Tunceli Ayten Öztürk'ün Anıt Mezarı Yaptırıldı - Son Dakika
Güncel

Tunceli Ayten Öztürk'ün Anıt Mezarı Yaptırıldı

Tunceli Ayten Öztürk\'ün Anıt Mezarı Yaptırıldı

Tunceli'nin Mazgirt ilçesi Akpazar Beldesinde 1992 yılında Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım tarafından çalıştığı tuğla fabrikasından kaçırılarak, işkence ile öldürüldüğü iddia edilen Ayten Öztürk için doğduğu Başakçı köyünde anıt mezar yaptırıldı.

13.09.2014 17:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tunceli'nin Mazgirt ilçesi Akpazar Beldesinde 1992 yılında Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım tarafından çalıştığı tuğla fabrikasından kaçırılarak, işkence ile öldürüldüğü iddia edilen Ayten Öztürk için doğduğu Başakçı köyünde anıt mezar yaptırıldı. Öztürk'ün öldürülmesine ilişkin Yeşil Kod adlı Mahmut Yıldırım'ın firari sanık olarak yargılandığı dava ise 8 yıldan bu yana devam ediyor.

Tunceli'nin Mazgirt İlçesi'ne bağlı Akpazar Beldesi Kepektaşı Köyü'ndeki tuğla fabrikasında çalışan Ayten Öztürk, 1992 yılında iş çıkışı evine gittiği sırada görgü tanıklarının iddiasına göre Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım ve adamları tarafından zorla arabaya bindirilerek kaçırıldı. Öztürk'ün kaçırılmasından kısa bir süre sonra, Elazığ il merkezi yakınındaki asri mezarlıkta tek kolu dışarıda kalan gömülü bir kadın cesedi çobanlar tarafından bulundu. Mezarın açılmasının ardından teşhis işlemi yapan yakınları, cesedin Ayten Öztürk'e ait olduğunu tespit etti. Vücudunun bir çok yerinde işkence izleri bulunan ve gözlerinin oyulduğu tespit edilen Öztürk'ün cesedi, yapılan işlemlerin ardından babasına teslim edildi. Öztürk'ün cesedi daha sonra ailesi tarafından Tunceli'nin merkeze bağlı Başakçı Köyü'ne defnedildi.

BULUNDUĞU ŞEKİLDE ANIT MEZAR YAPTIRILDI

1992 yılında işkence edilerek öldürülen Ayten Öztürk'ün babası Hıdır Öztürk, 22 yıl aradan sonra kızı için anıt mezar yaptırdı. Başakçı Köyü'nde yapılan anıt mezarın açılışı için düzenlenen törene baba Hıdır Öztürk, Anne Dilif Öztürk, Tunceli Belediye Başkanı Mehmet Ali Bul, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileriyle çok sayıda vatandaş katıldı. Anıt mezarın Ayten Öztürk'ün 1992 yılında cesedin bulunduğu şekilde dizayn edildiği dikkat çekti. Anıt mezarın açılışından önce ve sonra mezarda Alevi geleneklerine göre mum yakılıp lokmalar dağıtıldı.

KIZIMIN GÖZLERİNİ OYDULAR

Açılışta bir konuşma yapan Ayten Öztürk'ün babası Hıdır Öztürk, kızı için yazdığı Dersim isimli şiiri okudu. Duygusal anlar yaşayan ve gözyaşlarına hakim olamayan Hıdır Öztürk'ün şiirinin katılımcıları da ağlattığı görüldü. Kızının tuğla fabrikasında çalıştığını belirten Öztürk, JİTEM elemanı Yeşil ve adamları kızımı kaçırdı. Diyarbakır'a götürüp işkence ile öldürdüler.Kızımın gözlerini oydular. 22 yıldır kızımın davası için uğraşıyorum. TBMM İnsan Hakları Komisyonu başta olmak üzere Başbakan, Cumhurbaşkanı ve birçok makama başvurdum. Yeşil hala yaşıyor ve kimse onu yakalamıyor. Şu ana kadar davada hiçbir gelişme olmadı. Dönemin yetkilileri hiçbir şekilde çağırılıp ifadeleri bile alınmadı. Kızımın cesedi bulunduğunda gözleri oyulmuş, vücudu parçalanmıştı. Kızımı toprağa gömmüşlerdi ve bir çoban buldu. Bir eli dışarıdaydı. Bende bu eli dışarıda olacak şekilde anıt mezar yaptırdım ve kızımın dışarıda kalan bu eli her zaman adeletin yakasında olacak. Kızımın katillerini bulmayan yetkililerin yakasında olacak. Yeşil'in yakasında olacak. Kızımın hesabını sormadan ölmek istemiyorum.dedi.

YEŞİL'İN YARGILAMASI DEVAM EDİYOR

Konuşmaların ardından üzerinde Bu Adaletsizliğin Sembolüdür yazısının üç dilde yazıldığı anıt mezarın açılışı gerçekleştirildi. Anıt mezarın şekliyle ilgili bir soruyu cevaplayan Baba Hıdır Öztürk, mezarı kızının cesedinin bulunduğu şekilde dizayn ettiklerini söyledi.

Yeşil'in hayatta olduğunu ve ara ara Silopi'ye gittiğini belirten Öztürk, devletin de bunu bildiğini ifade etti.

Ayten Öztürk'ün öldürülmesine ilişkin olarak Yeşil Kod adlı Mahmut Yıldırım'ın firari sanık olarak yargılandığı davanın da Elazığ Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ettiği öğrenildi. 8 yıldan bu yana devam eden davanın Yeşil'in bulunamaması nedeniyle sonuçlanmadığı

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Tunceli Ayten Öztürk'ün Anıt Mezarı Yaptırıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement