Tümgeneral Halil Helvacıoğlu Beraat Etti - Son Dakika
Güncel

Tümgeneral Halil Helvacıoğlu Beraat Etti

Tümgeneral Halil Helvacıoğlu Beraat Etti

Balyoz'da 18 yıl ceza alan Jandarmanın 1 numarası Jandarma Tümgeneral Halil Helvacıoğlu beraat etti.

11.10.2013 08:02  Güncelleme: 08:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yargıtay kararıyla beraat eden isimler arasında Jandarma Tümgeneral Halil Helvacıoğlu'nun adı ön plana çıktı. Çünkü Helvacıoğlu, Balyoz şeması incelendiğinde Jandarma Komutanlığı'nı temsil eden en üst düzey rütbeli olarak ön plana çıkıyordu.

İşte bu özelliği yüzünden de İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi hakkında 18 yıl hapis cezası vermişti. Ancak Yargıtay 9. Ceza Dairesi beraat etmesi yönünde karar aldı.

JANDARMANIN 1 NUMARASI

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği karara göre Helvacıoğlu, Balyoz Darbe Planı'nı içinde Jandarma'daki en üst rütbeli kişi. Gölcük'te yapılan aramalarda ele geçirilen 11 nolu CD'de yer alan EK-A belgesinde adı 10. sıradaydı. Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü olduğu belirtilen listede 'destekler - görevli' ibaresi de yer alıyor.

İddianamede de Balyoz Planı kapsamında istihbari çalışmaları temin ettiği belirtilerek cezalandırılması talep ediliyordu.

"GÖZALTINA ALINACAKLARIN LİSTESİNİ HAZIRLADI"

İddianamede, Helvacıoğlu'nun gözaltına alınacak kişilerin hazırladığı da öne sürülüyor. Bu iddiaya göre, Gölcük'te ele geçirilen belgelerde tutuklanacak AK Parti üyeleri, arama yapılacak yerler, gözaltına alınacak irticai gurup liderleri, misyonerlik faaliyetinde bulunanlar, gözaltına alınacak kamu görevlileri listelerini onun hazırladığı söyleniyor. Hatta 'Çarşaf'ta Fatih esnafı ve cami cemaatine eleman yerleştirme görevinden de Helvacıoğlu sorumlu tutuluyor.

Yerel mahkeme Helvacıoğlu'na iddianamedeki suçlamalar doğrultusunda 18 yıl hapis kararı verdi. Ancak Yargıtay bozdu. Bozma sebebini açıklarken de 'kesin ve inandırıcı delil bulunmaması ve ayrıca eylemlerinin başka bir suç da oluşturmaması karşısında beraatlerine' ifadelerini kullandı. Yargıtay ayrıca gerekçeli kararında, delil yetersizliği durumunun savunmalarda kullanıldığını belirterek neden beraat kararı verdiklerini de açıklıyor.

HELVACIOĞLU'NU KURTARAN SORU

Halil Helvacıoğlu'nun Yargıtay'da savunma yapan avukatı Ramazan Bulut, tek bir soru sordu: "Müvekkilime yöneltilen sorularda esas teşkil eden eden belgede onunla birlikte 4 komutanın adı daha geçiyor. Bunlar Abdülkadir Eryılmaz, Tayfun Mehmet Yılmaz, Kadir Esenler ve Levent Ersöz. Ama onlar sanık bile değil. Bu nasıl olur?..." İşte bu soru sonrası Yargıtay 9. Ceza Dairesi, oy birliğiyle beraat kararı aldı.

TERFİSİ DURDURULMUŞTU

Balyoz'da adı geçince İçişleri Bakanlığı tarafından açığa alınan Helvacıoğlu, Korgeneralliğe terfi etme hakkına sahip olmasına rağmen 12 Ağustos 2010 tarihinde hakkındaki terfi kararnamesi imzalanmadı.

Helvacıoğlu, YAŞ'ta Korgeneralliğe terfi etmesine karşın, terfi kararnamesinin işleme konulmaması üzerine Askeri Yüksek İdare Mahkemesine dava açmış, davayı kazanarak yürütmeyi durdurma kararı almıştı.

Ancak bu karardan sonra da, İçişleri Bakanlığı tarafından açığa alınmıştı. Dönemin İçişleri Bakanı Beşir Atalay tarafından imzalanan açığa alma kararında ''Helvacıoğlu'nun hükümeti devirme planları içerisinde yer aldığı'' savunulmuştu.

KARARGAHA DÖNECEK

Yargıtay'ın Balyoz davasındaki beraat hükmü doğrultusunda Helvacıoğlu hakkındaki açığa alma kararı da kaldırılacak ve Jandarma Genel Komutanlığı Denetleme ve Değerlendirme Teftiş Başkanvekili olarak karargaha geri dönecek.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Tümgeneral Halil Helvacıoğlu Beraat Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement