Tüketicinin ve Fabrikaların Gözdesi "Afyon Vişnesi" - Son Dakika
Güncel

Tüketicinin ve Fabrikaların Gözdesi "Afyon Vişnesi"

Tüketicinin ve Fabrikaların Gözdesi "Afyon Vişnesi"

Türkiye'nin en önemli vişne üretim bölgelerinden Afyonkarahisar'da, bu yılki rekoltenin düşüklüğü ve talebin yüksekliği fiyatları artırdı.

18.07.2017 11:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CANAN TÜKELAY - Türkiye'nin en önemli vişne üretim bölgelerinden Afyonkarahisar'da, bu yılki rekoltenin düşüklüğü ve talebin yüksekliği fiyatları artırdı.

Bölgede kaliteli vişne üretimiyle öne çıkan ilçelerden Sultandağı'nda hasat başladı. Sultandağı Belediye Başkanı Osman Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kiraz hasadının neredeyse sonuna gelindiğini, çiftçilerin yavaş yavaş vişne bahçelerine girmeye başladığını ifade etti.

Acar, kiraz ihracatında bu yıl geçen yıla oranla düşüş yaşansa da 10 bin ton civarında bir rakamı yakaladıklarını belirterek oluşan fiyatın çiftçiyi memnun ettiğini söyledi.

Bu yıl kiraz ve vişnede fiyatların bekledikleri seviyede olduğuna işaret eden Acar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İnşallah bundan sonra da böyle devam eder. Sıra vişneye geldi. Biliyorsunuz 'Afyon vişnesi' denildiği zaman aslında Sultandağı bölgesinde yetişen üründen bahsediliyor. Bölgemiz, hem ihracatlık kirazda hem de vişnede yüksek kalitesiyle biliniyor. Yüzde 70 sululuk oranı, kalitesi ve lezzetiyle Türkiye'nin en iyi vişnesi burada yetişiyor. Kışa hazırlık yapan kadınlarımız da bu ürünü işleyen fabrikalarımız da vişnemizi iyi bilir. Birçok fabrika buradan vişne almak için birbiriyle yarışıyor."

Vişnenin, gıda, kozmetik ve ilaç sanayisinde kullanıldığına dikkati çeken Acar, "Bu yıl yüzde 60 rekolte kaybımız var. Yaklaşık 20 bin ton vişne bekliyoruz. Hasat başladı ve iyi gidiyor." dedi.

"Konsantresi tüm Avrupa ülkelerine gidiyor"

Acar, fiyatların üreticinin yüzünü güldürdüğünü belirterek "Kilosu 2,5 ile 3 lira arasında alınıyor. Alım fiyatlarının biraz daha yükselmesini bekliyoruz çünkü ürünümüz çok ilgi görüyor ve bu yıl rekolte az." diye konuştu.

Vişnenin ülkenin değişik noktalarındaki fabrikalarda işlendikten sonra ihraç edildiğini anlatan Acar, şunları kaydetti:

"Aslında bakarsanız Amerika'ya, Çin'e kadar lokantalardaki, pastanelerdeki tatlıların üzerindeki vişne bizim ürünümüz. Konsantre ve meyve suyu olarak da gönderilebiliyor. Vişnenin kiraz gibi çok sıkıntısı da yok, bekleyebiliyor, meyve suyu olabiliyor, şoklanabiliyor. Türkiye genelinde her yere gönderiyoruz. Özellikle konsantresi tüm Avrupa ülkelerine gidiyor."

"Bu yıl rekolte düşük fiyat ise iyi"

Vişne üreticisi Adnan Şafak da bu yıl rekoltenin düşük olduğunu ifade ederek "Geçen yıl rekolte yüksekti, fiyat düşüktü. Bu yıl rekolte düşük, fiyat ise iyi. Devlet büyüklerimizden destek bekliyoruz. Bugün vişne toplamaya başladık, 15-20 gün sürer. Çok yorucu bir iş bu sıcağın altında." dedi.

Üretici Fatma Çetin, bu yıl kiraz ve vişnede hem üretim hem de fiyatların iyi olduğunu dile getirerek "Geçen yıllarda vişne para yapmıyordu. Ama bu yıl masraflarımızı kurtarıyor. Vişneden kış için komposto, reçel ve meyve suyu yapıyoruz." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tüketicinin ve Fabrikaların Gözdesi 'Afyon Vişnesi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement