12 Eylül'den Sonra 2. Kez Bir Baro Başkanı Tutuklanacak - Son Dakika
Güncel

12 Eylül'den Sonra 2. Kez Bir Baro Başkanı Tutuklanacak

Tunceli Barosu Başkanı Uğur Yeşiltepe'nin "silahlı terör örgütü üyeliğinden" hapis cezasını Yargıtay onadı. Yeşiltepe, 12 Eylül'den sonra görevdeyken tutuklanan 2. baro başkanı oldu.

20.01.2015 17:38  Güncelleme: 21:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tunceli'de Dersim katliamının yıldönümünde anma etkinliği düzenleyen Dersim Kültür Derneği Başkanı Ali Mükan ve yedi kişiye yasadışı Maoist Komünist Parti (MKP) üyeliğinden verilen altışar yıl üçer aylık hapis cezası, Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından onandı. Sanıklar arasında, Tunceli Baro Başkanı Uğur Yeşiltepe de var. Bu kararla Yeşiltepe, 12 Eylül'den sonra görevi başındayken tutuklanan ikinci baro başkanı olacak.

GÖREVİ BAŞINDAYKEN TUTUKLANAN İKİNCİ BARO BAŞKANI OLACAK

Yeşiltepe'ye yönelik suçlamalar arasında, 56 yıl ceza alan müvekkilleriyle ilgili açıklama yapmak, açıklamayı kaydeden polislere, "Memur Bey niye kameraya çekiyorsunuz? İnsanlar barut fıçısı gibi. Sudan sebeplerle fezleke hazırlayıp insanları suçluyorsunuz, zaten hassaslar sekiz, on dört yıl verildi lütfen geriye biraz, çekmeyin" demek, öldürülen TİKKO'cu Armenak Bakırcıyan hakkında kitap çalışması yürütmek gibi 'eylemler' var. İtirazları sonuçlanmadığı takdirde cezaevine girecek olan Yeşiltepe, 12 Eylül'den sonra tutuklanan İstanbul Barosu Başkanı Orhan Adli Apaydın'dan sonra, görevi başındayken tutuklanan ikinci baro başkanı olacak.

2012'DEKİ MKP OPERASYONUNDA GÖZALTINA ALINMIŞTI

Tunceli'de, Kasım 2012'de MKP'ye yönelik operasyonda Dersim Kültür Derneği (DKD) ve Demokratik Haklar Federasyonu (DHF) basıldı. DKD Başkanı Ali Mükan'ın yanısıra DHF'li Öner Yeşil, İbrahim Yolcu, Hasan Doğan Kılıç, Zafer Güven, Mustafa Aykaç ve Yıldız Ataş ile Avukat Uğur Yeşiltepe gözaltına alındı. Yeşiltepe ve Ataş dışındakiler tutuklandı.

YASAL EYLEMLER TERÖR SUÇU SAYILDI

Radikal'den İsmail Saymaz'ın haberine göre, TMK ile yetkili Malatya Savcısı İsmail Aksoy'un 'MKP üyeliği' savıyla hazırladığı iddianamede; Mükan ve arkadaşlarının katıldığı 15 yasal eylem 'terör suçu' sayıldı. Bunlar içinde; Sivas Davası'nın zamanaşımından düşürülmesi kararı verilmesi üzerine Tunceli'de 14 Mart 2012'de yapılan protesto açıklaması da yer alıyor. İddianamede 70 kişinin katıldığı eylemde, "Halkın belleği zamanaşımına uğramayacak/ Sivas'ın hesabı sorulacak - Dersim halkı" yazılı pankartın açıldığı; "Sivas'ı unutma, unutturma", "Katil devlet hesap verecek" sloganlarının atıldığı ifade ediliyor. Keza 4 Mayıs 2011 ve 2012'de yapılan Dersim Katliamı anmaları da listeye girdi. İddianamede, "Sözde Dersim Olayları" diye anılan katliamın yıldönümünde, "Tertele Dersim - 38 Hovira Nekeme" yazılı Zazaca pankartın açıldığı, "Kahrolsun faşist diktatörlük" ve "Katil devlet hesap verecek" sloganlarının atıldığı ifade ediliyor. Ayrıca 4 Temmuz 2011'de "Toplu Mezarlar Açılsın" yürüyüşü, 1 Mayıs'a ve Nevruz'a katılmak, İbrahim Kaypakkaya'yı anmak, Pembelik HES karşıtı açıklama düzenlemek, MKP'lilerin cenazelerine gitmek de 'suçlar' içinde...

MKP ÜYELİĞİYLE SUÇLANIYOR

Tunceli Belediye Başkan adayı Murat Kur ve arkadaşlarının 56 yıl ceza alması sonrası açıklaması yapmak da "terörist eylem" sayıldı. Kur ve arkadaşlarının avukatlığını yapan Uğur Yeşiltepe bu nedenle Ali Mükan'la birlikte MKP üyeliğiyle suçlanıyor. Tunceli'de 23 Mart 2012'de düzenlenen gösteride Yeşiltepe'nin polislere, "Memur Bey niye kameraya çekiyorsunuz? İnsanlar barut fıçısı gibi. Sudan sebeplerle fezleke hazırlayıp insanları suçluyorsunuz, zaten hassaslar sekiz, on dört yıl verildi lütfen geriye biraz, çekmeyin" şeklindeki sözleri de kanıt gösterildi. Yeşiltepe'nin, öldürülen TİKKO'cu Armenak Bakırcıyan hakkında kitap çalışması yürütmesi ise, "örgütsel faaliyetlerde birliktelik yönünde davranış sergilediği anlaşılmıştır" diye yorumlandı.

'ÖRGÜT ÜYELİĞİ' SUÇUNDAN CEZA ALDI

Malatya 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın 14 Nisan'da görülen duruşmasında Savcı İsmail Aksoy, mütalaasını açıkladı. Savcı Aksoy, tüm sanıkların "örgüt üyeliği" suçundan cezalandırılmasını istedi. Mükan için de, Dersim Katliamı'nın yıldönümünde gerçekleştirilen eylemleri, "örgüt üyeliği" için delil saydı. Karar ise 26 Haziran'da açıklandı. Mahkeme, bütün sanıklara "örgüt üyeliği" suçundan altışar yıl üçer ay hapis cezası verdi. Tutuklu sanıkların tutukluğunun devamına hükmedildi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi de, yerel mahkemenin kararını onadı.

"CEZA MESLEKİ FAALİYETLERİME VERİLDİ"

Diğer sanıklar gibi, hakkında altı yıl üç ay hapis cezasına hükmedilen ve cezaevine girmesi beklenen Tunceli Baro Başkanı Uğur Yeşiltepe, gerekli itirazları yaptıklarını ifade etti. Yeşiltepe "Bütünüyle meslek faaliyetlerinden kaynaklı ceza aldım. Eğer hukuk, adaletten, insan hak ve özgürlüklerinden arınırsa ortaya bir yasa ve kolluk devleti çıkar ki, bu da her gün hepimizi içine alır. Bugün benim, yarın bir başkasının başı derde girecek ve kimse güvende olamayacak. Ortada adil bir yargılama yok. İktidar sahiplerinin bile güvenmediği bir alana bizim güvenmemiz beklenemez. Son başvuru noktamız, Anayasa Mahkemesi ama hükümet bile 'Buraya güvenmiyorum' diyorsa bizim sıradan vatandaşların yapacağı ne olabilir?" dedi.

12 Eylül\'den Sonra 2. Kez Bir Baro Başkanı Tutuklanacak
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel 12 Eylül'den Sonra 2. Kez Bir Baro Başkanı Tutuklanacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement