hatasından kaynaklandığı böylece resmiyete kavuşmuştu.

Borusan Oto da ayrı bir ekspertiz raporu düzenleyerek, "arızanın sürücü hatasından kaynaklanmadığı ve üretimde vidaların iyi sıkıştırılmaması kaynaklı bir arıza yaşandığı" raporunu, araç sahiplerine sunmuştu.

TRAFİKTE DOLAŞMASI SÜRÜCÜLER İÇİN RİSK

Engin Yakut'un avukatı Candaş Gürol, mahkemelerden aldığı "üretim hatası" raporlarını, araçların ithalatının durdurulması talebiyle iki ayrı toplatma davası açtığı tüketici mahkemelerine sunmuş, talep dilekçelerinde, söz konusu araçların trafikte dolaşmasının Türkiye'deki sürücüler için risk doğurduğunu belirtmişti.

Mahkemenin "arıza tespit" raporunu değerlendiren ve bu raporları ciddi bulan mahkemelerden İstanbul 1. Tüketici Mahkemesi, İngiltere'deki Land Rover Ltd. Company'nin adresine, davalı olarak mahkemeye katılmaları için tebligat gönderilmesine hükmetmişti.

2013 Yılında Aldığı Lüks Otomobil Arızalı Çıktı, Mahkeme 397 Bin TL\'lik Bedelin Faiziyle Geri Ödenmesine Hükmetti
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 2013 Yılında Aldığı Lüks Otomobil Arızalı Çıktı, Mahkeme 397 Bin TL'lik Bedelin Faiziyle Geri Ödenmesine Hükmetti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Para pazarlığı iddialarının odağındaki Turgay Kocakaya: Zan 'Ailemin paraya ihtiyacı var, bana ne Hataylı'dan' dedi
    07:51 Para pazarlığı iddialarının odağındaki Turgay Kocakaya: Zan 'Ailemin paraya ihtiyacı var, bana ne Hataylı'dan' dedi

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay'dan adaylığını geri çektiği Gökhan Zan'ın olduğu iddia edilen ses kayıtları kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Zan'a adaylıktan çekilmemesi karşılığında 3 milyon dolar teklif edilen kayıtların kilit ismi Turgay Kocaya da sessizliğini bozdu. Kocakaya, Zan'ın ''Para bulamazsak çekileceğim, ailemin paraya ihtiyacı var. Aileme ev almam lazım bana ne Hatay'dan Hataylı'dan'' dediğini öne sürdü.

  • Bitlis'te Yağış Sonucu Heyelan Meydana Geldi
    07:37 Bitlis'te Yağış Sonucu Heyelan Meydana Geldi

    Bitlis'te iki gündür süren yoğun yağışlar, Bitlis-Baykan kara yolunda heyelanın yaşanmasına sebep oldu. Heyelan esnasında yoldan geçen bir otomobil, toprak ve kaya parçalarının altında kalmaktan son anda kurtuldu. Karayolları ekipleri ve AFAD, temizlik çalışmalarına başladı.

  • Urla Fenerbahçeliler Derneği, sosyal sorumluluk projesiyle öğrencileri sinemayla buluşturdu
    07:23 Urla Fenerbahçeliler Derneği, sosyal sorumluluk projesiyle öğrencileri sinemayla buluşturdu

    Urla Fenerbahçeliler Derneği, 'Haydi Sinemaya' adlı proje kapsamında 750 öğrenciye General Harrington Kupası'nı anlatan 'Zaferin Rengi' filmi izletti. Proje, Urla'daki okulların yanı sıra depremzede çocukları da kapsadı.

  • ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı: Hamas'ın üç numaralı ismi öldürüldü
    07:22 ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı: Hamas'ın üç numaralı ismi öldürüldü

    ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Hamas'ın askeri kanadının üç numaralı ismi Marwan Issa'nın İsrail saldırısında öldürüldüğünü açıkladı. Issa, İsrail'in öldürdüğü en üst düzey Hamas yetkilisi olarak biliniyordu. Hamas ise ölüm haberine yönelik bir açıklama yapmadı. ABD, Hamas'ın diğer liderlerinin Gazze'deki tünellerde saklandığını tahmin ediyor. İsrail basınına göre Issa, Gazze'nin Nuseyrat mülteci kampının altındaki tünelleri hedef alan hava saldırısında öldürüldü. Avrupa Birliği de Issa'yı terör listesine eklemişti. ABD Başkanı Joe Biden ise İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'ya Refah'a saldırmanın bir hata olacağını söyledi.

  • Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti
    05:34 Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti

    Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne tahsis ettiği 5 arazözün Makine ve İkmal Şube Müdürlüğünce teslim alındığını bildirdi. 2024 model ve 4 ton sutaşıma kapasitesine sahip olan arazözler, orman yangınlarına daha hızlı ve etkili müdahale edebilmek amacıyla ekipler tarafından kullanılacak. Arazözlerin teslim alınması programında Bölge Müdürü Erdal Dingil, Makine ve İkmal Şube Müdürü Tuncay Yakın, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Ahmet Yavuz Helvacı ve Kütahya Orman İşletme Müdürü Mustafa Doğan gibi yetkililer hazır bulundu. Bölge Müdürü Erdal Dingil, arazözlerin bölgedeki orman yangınlarında güçlerine güç katacağını belirterek, arazözlerin bir an önce İşletme Müdürlüklerine dağıtılması talimatı verdi.

  • Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı
    04:22 Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı

    Dünyaca ünlü sokak sanatçısı Banksy'nin Londra'nın Finsbury Park bölgesinde yaptığı son eser, yeşil badana gibi görünüyor. Eserin Banksy'ye ait olup olmadığı tartışmaları başladı. Eserin fotoğrafları sosyal medyada paylaşıldı. İngiltere İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn de eseri ziyaret etti. Eserin nasıl korunacağı henüz bilinmiyor.

  • AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak
    03:23 AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak

    Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere karşı yaptırım uygulanması konusunda anlaşmaya vardı. Yaptırımlar çerçevesinde şiddet yanlısı yerleşimcilerin AB ülkelerine girişi yasaklanacak ve mal varlıkları dondurulacak. Ayrıca Hamas için de ek yaptırım kararı alındı.


Advertisement