Tunus'ta Yahudi Hac Mevsimi - Son Dakika
Güncel

Tunus'ta Yahudi Hac Mevsimi

Dünyanın çeşitli yerlerinden Tunus'a gelen Yahudilerin, Kuzey Afrika'nın en büyük adası Cerbe'de bulunan El-Gribe Sinagogu'ndaki hac mevsimi kutlamaları sona erdi.

08.05.2015 01:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünyanın çeşitli yerlerinden Tunus'a gelen Yahudilerin, Kuzey Afrika'nın en büyük adası Cerbe'de bulunan El-Gribe Sinagogu'ndaki hac mevsimi kutlamaları sona erdi.

Yahudiler, 2 bin 600 yıl öncesine dayanan geçmişiyle Afrika'nın en eski havrası olan El-Griba'ya yaptıkları dini ziyaretlerine dün de devam etti.

Mum ve tütsülerin yakılıp, duaların edildiği kutlamalara katılan Yahudiler, kutsal kitaplarını okudu.

Yoğun güvenlik önlemleri altında, toplu olarak gerçekleştirilen, Tevrat ve Zebur'un okunduğu, ilahilerin söylendiği ve çeşitli ritüelleri barındıran ibadetlerin yapıldığı El-Griba, son gününde 500 kişiye ev sahipliği yaptı.

Afrika'nın en eski Yahudi ibadet yerlerinden biri kabul edilen El-Gribe Sinagogu'ndaki hac mevsimi kutlamaları, Tunuslu ve dünyanın farklı ülkelerinden gelen Yahudilerin katılımıyla önceki gün başlamıştı.

-Cerbe adası-

Yunan, Roma gibi çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan, yüz ölçümü yaklaşık 500 kilometrekare olan Cerbe adasında, Afrika'nın en eski sinagogunun yanında 366 cami ve mescit bulunuyor.

Müslümanlar ve Yahudiler tarafından çeşitli isimlerle anılan ada, "Camiler Adası", "Havra Adası", "El-Griba Adası" diye de biliniyor. Çeşitli medeniyetlerin izlerini taşıyan adada, denizden gelecek tehlikelere karşı Müslümanlar tarafından yeraltında inşa edilen mescitler ve tarihi kuleler bulunuyor. Nüfusu yaklaşık 160 bin olan adanın çoğunluğunu Müslümanlar oluşturuyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tunus'ta Yahudi Hac Mevsimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement