Tunus'ta Ulusal Inşa Partisi Genel Kongresi - Son Dakika
Güncel

Tunus'ta Ulusal Inşa Partisi Genel Kongresi

Tunus'ta Ulusal İnşa Partisi'nin birinci genel kongre çalışmaları başladı.

19.05.2017 19:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tunus'ta Ulusal İnşa Partisi'nin birinci genel kongre çalışmaları başladı.

Başkent Tunus'ta düzenlenen genel kongrenin açılışında konuşan Ulusal İnşa Partisi Genel Sekreteri Riyad Şuaybi, "5 Mayıs 2014'te parti kuruluş ruhsatını aldıktan sonra siyasi bir oluşum için gerekli şartların ne olması gerektiği konusunda uzun görüşmeler ve tartışmalar yaptık. Bu istişarelerin ardından kurucu genel kongre merhalesine ulaştık." dedi.

Şuaybi, ülkenin karşı karşıya olduğu zorlukların başında yolsuzluğun geldiğini ve eski dönemde var olan yolsuzluk lobilerinin ülkeye geri döndüğünü söyledi.

Tunus'ta 2011'deki devrimden sonra anayasal kurumların oluşturulup faaliyete geçmesinde büyük zafiyet gösterildiğini belirten Şuaybi, "Hukuki ihtilaflarda son sözü söyleyecek olan kurumların oluşturulmamasından istifade ederek, Mali Barış Kanunu tasarısının onaylanması için çaba gösterilmektedir. Bu durumda anayasal kurumların bir an önce tamamlanması elzemdir." diye konuştu.

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı (YSK) Şefik Sarsar'ın istifasına da değinen Şuaybi, kurumun başına getirilecek yeni kişinin aynı çoğunlukla seçilmesinden şüphe duyduğunu belirterek, "Kurumun tarafsızlığı tartışılamaz. Dolayısıyla gelecek kişinin tarafsızlığı konusunda emin olmalıyız." dedi.

Ülkenin güneyindeki bölgelerde görülen protestoların temelinde kalkınma krizinin olduğunu dile getiren Şuaybi, "Kalkınmadan nasibini almayan bölge insanlarının seslerini protestolarla duyurma hakkı vardır." ifadelerini kullandı.

Tunus'ta, devrik lider Zeynel Abidin Bin Ali döneminde adı yolsuzluklara karışmış kişilere mallarının iadesini ve görevlerinden uzaklaştırılan üst düzey memurların görevlerine dönmesini öngören Mali Barış Kanunu tasarısı bir süredir protestolara neden oluyor.

Aralık ayında devrimden sonraki ilk yerel seçimlere hazırlanan ülkede YSK Başkanı olarak görev yapan Şefik Sarsar, "kurumun maruz kaldığı siyasi müdahaleler sonucu çalışamayacak hale gelmesini" gerekçe göstererek 9 Mayıs'ta istifa etmişti.

Tunus\'ta Ulusal Inşa Partisi Genel Kongresi
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tunus'ta Ulusal Inşa Partisi Genel Kongresi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement