Tuncel Kurtiz'in Aramızdan Ayrılışının 5. Yılı! Tuncel Kurtiz Kimdir? - Son Dakika
Güncel

Tuncel Kurtiz'in Aramızdan Ayrılışının 5. Yılı! Tuncel Kurtiz Kimdir?

Tuncel Kurtiz\'in Aramızdan Ayrılışının 5. Yılı! Tuncel Kurtiz Kimdir?

Aramızdan ayrılışının 5. yılında saygıyla anılan, usta oyuncu Tuncel Kurtiz, 27 Eylül 2013 yılında hayatını kaybetti. Peki, güzel sesli adam, Tuncel Kurtiz kimdir?

27.09.2018 13:55  Güncelleme: 14:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aradan geçen beş yılın ardından hafızalardan silinmeyen oyunculuk yeteneği, kulaklarda çınlayan şiirleri ve sözleriyle hala çok seviliyor .

TUNCEL KURTİZ KİMDİR?

, 1 Şubat 1936 yılında İzmit Bahçecik'de dünyaya geldi. Babası Hamdi Valâ Kurtiz Selanik doğumlu bir Türk bürokratı, annesi Müfide Kurtiz ise bir Boşnaktır. Babası bürokrat olduğu için ilkokulu 8 farklı şehirde okuyarak tamamladı. Ortaokulu Edremit'te okuyan Kurtiz, lise hayatını Haydarpaşa Lisesi'nde sonlandırdı. Üniversitede kısa bir süre hukuk fakültesinde, daha sonra ise İngiliz filolojisi, felsefe, psikoloji ve sanat tarihi bölümlerinde okuduysa da hiçbirinden mezun olmadı. İlk iş deneyimi, İETT'de ışık kontrolörlüğü oldu.

 <a class='keyword-sd' href='/tuncel-kurtiz/' title='Tuncel Kurtiz'>Tuncel Kurtiz</a>'in Aramızdan Ayrılışının 5. Yılı! Tuncel Kurtiz Kimdir?

'ŞEYTAN'IN UŞAKLARI' FİLMİ İLE BEYAZPERDEYE ADIM ATTI

Tiyatro ile oyunculuğa başlayan , ilk olarak 1958 yılında, Haldun Dormen Tiyatrosu'nda sahne aldı. Yurt içi ve yurt dışında pek çok tiyatroda sahne alan usta oyuncu, Şeyh Bedrettin Destanı, Keşanlı Ali Destanı, Devr-i Süleyman gibi pek çok tiyatro oyununda rol aldı. Kurtiz, 1964 yılında rol aldığı ''Şeytan'ın Uşakları'' adlı sinema filmi ile beyazperdeye adım attı ve bir daha sinemadan kopamadı.

Tuncel Kurtiz'in Aramızdan Ayrılışının 5. Yılı! Tuncel Kurtiz Kimdir?

'EN İYİ SENARYO' ÖDÜLÜNÜ KAZANDI

'in Sürü, Umut ve Duvar gibi efsanevi filmlerinin de aralarında yer aldığı 100'e yakın filmde rol alan oyuncu, Türkiye sinema tarihinin önemli yapımlarından 'Otobüs', 'Kanal' gibi filmlerde rol aldı. 1981 Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "En İyi Senaryo Ödülü"nü "Gül Hasan" filminin senaryosuyla kazandı.

Tuncel Kurtiz'in Aramızdan Ayrılışının 5. Yılı! Tuncel Kurtiz Kimdir?

YILMAZ GÜNEY'İN ÖLÜMÜYLE YURT DIŞINA YERLEŞTİ

12 Eylül 1980 darbesinin ardından, 'in de ölümüyle yurt dışında yaşamaya başladı. İsveç, ABD ve Almanya'da tiyatro kariyerini devam eden sanatçı, Türkiye 'ye 90'larda tekrar döndü.

'EZEL' DİZİSİYLE POPÜLERLİK KAZANDI

Son dönemde oynadığı dizi ve filmlerle genç nesil tarafından sevilen , 2003 yılında Alacakaranlık, 2006 yılında ise Hacı adlı dizilerde rol aldı. Özellikle 2007 yılındaki Asi ve 2009 yılında vizyona giren Ezel adlı dizilerle beraber popülerliği büyük oranda arttı. Kurtiz ayrıca Gül Hasan ve Bereketli Topraklar Üzerinde (1980) adlı filmlerin senaryosunu da kaleme aldı.

Tuncel Kurtiz'in Aramızdan Ayrılışının 5. Yılı! Tuncel Kurtiz Kimdir?

BİRÇOK ÖDÜL ALDI

Usta sanatçıya, Ekim 2011'de 48. Altın Portakal Film Festivali'nde "Yaşam Boyu Onur Ödülü" verildi. Altın Portakal, Gümüş Ayı ve Altın Böcek ödüllerinin sahibi olan , 2010 'da Edremit'in Çamlıbel kasabasında eşi ve kayın biraderi ile birlikte işlettiği Zeytinbağı adlı butik otelden ' ve Dostları' başlıklı program sundu.

Tuncel Kurtiz'in Aramızdan Ayrılışının 5. Yılı! Tuncel Kurtiz Kimdir?

BBC'NİN BELGESELLERİNİ SESLENDİRDİ

BBC'nin çeşitli belgesellerini de seslendiren oyuncu, Menend Kurtiz ile evliydi ve bu evlilikten, Aslı adında bir kızı ve Mirza adında bir oğlu var. , 27 Eylül 2013 tarihinde İstanbul Etiler'deki evinde düşüp başını çarpması sonucu 77 yaşında hayata veda etti.

Son Dakika Güncel Tuncel Kurtiz'in Aramızdan Ayrılışının 5. Yılı! Tuncel Kurtiz Kimdir? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement