Tunus'ta "siyasi tutukluların" serbest bırakılması talebiyle gösteri düzenlendi - Son Dakika
Güncel

Tunus'ta "siyasi tutukluların" serbest bırakılması talebiyle gösteri düzenlendi

Tunus\'ta "siyasi tutukluların" serbest bırakılması talebiyle gösteri düzenlendi

Tunus'ta muhalefetin çatı oluşumu Ulusal Kurtuluş Cephesi, şubat ayında başlatılan "siyasi tutuklamalar" kapsamında hapiste bulunanların serbest bırakılması talebiyle gösteri düzenledi.

17.03.2023 23:39  Güncelleme: 23:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tunus'ta muhalefetin çatı oluşumu Ulusal Kurtuluş Cephesi, şubat ayında başlatılan "siyasi tutuklamalar" kapsamında hapiste bulunanların serbest bırakılması talebiyle gösteri düzenledi.

Ulusal Kurtuluş Cephesi'nin çağrısıyla, başkent Tunus'un merkezindeki Habib Burgiba Caddesi'nde düzenlenen gösteriye tutukluların aileleri ile onlarca kişi katıldı.

Göstericiler, ellerinde, "Tüm siyasi tutuklular için özgürlük" ve "Kays Said oyun bitti" gibi ifadelerin yazılı olduğu pankartlar taşıdı.

Ulusal Kurtuluş Cephesi liderlerinden ve Nahda Hareketi Siyasi Danışmanı Riyad eş-Şuaybi, burada yaptığı konuşmada, uluslararası hukuk doğrultusunda siyasi tutuklulara haklarının verilmesini talep etti.

Muhaliflere isnat edilen "komplo kurdukları" suçlamasını reddeden Şuaybi, Cumhurbaşkanı Kays Said'in, demokrasiye dönme çağrısı yaptığı için muhalifleri durdurduğunu söyledi.

Şuaybi, hükümeti hedef alarak, "Darbe otoritesi, muhalefetin, Tunus'un içinde olduğu krizden çıkmak için bir araya gelerek çözüm aramalarının tehlikesini sezdi. Onları hapsetmek, sahadan uzaklaştırmak ve fikirlerini açıklamalarını engellemek için dosya uydurmaya hız verdi." ifadelerini kullandı.

Ülkenin önde gelen siyasiler, gazeteciler ve düşünürlerinin de aralarında bulunduğu birçok kişinin hapiste olduğunu hatırlatan Şuaybi, "Muhalifleri cezalandırmak amacıyla, 48 saatten fazla avukatlarıyla görüştürmeden, açık veya gerçek hiçbir suçlama olmadan hapiste tutarak Terörle Mücadele Kanunu kapsamında yargılıyorlar." şeklinde konuştu.

Şuaybi, terörle mücadele yasasının, Tunus halkının ifade hakkının elinden alınması, gücü tekelleştirmek ve siyasi çatışmaları çözmek için kullanıldığını savundu.

Tunus'taki "siyasi gözaltı ve tutuklamalar"

Tunus'ta 11 Şubat'tan bu yana siyasiler, gazeteciler, aktivistler, hakimler ve iş insanlarını kapsayan gözaltı operasyonları düzenleniyor.

Gözaltı dalgası, "devlet güvenliğine karşı komplo kurmak" suçlamasıyla Nahda Hareketi'nin eski yöneticilerinden Abdulhamid el-Celasi, İş ve Özgürlükler için Demokratik Blok Partisi yöneticilerinden Hiyam et-Turki ve iş insanı Kemal Latif'in gözaltına alınmasıyla başladı. Söz konusu üç kişi, sorgularının ardından tutuklandı.

Nahda Hareketi, 14 Şubat'ta Nahda Genel Başkan Yardımcısı ve eski milletvekili Nureddin el-Bahiri ile Mozaik FM Genel Yayın Yönetmeni Nureddin Butar'ın gözaltına alındığını duyurdu. Gözaltı sürelerinin tamamlanmasının ardından Bahiri ve Butar'ın tutuklu yargılanmalarına karar verildi.

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi'nin 16 Şubat'ta gözaltına alınan eski Ofis Müdürü Fethi Kemmun'un da 24 Şubat'ta "kara para aklama" suçlamasıyla tutuklu yargılanmasına karar verildiği duyuruldu.

22 Şubat'ta Cumhuriyet Partisi Genel Sekreteri İsam eş-Şabi, 24 Şubat'ta Ulusal Kurtuluş Cephesi üyelerinden Anayasa Profesörü Cevher bin Mübarek ile siyasi aktivist Şeyma İssa, 25 Şubat'ta da eski Demokratik Akım Partisi Genel Sekreteri Gazi eş-Şevaşi gözaltına alındı.

Cumhuriyet Partisi, 25 Şubat'ta yaptığı açıklamada, Şabi, Bin Mübarek, İssa, Şevaşi ve avukat Rıza Bilhac'ın tutuklandığını bildirdi.

Son olarak Nahda Hareketi yöneticilerinden El-Habib el-Luz, "Tunuslu gençlerin çatışma bölgelerine gönderildiği" iddiasıyla 3 Mart'ta gözaltına alındı.

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, ülkede bazı siyasilere yönelik gözaltıların "devletin güvenliğine karşı komplo kurma" ve ekonomik krizi körüklemeye yönelik adımlardan ötürü gerçekleştirildiğini söylemişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tunus'ta 'siyasi tutukluların' serbest bırakılması talebiyle gösteri düzenlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Çankırı'da Ev Yangını: Ev Kullanılmaz Hale Geldi
    11:04 Çankırı'da Ev Yangını: Ev Kullanılmaz Hale Geldi

    Çankırı'nın Merkez ilçesine bağlı Handırı köyünde bir evde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın sonucunda ev kullanılamaz hale gelirken, can kaybı veya yaralanma yaşanmadı. Olayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Antalya Büyükşehir Belediyesi Hayvancılara Hibrit Mısır Tohumu Hibe Ediyor
    11:03 Antalya Büyükşehir Belediyesi Hayvancılara Hibrit Mısır Tohumu Hibe Ediyor

    Antalya Büyükşehir Belediyesi, hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı bölgelerde üreticilerin girdi ve yem maliyetini azaltmak amacıyla yüksek verimli silajlık mısır tohumu hibesine başladı. Aksu, Serik ve Elmalı ilçelerinde 202 çiftçiye 5 ton hibrit tohum dağıtıldı.


Advertisement