Tunus Cumhurbaşkanı Said, siyasi partileri ulusal diyaloğun dışında bıraktı - Son Dakika
Güncel

Tunus Cumhurbaşkanı Said, siyasi partileri ulusal diyaloğun dışında bıraktı

Tunus Cumhurbaşkanı Said, siyasi partileri ulusal diyaloğun dışında bıraktı

Tunus'ta siyasi reformların hayata geçirilmesi için düzenlenmesi planlanan ulusal diyalogda siyasi partilere yer verilmedi.

20.05.2022 20:56  Güncelleme: 23:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tunus'ta siyasi reformların hayata geçirilmesi için düzenlenmesi planlanan ulusal diyalogda siyasi partilere yer verilmedi.

Tunus'ta mayıs ayı başında duyurulan Yeni Cumhuriyet İçin Ulusal İstişare Komitesi kuruluşunu ön gören Cumhurbaşkanı kararnamesi Tunus Resmi Gazetesi'nde yayımlandı.

Kararnameye göre, Yeni Cumhuriyet İçin Ulusal Danışma Komitesi, 25 Temmuz'da mevcut Anayasada ve seçim yasasında değişikliklerin oylanacağı referandum öncesinde düzenlenecek ulusal diyalog sürecini yönetecek.

Kararnameye göre siyasi partiler ulusal diyalog dışında bırakılırken, komitenin ekonomik ve sosyal işlerin istişare komisyonuna Tunus Baro Başkanı İbrahim Buderbale'nin başkanlık yapacağı ve Tunus Genel İşçi Sendikası, Tunus Sanayi, Ticaret ve El Sanatları Birliği, Tunus Tarım ve Balıkçılık Birliği, Tunus Ulusal Kadın Birliği ve Tunus İnsan Hakları Savunma Birliği temsilcilerinin yer alacağı kaydedildi.

Yeni Cumhuriyet İçin Ulusal İstişare Komitesi

Koordinatörlüğünü Anayasa Hukuku Profesörü Sadık Beliyd'in yürüteceği Yeni Cumhuriyet İçin Ulusal İstişare Komitesi biri anayasal ve siyasi reformlar, diğeri ekonomik ve sosyal reformlara ilişkin çalışacak iki alt komisyondan oluşuyor.

Komite, 1 Ocak ile 20 Mart tarihleri arasında düzenlenen elektronik istişarenin sonuçları ışığında birçok konuda reform teklifi oluşturacak komitenin, bu teklifleri tavsiye niteliğinde olacak.

Komitenin, 20 Haziran tarihine kadar nihai reform tekliflerini Cumhurbaşkanı Kays Said'e sunması gerekiyor.

Tunus'taki siyasi kriz

Tunus Cumhurbaşkanı Said'in geçen yıl açıkladığı olağanüstü kararlar, ülkede bir tür "istisnai durum" oluşmasına yol açtı.

25 Temmuz 2021'de parlamentonun çalışmalarını donduran ve milletvekili dokunulmazlıklarını kaldıran Said, 22 Eylül 2021'de yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütme organını tamamen kendine bağladı.

Said, 13 Aralık 2021'de açıkladığı "siyasi krizden çıkışın yol haritası" ile ülkede 25 Temmuz 2022'de Anayasa değişikliği referandumu, 17 Aralık 2022'de de erken genel seçim yapılacağını bildirdi.

Tunus'ta bazı kesimler, Said'in kararlarını "darbe" olarak nitelendiriyor ve ülkenin demokrasiden uzaklaştığını savunuyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tunus Cumhurbaşkanı Said, siyasi partileri ulusal diyaloğun dışında bıraktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Antakya'da Otomobilin Motor Bölümüne Sıkışan Kedi Yavrusu Kurtarıldı
    18:24 Antakya'da Otomobilin Motor Bölümüne Sıkışan Kedi Yavrusu Kurtarıldı

    Hatay'ın Antakya ilçesinde park halindeki bir otomobilin motor bölümüne sıkışan kedi yavrusu, itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı. Kedi yavrusu, yapılan kontrollerin ardından doğal ortamına bırakıldı.

  • Mersin Mezitli'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi
    18:23 Mersin Mezitli'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi

    Mersin'in Mezitli ilçesinde bulunan kovanlarda üretilen narenciye balının sağımı için hasat etkinliği düzenlendi. Vali Ali Hamza Pehlivan'ın da katıldığı etkinlikte, Mersin'in Türkiye genelinde arı kovanı sayısıyla 4. sırada yer aldığı ve yıllık yaklaşık 115 bin ton bal üretiminin 3 bin 500 tonunun burada gerçekleştirildiği belirtildi.

  • Adana'da Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından açık saha tesislerinin toplu açılışı gerçekleştirildi
    18:18 Adana'da Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından açık saha tesislerinin toplu açılışı gerçekleştirildi

    Adana'nın Çukurova ilçesinde, Gençlik ve Spor Bakanlığınca farklı illerde yapılan açık saha tesislerinin toplu açılışı gerçekleştirildi. Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Alman Kalkınma Bankasınca, Avrupa Birliği'nin (AB) desteğiyle yürütülen 'Korunmasız Gençlerin Daha İyi ve Kapsayıcı Spor ve Gençlik Altyapısı ile Güçlendirilmesi' projesi kapsamında 100. Yıl Mahallesi'nde yapılan tenis kortunda toplu açılış töreni düzenlendi.

  • Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor
    18:14 Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor

    Tarım ve Orman Bakanlığı'nın talimatnamesi kapsamında Ordu'da ana arı yetiştiriciliği kursu düzenleniyor. Eğitimde, koloni bireyleri tanıma, üretim yöntemleri, kalite kontrolü gibi konular ele alınacak. Başarılı olan kursiyerlere sertifika verilecek.

  • Tarım ve Orman Bakanı: Türk savunma sanayimizin ürettiği İHA'lar ve helikopterler orman yangınlarına güç veriyor
    18:13 Tarım ve Orman Bakanı: Türk savunma sanayimizin ürettiği İHA'lar ve helikopterler orman yangınlarına güç veriyor

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türk savunma sanayisinin ürettiği Bayraktar TB2 ve Aksungur İHA'lar ile T-70 NEFES helikopterlerinin orman yangınlarıyla mücadelede önemli bir güç olduğunu belirtti. Yumaklı, Türkiye'nin iklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkelerden biri olduğunu ve orman yangınlarıyla daha çok mücadele edileceğini söyledi. Ayrıca, orman teşkilatının teknoloji odaklı mücadelede önemli bir aşamaya geldiğini vurguladı.


Advertisement