Tunceli'de Bal Sağım Zamanı - Son Dakika
Güncel

Tunceli'de Bal Sağım Zamanı

Tunceli\'de Bal Sağım Zamanı

Tunceli’de doğal kır balının sağımı başladı.

28.08.2014 09:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tunceli'de doğal kır balının sağımı başladı. Başta Pülümür ve Ovacık ilçeleri olmak üzere kentte yıllık ortalama 450 ton organik bal üretiliyor.

Tuncelili arıcılar, yıl boyunca bin bir emekle ürettikleri balın sağım işlemlerine, Ağustos ayı sonlarına doğru başlıyor. Sağım işleminde dolu petekler kovandan alınırken, arılara kış mevsiminde yetecek kadar bal bırakılıyor. Sağım işleminin ardından alınan ballar, paketlenerek sofralara sunulmak üzere hazır hale getiriliyor. Bal sağım işlemlerine başlayanlardan biri de Tunceli'nin Pülümür ilçesine bağlı Ardıçlı köyünde 300 arılı kovanı bulunan Arıcılar Birliği Başkan Yardımcısı Erdal Duman. Kardeşi ile birlikte Ardıçlı köyünde petek, süzme, karakovan ve polenli bal üretimi gerçekleştiren Erdal Duman, Tunceli'nin bitki çeşitliliği yönünden zengin olduğunu belirterek, bunu hiçbir katkı olmadan aldıkları balın miktarının da gösterdiğini söyledi. Tunceli'de bal üretiminin bilimsel yapıldığını ve arıcılıkta iyi bir noktada olduklarını dile getiren Duman, "Bölgemiz çok bakir bir bölge. Hiçbir kimyasal ilaçlamanın yapılmadığı, tarımsal ekimin olmadığı, hayvancılığın olmadığı, hiçbir kimyasal maddeye maruz kalmayan tamamen doğal, temiz su kaynaklarının bol olduğu bir bölge. Bu bölgede organik arıcılık yapıyoruz. Bu anlamda valilikle buna dönük projelerimiz var" dedi.

Üretilen kaliteli balı pazarlama konusunda sıkıntı çektiklerini ifade eden Duman, Tunceli'de arıcılığın gelişmesinin önündeki en büyük engelin de bu olduğunu dile getirdi.

Tunceli Arıcılar Birliği Başkan Yardımcısı Erdal Duman ise, arıcılar birliği olarak Dersim balını tanıtırken, kaliteli bal üretmeyen arıcıları teşhir edip, kaliteli bal üretenleri de öne çıkararak insanlara tamamen organik bal sunmayı amaçladıklarını kaydetti.

"YAYLALARA KAPASİTEDEN ÇOK HAYVAN GİRMESİ ARICILIĞI OLUMSUZ ETKİLİYOR"

Duman, il genelinde bulunan yaylalara belirlenen kapasitenin üzerinde hayvan girişi nedeniyle arıcılığın olumsuz etkilendiğini belirterek, "Bu durumdan yaylacılar da arı üreticisi de rahatsız. Yaylalara fazla hayvan girdiğinde hayvanlar da aç kalıyor. Arılar da zarar görüyor. Temennimiz kapasitelerin önceden belirlenip dağlara kapasite oranında hayvanların girmesi. Bunu özellikle çok istiyoruz" diye konuştu.

"AYILAR İÇİN ÇÖZÜM ELEKTRİKLİ TEL ÇİT"

Önceki yıllarda arıcılar tarafından çok sayıda ayı vurulduğunu dile getiren Tunceli Arıcılar Birliği Başkan Yardımcısı Erdal Duman, "Arıcı, hep dağda, taşta ormanlık bölgede, çiçeğin, doğanın en güzel olduğu yerlere gider. Bu bölgelerde de ayı çok olur ve ister istemez ayı arıya saldırır, balı yemek ister. Önceki yıllarda arıcılar çok ayı vurmak zorunda kaldılar. Arılarını korumak için tek yol buydu. Ama şimdi artık elektrikli çit sistemi var. Düşük volt bir elektrikle arının etrafını çeviriyoruz. Ayılar gelip çarpılıp kaçıyor. Arıya da zarar vermemiş oluyor ayı da arıcı da zarar görmemiş oluyor. Çünkü arıcı doğayı sever, çiçeği, ayıyı, ormanı sever. Doğayla iç içedir. Ayı da bu doğanın bu parçası olduğuna göre ona zarar vermemek adına bütün arıcılara bu sistemi öneriyorum" şeklinde konuştu. - TUNCELİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Tunceli'de Bal Sağım Zamanı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Erzincan'da maden sahasında heyelan: Bir işçinin daha naaşına ulaşıldı
    12:33 Erzincan'da maden sahasında heyelan: Bir işçinin daha naaşına ulaşıldı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Erzincan'ın İliç ilçesinde meydana gelen maden sahası heyelanında toprak altında kalan 9 işçiden birinin daha naaşına ulaşıldığını bildirdi. Arama çalışmaları devam ederken, daha önce de bir işçinin cenazesine ulaşılmıştı.

  • Şanlıurfa GAP Havalimanı'nda Mart Ayında 63 Bin Yolcuya Hizmet Verildi
    12:32 Şanlıurfa GAP Havalimanı'nda Mart Ayında 63 Bin Yolcuya Hizmet Verildi

    Şanlıurfa GAP Havalimanı'nın 2024 yılı Mart ayına ait hava yolu uçak, yolcu ve yük istatistikleri açıklandı. Mart ayında iç hat yolcu trafiği 62 bin 355, dış hat yolcu trafiği ise 659 oldu. Ayrıca, Mart ayında toplamda 682 uçak iniş-kalkış yaptı ve 439 ton yük taşındı. Son üç aylık dönemde ise havalimanında 200 bin 388 yolcu, bin 862 uçak ve bin 651 ton yük trafiği gerçekleşti.

  • Ankara Büyükşehir Belediyesi 2023 Faaliyet Raporları Oy Çokluğuyla Kabul Edildi
    12:32 Ankara Büyükşehir Belediyesi 2023 Faaliyet Raporları Oy Çokluğuyla Kabul Edildi

    Ankara Büyükşehir Belediyesi Nisan ayı Meclis Toplantısı'nda Büyükşehir Belediyesi, ASKİ ve EGO Genel Müdürlüğü 2023 yılı faaliyet raporları oy çokluğuyla kabul edildi. Başkan Mansur Yavaş, beş yılda yapılan çalışmaların millet tarafından onaylandığını belirtti. Yavaş, beş yıllık süreçte yapılan projeleri ve hizmetleri anlattı ve gelecek seçimlerde de halkın iradesine saygı duyacaklarını vurguladı.

  • Aydın'da 148 yıl hapis cezası ile aranan şahıs yakalandı
    12:30 Aydın'da 148 yıl hapis cezası ile aranan şahıs yakalandı

    Aydın'ın Efeler ilçesinde müstehcen yayınların üretiminde çocukları kullanmak, şantaj ve cinsel taciz suçlarından 148 yıl kesinleşmiş hapis cezası ile aranan S.A. isimli şahıs, jandarma ekipleri tarafından düzenlenen operasyon ile saklandığı evde yakalandı. Tutuklanan şahıs cezaevine gönderildi.

  • Samsun'da 36 Bin 280 Litre Sahte Bulaşık Deterjanı Ele Geçirildi
    12:28 Samsun'da 36 Bin 280 Litre Sahte Bulaşık Deterjanı Ele Geçirildi

    Samsun'un Terme ilçesinde bir iş yerinde yapılan aramada bidonlar halinde 36 bin 280 litre sahte bulaşık deterjanı bulundu. İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alınan 1 şüpheli hakkında işlem başlatıldı.


Advertisement